Kam rūpi, kokio dydžio turi būti vaistinės?

Šiemet Lietuvoje įsigaliojo teisės aktų nuostatos, numatančios, kad vaistinės, kurių patalpų plotas mažesnis nei 60 kvadratinių metrų, negali tęsti veiklos. Todėl dalis vaistinių turėjo arba persitvarkyti ir padidinti savo prekybines patalpas, arba užverti duris.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-08 10:30, atnaujinta 2017-06-02 09:26

Nors vaistinių vadovai abejoja tuo, kad šie reikalavimai yra kam nors naudingi, juos parengusi Sveikatos apsaugos ministerija įsitikinusi, kad didesnio ploto vaistinėse teikiamos kokybiškesnės paslaugos.

Tuo tarpu parduotuvių ir vaistinių įrengimu užsiimančios įmonės tvirtina, kad mažas plotas – ne kliūtis net specifiškiausias paslaugas teikiančioms prekybos vietoms.

Prekyba vaistais – griežtai reglamentuojama

2015 metų viduryje Lietuvoje veikė 75 vaistinių filialai, kurie neatitiko nustatyto minimalaus 60 kv. m ploto reikalavimo.

Iš jų 23 buvo uždaryti dar iki šių metų pradžios - licencijų galiojimas sustabdytas pačioms vaistinėms paprašius. Dar 27 filialai buvo pertvarkyti taip, kad atitiktų reikalavimus.

5 filialai šiuo metu vertinami dėl persitvarkymo tinkamumo, o likusių 20-ies veikla sustabdyta dėl planuojamo persitvarkymo arba veiklos nutraukimo.

Vaistinėms yra taikomi griežti reikalavimai, kuriais siekiama užtikrinti vaistų saugumą ir kokybę, apsaugoti pacientų sveikatą nuo netinkamo vaistų pasirinkimo ir vartojimo. Dėl šių priežasčių visos prekės turi būti sugrupuotos ir atitikti nurodytą paskirtį, o receptiniai vaistai sudėti pirkėjui nepasiekiamoje vietoje.

„Vaistinių patalpų dydis neturėtų būti tiesiogiai siejamas su vaistinių funkcionalumu, patogumu klientams, taip pat tinkamu vaistų laikymu.

 Nors mes dar iki įstatymo įsigaliojimo visas mažesnes vaistines pertvarkėme pagal naujus reikalavimus, tačiau ir toliau laikomės nuostatos, kad investicijos turėtų būti nukreipiamos ne patalpų dydžiui plėsti, o mažoms vaistų kainoms užtikrinti, darbuotojų profesinėms kompetencijoms didinti“, – sakė vaistinių tinklą „Camelia“ valdančios bendrovės „Nemuno vaistinė“ generalinė direktorė Aušra Budrikienė.

Dydis – ne svarbiausias kriterijus

Parduotuvių bei vaistinių įrengimu užsiimančios įmonės „ITAB-Novena“ atstovai taip pat teigia, kad net ir mažesnes patalpas galima tinkamai įrengti pagal teisės aktų reikalavimus, užtikrinant klientų saugumą, pirkėjo ir vaistininko darbo patogumą.

„Gal kam ir atrodo, kad didelė erdvė – svarbiausias geros vaistinės kriterijus. Tačiau iš tiesų viskas kiek kitaip. Net ir mažas patalpas tinkamai įrengus, galima išnaudoti erdvę maksimaliai, kad ir klientas, ir vaistininkas jaustųsi patogiai“ – sakė „ITAB-Novena“ generalinis direktorius Vladimiras Vinokurovas, pridūręs, kad šiuo metu bendorvė yra įrengusi daugiau nei 300 vaistinių.

Vaistinei – specifiniai įrengimo poreikiai

„ITAB Novena“ pardavimų vadovas Osvaldas Dabravolskas pasakojo, kad labai dažnai įsivaizdavimas, kaip turi ar gali atrodyti vaistinė, yra pernelyg šabloniškas.

„Yra nemažai pavyzdžių kai esame įrengę vaistines, kuriose pritaikėme Lietuvos rinkoje visiškai unikalius sprendimus. Vienas jų yra eilių valdymo sistema, kurios dėka, organizuojami judėjimo srautai bei išsaugojamas kliento privatumas.

Receptiniams vaistams, kurių tiesioginis prieinamumas pirkėjams ribojamas, yra sukurta speciali vaistų saugojimo įranga, padedanti taupyti vietą, tuo pačiu leidžianti vaistininkui lengvai valdyti atsargas ir greitai rasti reikiamą vaistą klientui.

Specializuota vaistinių įranga taupo kliento ir vaistinės personalo laiką – ją teigiamai įvertino ir mūsų šalies vaistinių atstovai bei jų klientai.

„Įrenginėjant bet kokią erdvę, būtina nepamiršti apšvietimo – tai yra svarbi detalė, kurios mūsų pirkėjas nesureikšmina, bet puikiai jaučia. Nepaisant to, kokios spalvos ar įranga dominuoja mus supančioje aplinkoje, tinkamai parinktas apšvietimo sprendimas sukuria jaukią erdvę.“

„Kruopščiai apgalvotos detalės kuria visumą, kurioje svarbiausias kliento pasitenkinimas; nuo to priklauso ar pastarasis sugrįš pas mus dar kartą“ – reziumavo „ITAB Novena“ pardavimų vadovas Osvaldas Dabravolskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.