Vokietijos organizuotas nusikalstamumas – arabų rankose

Kriminalinės grupuotės didžiuosiuose Berlyno miestuose tikslingai verbuoja į savo gretas pabėgėlius, gyvenančius laikinose prieglaudose, rašo vokiečių laikraštis „Die Welt“.

Kol Vokietijoje aptarinėjama migrantų krizė, nusikaltėliai naudojasi susidariusia situacija, į kurią papuolė pabėgėliai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kol Vokietijoje aptarinėjama migrantų krizė, nusikaltėliai naudojasi susidariusia situacija, į kurią papuolė pabėgėliai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2016, 5:23 PM, atnaujinta May 29, 2017, 2:43 PM

„Kol Vokietijoje aptarinėjama migrantų krizė, nusikaltėliai naudojasi susidariusia situacija, į kurią papuolė pabėgėliai“, – tikina prisistatyti nepanoręs vokiečių pareigūnas.

Pirmiausiai nusikaltėliai suinteresuoti pritraukti jaunus ir stiprius vyrus, kuriuos galės išnaudoti nešvariausiems darbams, vagystėms, prekyba narkotikais, smurtu. Vokietijos policijai šis fenomenas žinomas, bet imtis juridinių žingsnių, norint pakeisti situaciją, jie negali.

Rimčiausios problemos su arabų nusikaltėlių klanais kyla Berlyne ir Brėmene. Teisėsaugos institucijų duomenimis, Berlyne yra apie 15-20 šeimų, kurių didžioji narių dalis vykdo nusikalstamą veiklą.

Tokios šeimos, dažniausiai kilusios iš Libano, į Vokietiją pradėjo vykti 70-ųjų pabaigoje. Jos pirkdavo pigų būstą ir po truputį atsiveždavo savo gimines. Dabar jie valdo didelę dalį nusikalstamų zonų mieste. Berlyno kriminalinės policijos atstovas Dirkas Jakobas sako, kad arabų klanai valdo dalį narkotikų rinkos, organizuoja vagystes ir mėgsta demonstruoti savo galią.

Pabėgėliai atvyksta be pinigų. Ir jiems parodo, kaip galima greitai ir be specialių žinių juos gauti. Jų finansinė padėtis priverčia elgtis taip. O faktas, kad daugelis pabėgėlių vokiškai nemoka nė žodžio, dar labiau stumia juos į nusikalstamą pasaulį, kurio kalbą jie supranta.

Policininkai, kovojantys su organizuotu nusikalstamumu, žino, kad Berlyne jau seniai dominuoja šios stambios grupuotės. Pavyzdžiui, vienas iš klanų pilnai kontroliuoja visą prostitucijos rajoną. Policininkai pasakoja, kad jaunoms rumunėms prostitutėms tenka nuolat mokėti arabams už vietą, kitaip jos būna sumušamos. Su tuo susitaikė ir vokiečių suteneriai, kurie arabams atiduoda pusę savo pelno.

Dar vienas nusikaltėlių išradimas – automobilių nuomos biurai. Arabai išsinuomoja galinį namo kiemą ir lizingu įsigyja automobilius, tuomet biuras po poros mėnesių uždaromas, o automobiliai paskelbiami pavogtais. Mašinos išgabenamos į Rytų Europą, o galingesnės  pasiliekamos savo reikmėms.

Tai, kad su žmonėmis iš tokių klanų geriau nesipykti, rodo vieno žymiausių Vokietijoje apsauginio Michaelio Kuro istorija. Jis – privačios apsaugos organizacijos savininkas. Būtent ši įmonė saugo pasaulinio lygio žvaigždes, kai jos atvyksta į Vokietiją. Būtent su M.Kuro pagalba, po to kai buvo apvogtas pokerio turnyras, vienos grupuotės nariai buvo sugauti ir nubausti.

„Žinau, kad jie niekada nepamirš manęs“, – sakė M.Kuras.

Po to, kai buvo paskelbtas teismo nuosprendis, įtarimai pasitvirtino: M.Kurio nužudyti buvo pasamdytas žmogus. Potencialus žudikas jau pradėjo sekti M.Kurą, kuomet klano vadui policija pranešė, kad jo planai – žinomi. Galiausiai, apsauginis pats turėjo samdyti jį lydinčius apsaugos darbuotojus, pabrėžė „Die Welt“.

Berlynas – prarastas miestas. Organizuotas nusikalstamumas įsitvirtino daugelyje sričių ir kelio atgal nėra. Be to, šie žmonės labai pavojingi ir nepuoselėja jokios pagarbos šalies valdžiai“, – tikino M.Kuras.

Parengė Kristina Rancaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.