Lietuva išvykusius vilioja geresnėmis karjeros galimybėmis

Lietuvoje užsienio kompanijų dėka kilti karjeros laiptais galima kur kas greičiau nei Jungtinėje karalystėje. Tokias mintis išsakė ketvirtadienio vakarą Lietuvos Respublikos ambasadoje Londone surengtos diskusijos „Future of Work in Lithuania: Global Careers for the Next 5 Years“ dalyviai. Į renginį susirinko ir galimybėmis sugrįžti dirbti į tėvynę domėjosi virš 100 Jungtinėje karalystėje dirbančių lietuvių.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 30, 2016, 4:06 PM, atnaujinta May 23, 2017, 5:01 PM

Lietuvos garbės konsulas Virdžinijoje (JAV) bei kompanijos „Strategic Staffing Solutions“, Lietuvoje padėjusios sukurti virš 5 tūkst. darbo vietų, viceprezidentas Jeffas Nelsonas pabrėžė siekiantis sustiprinti globalių kompanijų investicijas Lietuvoje ir pakviesti iš emigracijos sugrįžti jaunus bei talentingus piliečius.

„Šis vakaras įvyko ateities vardan. Turime pasėti sėklas, kurias grįžę galėtų puoselėti užsienio lietuviai. Tik taip sukursime tvarią ir klestinčią šalies ateitį“, – vakarą pradėjo J. Nelsonas.

Į renginį atvyko didžiausių užsienio kompanijų Lietuvoje atstovai. Čia savo patirtimi ir privalumais dalijosi „Nasdaq Vilnius Services“ akcijų rinkos operacijų skyriaus vadovė Lina Šiumetė, „Intermedix“ padalinio Lietuvoje vadovas Lukas Jankauskas, „Barclays“ operacijų centro Lietuvoje plėtros vadovė Julija Vizbarė, „Investuok Lietuvoje“ talentų pritraukimo programos vadovė Ugnė Ritchik, „Western Union Processing Lithuania“ pinigų plovimo prevencijos skyriaus vyresnysis vadovas Marius Kuprys ir „Western Union Processing Lithuania“ talentų pritraukimo vadovė Irma Milisauskaitė.

Jie kalbėjo apie tai, kad globalių kompanijų paslaugų centrai Lietuvoje nėra vien veiklos perkėlimo į pigesnės darbo jėgos šalis atspindys. Visi pranešėjai paneigė šį stereotipą ir argumentavo, kad šiandien Lietuva šiuo klausimu laikoma strategiškai svarbiu, įtakingu ir globaliai vertinamu žaidėju. Dėl šios priežasties Lietuvoje esantys užsienio verslai gali pasiūlyti puikias galimybes profesinei karjerai.

„Kiek iš jūsų turi „Barclays“ sąskaitą? Ar naudojatės „Pingit“ paslauga? Didžioji dalis šių produktų ir paslaugų buvo sukurta būtent Vilniuje“, – džiaugėsi J. Vizbarė.

Faktui, kad Lietuva teikia ne tik paslaugas, bet ir jau kuria tarptautinius produktus, pritarė I. Miliauskaitė. Jos teigimu, tai atveria puikias karjeros galimybės aukštos kvalifikacijos specialistams.

„Western Union Processing Lithuania“ nebėra tiesiog operacinis centras. Dabar mes turime žymiai platesnę strategiją, todėl tokiose srityse kaip verslo vystymas atsveria išties puikios galimybės“, – sakė ji.

Pranešėjai pritarė kolega M. Kuprys, kuris prisimena, kad 2011 metais kompanija planavo Lietuvoje samdyti vos kelis žmones, o šiandien čia dirba virš 1 500 darbuotojų.

Tuo tarpu L. Šiumetė pasakoja, kad Vilniuje įsikūrusio „Nasdaq“ paslaugų ir IT centro komandos prižiūri tarptautinių akcijų rinkų paleidimo procesus, kurie yra kritiškai svarbūs jų veiklai.

„Nasdaq“ programuotojai tiesiogiai bendrauja su verslo klientais, padeda jiems įsidiegti mūsų sistemas, konsultuoja kitais klausimais. Tuo tarpu lietuvių iniciatyva sukurti produktai noriai pritaikomi visos įmonės mastu. Vilniuje įsikūrusi komanda vykdo prekybines operacijas bei teikia techninę pagalbą visų 7 Europos akcijų biržų dalyviams“, – apie svarbą pasakojo ji.

Kompanijų atstovai be užuolankų kvietė lietuvius grįžti į tėvynę, nes dabar labai geras laikas aukštos kvalifikacijos specialistams. Kaip teigia L. Jankauskas, toks procesas paskatintų puikią sinergiją Lietuvos ekonomikoje.

„Šiandien Lietuvoje trūksta užsidegusių žmonių, kurie turėtų didelį tarptautinės patirties bagažą. Su jūsų patirtimi, galėtumėme labai stipriai išplėsti Lietuvos verslą“, – įžvalgomis dalijos „Intermedix“ vadovas Lietuvoje.

Tam pritarė ir L. Šiumetė. Jos teigimu, užsienyje gyvenantys specialistai yra patrauklūs dėl įvairesnes patirties ir įgūdžių įgytų gyvenant užsienyje.

„Lietuvai jų grįžimas būtų naudingas, ugdant vadovų lyderystės įgūdžius ir globalaus bendradarbiavimo gebėjimus. Savo ruoštu Lietuvoje jiems atsirastų daugiau galimybių siekti karjeros, nes čia darbo rinka aktyvi ir auganti“, pasakoja viena iš pranešėjų, pridurdama, kad net dirbdami Lietuvoje, jie turėtų puikias galimybes tarptautinei karjerai.

Akivaizdu, kad dauguma išvykusiųjų norėtų grįžti į Lietuvą, tačiau tai yra gana sunkus sprendimas.

Viena iš renginio dalyvių pasakojo, kad Jungtinėje karalystėje gyvena beveik ketverius metus, tačiau nėra tikra ko tikėtis, jei viską paliktų ir grįžtų į Lietuvą. Pasak I. Miliauskaitės, natūralu, kad drąsūs sprendimai kelia baimę, tačiau užsienio kompanijose grįžusieji rastų tą pačią darbo kultūrą. „Priimant bet kokį rimtesnį sprendimą, žmonės patiria baimę. Persikėlimas į Lietuvą yra tiesiog vienas iš tokių sprendimų. O ko galite tikėtis? Darbe kalbėsite angliškai, būsite apsupti bendradarbiavimo, o jūsų patirtis bus panaši kaip Jungtinėje karalystėje“, – pasakojo I. Miliauskaitė.

9 metus Anglijoje gyvenanti moteris domėjosi, ar toje pačioje kompanijoje, tačiau skirtingose šalyse skiriasi reikalavimai darbuotojams.

„Nėra pozicijos, kurioje būtų taikomi skirtingi reikalavimai, atsižvelgiant į šalį. Jeigu yra pozicija kurią reikia užpildyti, tai tiesiog žiūrime į žmogų. Jis turi turėti konkrečius įgūdžius, teisingą mentalitetą ir norą prisijungti prie globalios kompanijos“, – į Ragvilės klausimą atsakė L. Jankauskas.

„Stategic Staffing Solutions“ panašų renginį, kviečiantį lietuvius grįžti į tėvynę, ketina organizuoti ir Vokietijoje bei Danijoje dirbantiems Lietuvos piliečiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.