Investuotojų žvilgsnis nuo euro zonos krypsta į JAV

Pirmadienį finansų rinkų dalyvių žvilgniai labiausiai krypo į euro zoną, kur buvo paskelbtas vasarį užfiksuotas nedarbo lygis. Antradienį jų dėmesys išliks susikoncentruotas į naujausius Vokietijos pramonės produkcijos duomenis ir galiausiai nukryps į JAV skelbiamus statistinius rodiklius bei Federalinės rezervų sistemos (FED) ataskaitą.

K.Celiešius.<br>Organizatorių nuotr.
K.Celiešius.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Celiešius

Apr 5, 2016, 10:25 AM, atnaujinta May 30, 2017, 11:40 AM

JAV rodikliai vertinami teigiamai

JAV akcijų rinkos kyla jau septynios savaitės iš eilės – investuotojai pastaruoju metu bendrai pozityviai vertina JAV makroekonominius rodiklius.

Šią savaitę iš visų JAV skelbiamų duomenų daugiausia dėmesio sulauks antradienį pasirodysiantys kovo mėn. ISM ne gamybos sektoriaus indekso duomenys. Šis rodiklis pastaruosius keturis mėnesius krito, taip atspindėdamas ekonomikos augimo sulėtėjimą.

„Danske Bank“ vertinimu, praėjusių metų pabaigoje ISM ne gamybos sektoriaus indekso duomenys ypač aukšti, palyginti su fundamentaliais veiksniais, dėl kurių ir matėme tokį kritimą. Tačiau dabar indeksas jau yra žemiau savo optimalios vertės, todėl laukiama jo augimo nuo 53,4 vasarį iki 54,1 kovą.

Be to, trečiadienį JAV bus paskelbta paskutinio įvykusio FED posėdžio (vasario mėn. 15-16 d.) ataskaita.

Nedarbo lygis euro zonoje

Euro zonoje pirmadienį buvo paskelbti balandžio mėn. „Sentix“ investuotojų pasitikėjimo indekso duomenys. Po trijų mėnesių kritimo „dugnas“ buvo pasiektas ir indeksas kilo iki 5,7. Galima palyginti: kovo mėn. jis siekė 5,5.

Pirmadienį paaiškėjo ir vieningos valiutos zonos vasario mėn. nedarbo lygis. Jis, kaip ir buvo tikėtasi, išliko ties 10,3 proc. riba. Nors toks nedarbo lygis vis dar yra didelis, tačiau jis yra jau arti natūralaus, kuris Europos Komisijos skaičiavimais turėtų siekti 9,8 proc. Peržengus šią ribą, spaudimas atlyginimams kilti tik didės.

Antradienį sulauksime vasario mėn. Vokietijos pramonės produkcijos statistikos. Laukiama apie 1,8 proc. sieksiančio kritimo. Palyginimui: sausio mėn. buvo fiksuotas 3,3 proc. mėnesinis augimas.

Britiškų naujienų investuotojai akylai neseka

Dėl birželio mėnesį Jungtinėje Karalystėje įvyksiančio referendumo dauguma šios šalies makroekonominių naujienų šiuo metu nėra itin akylai sekamos investuotojų. Tačiau antradienį bus paskelbti svarbaus PMI ne gamybos sektoriaus indekso kovo mėn. duomenys.

Vasarį šis rodiklis krito 2 punktais, o kovo mėn. laukiama maždaug 1 punkto kilimo iki 53. Šis rodiklio pokytis leistų prognozuoti, kad Jungtinės Karalystės I ketv. BVP augimas galėjo sulėtėti iki 0,3 proc. ketvirtinio augimo (2015 m. IV ketv. ketvirtinis BVP augimas siekė 0,6 proc.).

Kęstutis Celiešius yra „Danske Bank“ Finansų maklerio skyriaus vadovas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.