Nesnauskite: patraukliausi darbdaviai nešykštės gerų pasiūlymų

Tarp lietuviams labiausiai patinkančių darbdavių ne tik rinkos senbuviai: SEB bankas, „Barclays“ ar „IKEA“, tačiau ir nauji vardai. Patraukliausieji ir šiemet ketina pasiūlyti ne vieną šimtą darbo, praktiķos ar stažuotės vietų.

Patraukliausieji šiemet žada nešykštėti naujų darbų.<br>D.Umbraso nuotr.
Patraukliausieji šiemet žada nešykštėti naujų darbų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-08 10:51, atnaujinta 2017-05-22 11:26

Taip teigia specialistų paieškos portalas, jau penktą kartą išrinkęs Lietuvių patraukliausių darbdavių dešimtuką.

„Iš dešimties įmonių, į kurias lietuviai labiausiai veržiasi dirbti, aštuonios yra užsienio kapitalo įmonės, tik „Ruptela“ ir „A.Žilinskio ir Ko“ įmonių savininkai iš Lietuvos, be to, daugiausia svajonių darbdavių veikia IT ir finansų srityse, – dėsto cvmarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė, – visi TOP10 dalyviai turi lietuviams patraukliausius pranašumus: yra stabilūs, siūlo ne tik patrauklų atlyginimą, bet ir puikias sąlygas tobulėjimui, taip pat įdomų, dinamišką darbą ir viliojančias karjeros galimybes.“

Pačiu patraukliausiu Lietuvos darbdaviu šiemet tapo SEB bankas, kuriam Lietuvoje dirba netoli 2,5 tūkst. darbuotojų. Toliau dešimtuke „Barclays“ operacijų centras Lietuvoje (1218) bei „Western Union Processing Lithuania“, šiuo metu įdarbinusi per 1,5 tūkst. Ketvirtas sąraše „Swedbank“. Jame ir antrinėse įmonėse darbuojasi 2390 specialistų.

Penktoje vietoje „Bitė Lietuva“ (558). Toliau sąraše rikiuojasi „TEO LT“ (1792), bendrovė „Felit“, valdant „IKEA Lietuva“ (369) ir trys patraukliausiųjų TOP10 naujokės: informacinių technologijų bendrovės „Ruptela“ (167) ir „Adform Lietuva“ (458) bei vienintelė dešimtuke inžinerijos UAB „A.Žilinskio ir Ko“ (323).

Ir įsidarbinti, ir „pasimatuoti“

Patraukliausieji šiemet žada nešykštėti naujų darbų. Lietuviško kapitalo bendrovė „Ruptela“ planuoja iki šių metų pabaigos priimti 40 darbuotojų. Tarp jų ir 15 pardavikų, dirbsiančių su užsienio rinkomis. SEB bankas Vilniuje veikiančiame paslaugų teikimo centre numato sukurti iki 100 naujų darbo vietų. „Western Union Processing Lithuania“ šiemet kaip ir pernai personalą gausins trečdaliu.

Anot „Bitė Lietuva“ vykdomojo direktoriaus Prano Kuisio, įmonė irgi nusiteikusi naujuose salonuose ir „Bitės“ klientų aptarnavimo centre įdarbinti apie 30 naujų specialistų. Antra tiek iki šių metų pabaigos priims Teo kartu su Omnitel. Šių metų kovą pradėjęs veikti „Swedbank“ grupės nefinansinių paslaugų filialas Lietuvoje planuoja, kad per artimiausius kelis metus jame dirbs iki 400 darbuotojų.

Dauguma darbdavių siūlo pradžiai bent jau „prisimatuoti“ norimą darbą. „Swedbank“, anot karjeros centro vadovės Agnės Jonaitytės-Karalienės, šiuo metu kaip tik ieško jaunimo vasaros praktikai. Organizuojamos įvairios veiklos, kad praktikantas galėtų pajausti ne tik ką reiškia dirbti konkrečiame padalinyje, bet ir įgytų darbo didelėje organizacijoje patirties. „Western Union“ jau birželio 6 dieną pasitiko šios vasaros praktikantus. Beje, kaip teigia įmonės personalo vadovė Živilė Valeišienė, daugiau nei 50 proc. praktikantų po sėkmingo „primatavimo“ pasilieka dirbti.

„Barclays“ operacijų centras Lietuvoje, pasak žmogiškųjų išteklių vadovės Auksės Žukauskienės, kasmet į įvairias praktikos programas tai pat priima apie 30 būsimųjų profesionalų. Kompanijos programos pritaikytos ir technologinius mokslus jau baigusiems, ir dar nė nežinantiems kur studijuoti jauniesiems talentams.

O kaip pasakoja SEB banko personalo departamento direktorius Martynas Keršanskas, paslaugų teikimo centre Vilniuje 2015 metais pradėta įgyvendinti „SEB IT Future Professionals“ stažuočių programa. Jauni žmonės – studentai ar neseniai baigę studijas specialistai, besidomintys informacinių technologijų sritimi, turi galimybę per pusantrų metų išbandyti save įvairiose IT srityse ir atrasti savo stipriąsias puses dirbdami su profesionalais. Stažuotės yra apmokamos, suteikiamos visos socialinės garantijos, taikomas lankstus darbo grafikas. Planuojama, kad atranka programai bus skelbiama ir šių metų rudenį.

„Teo grupė“ taip pat kasmet į žiemos ir vasaros praktikos programas priima apie 100 praktikantų.

Bendrovė „Žilinskis ir Ko“ siūlo praktiką energetikos ir statybos inžinerijos studentams.

Specialistų badą jaučia ir geriausi

Aukštas darbdavio patrauklumo įvertinimas ir vardo žinomumas vis dėlto nėra panacėja ieškant ir surandant deficitinius specialistus. Labiausiai Lietuvos svajonių darbdaviams trūksta informacinių technologijų specialistų, inžinerijos atstovams galvą skauda ir dėl sunkiau surandamų kvalifikuotų darbininkų.

Užsienio kompanijų paslaugų centrai ypač jaučia siauros srities informacinių technologijų specialistų poreikį. Plačiausią spektrą paslaugų teikiančiam „Western Union“ paslaugų centrui labai trūksta atitikties teisiniams reikalavimams (Compliance) specialistų. Barclays susiduria su sunkumais ieškodamas specialistų, mokančių dirbti su Lietuvoje dar retai sutinkamomis technologijomis.

„Ruptelai“, anot personalo vadovės Neringos Smailienės, vieni iš sunkiau randamų yra JavaScript programuotojai.

„Bitė Lietuva“ šalia IT ir mobilaus ryšio profesionalų laukia ir klientų aptarnavimo bei pardavimų meistrų.

„Ieškodami reikiamų darbuotojų patraukliausieji darbdaviai naudojasi tiek personalo paieškos agentūrų paslaugomis, tiek socialiniais tinklais, tiek savo pačių darbuotojais, kurie gali rekomenduoti į laisvas vietas savo draugus ar pažįstamus arba patys su darbdavio pagalba išsiugdyti naujas įmonei reikalingas kompetencijas, – vardija cvmarket.lt atstovė, – Patraukliausieji intensyviai dirba ir su šalies universitetais bei kolegijomis.

Štai „Western Union“ su KTU Ekonomikos fakultetu tobulina apskaitos ir audito magistrantūros studijų programą, rengiančią tarptautinio lygio apskaitos ir audito profesionalus. Be to, įmonė pasipraktikuoti pas save kviečia ir aukštųjų mokyklų dėstytojus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.