Ieškote puikaus darbuotojo: 7 mitai, kurie apsunkina paieškas

Vienas svarbiausių sprendimų, kuriuos reikia priimti pradedant verslą, yra darbuotojų samdymas. Rinksitės tokius komandos narius, kurie maksimaliai padės jums kurti produktus, plėtoti infrastruktūrą, verslą auginti taip, kaip norite. Jūs puikiai turite susikūrę planą ką ir kokioms pareigoms norite pasamdyti, bet jei verslo pasaulyje esate naujokas, tikriausiai būsite veikiamas išankstinių nusistatymų, kurių net nenumanėte turįs.

Tinkami žmonės tinkamose vietose – puiki pradžia, bet norint sukurti gerą komandą, teks padaryti keletą pakeitimų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Tinkami žmonės tinkamose vietose – puiki pradžia, bet norint sukurti gerą komandą, teks padaryti keletą pakeitimų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2016, 2:08 PM, atnaujinta May 25, 2017, 11:14 AM

Ieškant tikrai gero, lūkesčius patenkinančio darbuotojo, reiktų nepamiršti, kad apie šias paieškas sklando ne vienas mitas.

Mitas Nr. 1: Ilgai netruksite ieškodami tinkamo žmogaus

Kuomet svarstote apie įdarbinimą, pasidalinti skelbimu ar atlikti kitus su paieška susijusius veiksmus, jūs atidėliojate ar kitaip nutolinate sprendimo priėmimą. Manote, kad kai pradėsite skelbtis apie darbą, norinčiųjų antplūdžio nesustabdysite. Taip atsitikti gali, bet nebūtinai tai bus perspektyvių kandidatų antplūdis. Priklausomai nuo vietos ir pramonės šakos, ieškodami tinkamo kandidato jūsų prekiniam ženklui bei pozicijai, galite užtrukti ir mėnesius, ir metus – jums būtinai reikia apsispręsti, susikaupti, jei norite išsirinkti kažką greičiau.

Mitas Nr. 2: Patirtis lygi kvalifikacijai

Patirtis dažniau yra lygi patikimumui, tačiau taip ir turi būti: kuo ilgiau dirbate tam tikroje srityje, tuo daugiau įgūdžių ir kompetencijos galite pasiūlyti. Visgi, patirtis dar nėra viskas, ypač pradedančiajam, todėl nereiktų pervertinti šio kriterijaus. Pirma, atminkite, kad ne visa patirtis yra lygiavertė – gabus kandidatas iš vienerių metų stažuotės gali gauti daugiau nei tinginys iš penkerių metų darbo patirties stambioje įmonėje. Antra, kandidatai gali turėti talentus, įgūdžius ir savybes, kurių, atlikdami praktiką, negalėjo atskleisti .

Mitas Nr. 3: Kažkur manęs laukia tobulas kandidatas

Pradinėje jūsų verslo augimo stadijoje samdant darbuotoją vertėtų būti apdairiems. Ir tai yra teigiamas dalykas – tai reiškia, kad pasisamdysite pakankamai gerų kandidatų. Šioje atkarpoje galite išeiti iš proto: sudarote ilgą privalomų savybių bei įgūdžių sąrašą, tačiau mažai kuris iš kandidatų visus šiuos kriterijus atitinka. Tuomet prasideda atmetinėjimas. Nėra tokio dalyko kaip „tobulas kandidatas“ ir galite nustebti sužinojęs, kokios savybės glūdi tikrai jums tinkamame kandidate. Pasikvieskite pasikalbėti.

Mitas Nr. 4: Mano įmonėje gali klestėti bet kas

Šios kompanijos principus sukūrėte tam, kad pritrauktumėte geresnius kandidatus ir sukurtumėte geresnę aplinką: akivaizdu, kad tai aplinka, kurioje galės klestėti kiekvienas. Tai šališkas ir neteisingas požiūris. Negi principai, nepriekaištingai išdėstyti popieriuje, vis dar veiksmingi tik tam tikriems darbuotojams. Pavyzdžiui, kai kurie žmonės iš tikrųjų geriau veikia griežtesnėje, labiau struktūrizuotoje, disciplinuotoje aplinkoje.

Mitas Nr. 5: Geriausia samdyti panašius į save

Esate lyderis iš prigimties, su puikia kvalifikacijų palete, jums gerai sekasi kurti nepriekaištingą komandą. Todėl jei samdysite žmones, panašius į save, nebus jokio akstino produktyviai dirbti kartu. Ši galinga iliuzija yra sveiko egoizmo padarinys. Nors kai kurie panašūs į jus kandidatai visada bus didžiulė palaima komandos aplinkoje, visgi jums reikia į jus nepanašių žmonių. Reikia žmonių, kurie mestų jums iššūkį, kurie nesutiktų su jumis ir išvis mąstytų ne taip, kaip jūs, žinoma, jei vis dar tikitės augti.

Mitas Nr. 6: Interviu yra vienpusis procesas

Daugelis darbuotojus samdančių vadovų pripažįsta, kad interviu yra vienpusis reikalas: sužinokite apie kandidatą kiek galima daugiau ir nuspręskite: atitinka jie vieną ar kitą poziciją? Visgi, kandidatas taip pat turi susivokti, ar kompanija yra tinkama jam. Netgi pokalbio metu jie gali pareikšti, kad vis dėlto nenori su jumis dirbti ir taip, palengvindami jūsų dalią, iškeliauti namo. Padrąsinkite savo kandidatus užduoti jums kuo daugiau klausimų ir savo interviu išlikite kaip galima skaidresnis.

Mitas Nr. 7: Samdykite tinkamus žmones, visa kita susitvarkys savaime

Deja, darbuotojų samdymas nėra pabaiga. Tinkami žmonės tinkamose vietose – puiki pradžia, bet norint sukurti gerą komandą, teks padaryti keletą pakeitimų. Pasiūlyti tinkamus mokymus, skatinti komandos formavimą ir sudaryti sąlygas savo darbuotojams augti. Net kvalifikuočiausias kandidatas gali būti neveiksmingas, jei jam nėra sukurta tinkama aplinka.

Jei sugebate išvengti šių samdymo klaidų, galėsite nustatyti realius lūkesčius ir priimti objektyvius sprendimus. Net jei pripažinsite ir įvertinsite klaidas, mažai tikėtina, kad jūsų pastangos samdant darbuotojus bus sklandžios. Nepersistenkite ir vienu metu ženkite tik vieną žingsnelį, suklydę pasitaisykite, jei įmanoma, nesijaudinkite darydamas klaidas – tai nutinka kiekvienam iš mūsų.

„Manau, kad ieškant darbuotojo reikia tikrai labai atidžiai ir dėmesingai, įvairiai tikrinant įgūdžius, asmenines savybes ir kitus toms pareigoms būtinus aspektus. Žiūrėti, ar sutampa jūsų požiūris į siūlomas pareigas, ko kandidatas pats tikisi ir kokios yra jo ambicijos. Tai ilgas ir labai įdomus procesas. O tuo tarpu su atleidimu yra atvirkščiai: atsisveikinti su darbuotoju reikia greitai ir užtikrintai.“ sako nemokamasadresas.lt steigėjas Romualdas Mačiulis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.