Kas bendro tarp Marko Zuckerbergo ir tūlo lietuvio?

Turite butą, sodybą, garažą ar namą? Metas pasitikrinti, ar šiemet netapote nekilnojamojo turto mokesčio mokėtojais. Mokesčiui sumokėti liko mažiau nei savaitė. Šiemet tai turės padaryti dvigubai daugiau būsto savininkų nei praėjusiais metais – beveik 5 tūkstančiai. Taip atsitiko todėl, kad nuo šių metų buvo sumažinta riba, iki kurios gyventojų turimas nekilnojamasis turtas yra neapmokestinamas. Anksčiau tai buvo milijonas litų, dabar – 220 tūkstančių eurų. Laimei, nuo 1 iki pusės procento buvo sumažintas nekilnojamojo turto mokesčio tarifas.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Vainienė

Dec 9, 2015, 9:10 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 12:00 PM

Šie pakeitimai turėjo tris pasekmes. Mokesčio prievolė atsirado naujiems turto savininkams, kurie turi didesnės vertės turto, nei nustatyta naujoji neapmokestinama riba. Mokestis išaugo tiems savininkams, kurių turto vertė yra tarp buvusio milijono litų ir 359 tūkst. eurų. Mokestis sumažėjo tiems, kurių turto vertė šią sumą viršija. Kitaip tariant, konservatoriai, lyg kokie socdemai, įvedė mokestį „turtingiesiems“, socialdemokratai, lyg kokie dešinieji, šį mokestį turtingiesiems sumažino, bet pradėjo jį taikyti mažiau turtingiems.

Mokesčio startas 2012 metais buvo nuviliantis. Vietoj planuotų 17 mln. litų surinkti tik 4 mln., 2013 metais – 5 mln. litų. Taip nutiko dėl to, kad dalis gyventojų ėmė ir perrašė turtą savo tėvams ar suaugusiems vaikams. Ne ką geresnis derlius iš šio mokesčio laukia ir ateity, net ir išplėtus mokesčio bazę. Mat nutiko dar vienas dalykas. Konstitucinis Teismas pripažino, kad mokesčio taikymo tvarka, kuomet vienas ir tas pats neapmokestinamas dydis taikomas ir vieno žmogaus, ir visos šeimos turtui, yra diskriminuojanti.

Konstitucinio Teismo sprendimas įsigalioja nuo jo paskelbimo dienos, t.y. nuo šių metų rugsėjo 22 dienos. Vadinasi, jau dabar esami ir būsimi mokesčio mokėtojai gali nemokamai mokytis iš Marko Zuckerbergo. Socialinio tinklo „Facebook“ įkūrėjas praėjusią savaitę išgarsėjo kaip dosnus filantropas, o iš tikro – kaip išmanus ir taupus mokesčių mokėtojas. Gimus dukrai, jis nusprendė labdaros fondui perduoti 99 proc. „Facebook“ akcijų, kad išlaisvintų savo dukrą nuo paveldėjimo mokesčio, o save patį – nuo kapitalo prieaugio mokesčių.

Grįžkime į Lietuvą, prie nekilnojamojo turto mokesčio, kuris yra lygiai toks pats ydingas, kaip paveldėjimo mokestis ar bet koks kitas daiktų mokestis, kuris nėra susietas su pajamų uždirbimu. Tai štai, po Konstitucinio Teismo sprendimo nekilnojamojo turto mokesčio mokėtojai gali padovanoti dalį savo turto vos gimusiems vaikams, jį valdyti, juo disponuoti ir ramia galva – teisėtai ir teisingai – nemokėti jokio turto mokesčio. Gimdykite ir taupykite vaikams. Ir nesnauskite, nes kitais metais visas turtas bus masiniu būdu perkainotas, tad vieną dieną galite nubusti turtingi ir su naujais įsipareigojimais kišenėje.

Politikams nuo kairės iki dešinės irgi verta nemokamai mokytis iš M.Zuckerbergo. Metas baigti žaidimus su nepasiteisinusiais mokesčiais. Užuot mėginus po milijoną kitą „susišaudyti“ iš ydingų ir nuostolingų mokesčių, verčiau susikoncentruoti ties tais, kurie biudžetui generuoja daugiausia pajamų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.