Darbas namuose: penki jo privalumai

Svečiose šalyse darbas iš namų jau yra tapęs įprastu reiškiniu ir nors Lietuvoje tai dar nėra taip populiaru, vis dėlto dirbančių iš namų skaičius vis didėja. Dėl šiuolaikinių komunikacijų daugelio specialybių atstovai visus savo darbus gali atlikti naudodamiesi kompiuteriu ir internetu, todėl geografinis nuotolis verslui nekelia jokių sunkumų.

Pasitelkę šiuolaikines komunikacijas daugelio specialybių atstovai visus savo darbus gali atlikti naudodamiesi kompiuteriu ir internetu, todėl geografinis nuotolis verslui nekelia jokių sunkumų.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Pasitelkę šiuolaikines komunikacijas daugelio specialybių atstovai visus savo darbus gali atlikti naudodamiesi kompiuteriu ir internetu, todėl geografinis nuotolis verslui nekelia jokių sunkumų.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-01-31 15:03, atnaujinta 2017-06-09 17:06

1. Laiko taupymas

Laiko taupymas yra bene pagrindinis ir svarbiausias privalumas, kadangi dirbant namuose nereikia niekur važiuoti, todėl savaime yra sutaupomos ir išlaidos transportui ar dienos pietums.

„Dirbant namuose yra išvengiami automobilių kamščiai, apsipirkinėjimai piko valandomis“, – savo patirtimi dalinosi „Verslodara“ projekto įkūrėja Evelina Tamulaitienė.

Toks darbo pobūdis taip pat leidžia samdyti darbuotojus ir iš įvairių miestų ar net šalių, todėl samdomam darbuotojui nereikia kurti papildomos darbo vietos, nereikia pirkti darbo ir kanceliarinių priemonių, todėl taip yra sutaupomos papildomos išlaidos.

2. Susikuriama asmeninė darbo vieta

Kūrybinio darbo atstovams asmeninės darbo vietos susikūrimas yra labai svarbus ir bene pagrindinis privalumas.

Anot pašnekovės, dar vienas darbo iš namų pliusas, kuris ypač aktualus dirbantiems kūrybinį darbą, kad darbus galima sudėlioti, suplanuoti pagal savo ritmą bei susikurti savo asmeninę kūrybos oazę, kur gali jaustis kur kas darbingesnis.

Kaip žinoma, kūrybinis darbas reikalauja susikaupimo, kurį namuose pasiekti yra kur kas paprasčiau, o dėl šiuolaikinių technologijų priėjimas prie duomenų bazių ir ryšio palaikymas su klientais bei kolegomis padeda efektyviai formuoti komandą ir dirbti būnant namuose.

3. Lankstus grafikas

Nors darbas iš namų įpareigoja ir tinkamai išmokti planuoti ne tik savo darbus, bet ir poilsį, dirbančių namuose nuomone, lankstus grafikas yra bene svarbiausias tokio darbo privalumas.

Darbas namuose darbo dieną leidžia pradėti nors ir 4 val. ryto, kas vėlgi yra didelis privalumas vyturiams, arba jį galima tęsti tol, kol pabaigsime reikiamą užduotį“, – teigė E.Tamulaitienė.

Toks darbas lanksčiu grafiku yra ypač mėgstamas tų, kurie augina vaikus, taip vaikai savo tėvus dažniau mato namuose, be trikdžių juos galima nuvežti į darželį ar parsivežti iš mokyklos.

4. Daugiau teigiamų emocijų

Išvengiant rytinių kamščių, ankstaus kėlimosi bei ruošimosi į darbą, darbas namuose suteikia daugiau teigiamų emocijų.

Pašnekovės teigimu, dirbant savo namuose nereikia priverstinai kontroliuoti pietų ar užkandžių laiką. Peržvelgti dienos darbus, susisiekti su reikiamais asmenimis, atsakyti į elektroninius laiškus galima ir būnant su chalatu.

Tad suteikiama laisvė darbuotojui lanksčiai organizuoti savo dienos laiką ir darbus savaime didina pasitenkinimą atliekamu darbu.

5. Mažesnis stresas

Dirbantys iš namų turbūt sutiks, kad darbas namuose padeda išvengti ir streso. Specialistų teigimu, namai – saugiausia vieta, kur žmogus gali jaustus ramus ir saugus.

„Žmonės, dirbdami didelėse įmonėse dažnai patiria stresą dėl savo galbūt nedraugiško kolektyvo ar itin griežto vadovo“, – pabrėžė E. Tamulaitienė.

Ši priežastis itin dažnai daugeliui padeda galutinai apsispręsti dirbti namuose, išvengti nesutarimų su vadovu ir būti pačiam sau bosu.

Tad, jeigu mėgstate dirbti vienas savo susikurtoje ramybės oazėje, tikėtina, kad darbas namuose bus bene geriausias ir kur kas produktyvesnis pasirinkimas, tačiau jeigu jums labai svarbus yra bendravimas, minčių pasidalinimas su kolegomis, tikėtina, kad toks darbo pobūdis gali atimti norą ir entuziazmą ar motyvaciją dirbti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.