Skolinate pinigų? Nepadarykite klaidos – surašykite vekselį

Vekselis, skolos raštelis ar paskolos sutartis? Skolinant kam nors pinigų pravartu nors vienu iš jų pasirūpinti. Nes tai vis dėlto – liudijimas, kad pinigų iš tikrųjų paskolinote pagalbos prašančiam žmogui.

Advokatas K.Rugys.<br>Organizatorių nuotr.
Advokatas K.Rugys.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Karolis Rugys

Jan 5, 2016, 4:33 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 8:53 PM

Jeigu skolininkas neatsiskaito, turint skolos vekselį nereikia bylinėtis teisme. Atlikus procedūras notaras išduoda vykdomąjį įrašą, ir priverstinį išieškojimą jau gali atlikti antstolis.

Pasirašant skolos raštelį svarbu, kad jame būtų nurodyta kuo daugiau duomenų ir informacijos apie skolininką. Pravartu jame surašyti ne tik besiskolinančio žmogaus vardą, pavardę, asmens kodą, adresą, kontaktinius duomenis, bet ir tai, kada, kur, kokia suma buvo paskolinta, kokiam laikui ir tikslui.

Jei skolininkas su kreditoriumi pagal skolos raštelį ar paskolos sutartį neatsiskaito, tuomet kreditorius gali kreiptis į teismą dėl skolos priteisimo. Kai teismas priteisia skolą, tuomet jau galima kreiptis į antstolį.

Vekselis yra vertybinis popierius, kuriuo jį išrašęs asmuo be sąlygų įsipareigoja tiesiogiai ar netiesiogiai sumokėti tam tikrą pinigų sumą vekselyje nurodytam asmeniui arba įsako tai padaryti kitam.

Vekselio teisinės savybės lemia universalų šio vertybinio popieriaus naudojimą civilinėje apyvartoje. 

Pasirašius paprastąjį neprotestuotiną vekselį, kuomet suėjo vekselyje numatytas terminas, vekselio turėtojas asmeniui, išrašiusiam vekselį, pirmiausia turi pateikti vekselį apmokėti paskutinę mokėjimo termino dieną arba per dvi po jos einančias darbo dienas.

Po to – pranešti apie tai, kad vekselis neakceptuotas arba neapmokėtas, per keturias darbo dienas po vekselio pateikimo akceptuoti arba apmokėti.

Pagal įstatymą reikalavimai patenkinami ne ginčo tvarka notarui išduodant vykdomąjį įrašą, kai vekselio turėtojas kreipiasi į notarą per vienerius metus nuo mokėjimo termino dienos ir pateikia įrodymus, jog įvykdė aukščiau nurodytas sąlygas.

Turint vykdomąjį įrašą pagal vekselį, galima kreiptis į antstolį dėl priverstinio išieškojimo, t.y. nereikia skolos prisiteisti teisme.

Kai pasibaigia įstatyme nustatyti terminai pateikti apmokėti neakceptuotą neprotestuotiną paprastąjį vekselį, jis praranda vertybinio popieriaus bei civilinių teisių objekto statusą ir dėl jo nebetaikytinos įstatymo nuostatos dėl reikalavimų, atsirandančių pagal vekselį, patenkinimo tvarkos bei įsipareigojusių pagal vekselį asmenų santykių. 

Tokiu atveju, kai praleidžiamas įstatymo nustatytas paprastojo vekselio rekvizitus atitinkančio vekselio pateikimo apmokėti terminas, vekselis tampa paprastu skolos rašteliu, kuriuo, kaip rašytiniu įrodymu, įtvirtinama skolininko pareiga atsiskaityti su kreditoriumi, ir tuomet būtina nustatyti tarp šalių esantį teisinį santykį (sandorį), kurio pagrindu atsirado skolininko įsipareigojimas pagal skolinį dokumentą.

Taigi, nustatytų terminų praleidimas ar procedūrų nesilaikymas neatima iš vekselio turėtojo galimybės išieškoti skolą iš vekselį išrašiusio asmens ginčo teisenos tvarka, t.y. tuomet reikės bylinėtis, ir skolininkas galės ginčyti pinigų perdavimo faktą, pagrindą ar kt.

Beje, vekselis turi būti notarinės formos, kai jo suma yra didesnė nei 3 000,00 EUR (trys tūkstančiai eurų), jeigu vekselio davėjas yra fizinis asmuo arba ūkio subjektas, tvarkantis apskaitą pagal supaprastintos apskaitos taisykles.

O paprasta rašytine forma turi būti sudaromos fizinių asmenų paskolos sutartys, jeigu paskolos suma viršija šešis šimtus eurų. Jeigu paskolos suma viršija tris tūkstančius eurų ir šis sandoris yra vykdomas grynaisiais pinigais, paskolos sutartis (taip pat ir skolos raštelis, kuris atskirai nereglamentuotas) turi būti notarinės formos.

Ką kiekvienu atveju rinktis: skolos raštelį, paskolos sutartį ar vekselį yra šalių susitarimo reikalas.

Kreditoriui naudingiau turėti skolininko išrašytą vekselį, o skolininkui visada saugiau pasirašyti skolos raštelį.

Vekselio reikalavimai yra labai konkretūs ir detalizuoti, vykdomojo įrašo procedūros formalizuotos, o skolos raštelis gali būti ir laisvos formos, tačiau esminis skirtumas tarp jų yra vykdomojo rašto ar įrašo gavimo tvarka: po bylinėjimosi teisme ar be.

Karolis Rugys – advokatų kontoros „Žiemelis, Valys, Rugys ir partneriai“ advokatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.