Sužinokite 11 patikrintų sėkmingiausių žmonių bruožų

Kokį įspūdį apie save esate sukūrę aplinkiniams? O svarbiausia, ar laikote save sėkmingu žmogumi? Koks visgi tas sėkmės receptas?

Itin produktyvūs žmonės neklausia „Kaip man įvykdyti šią užduotį?“. Jie klausia „Kaip reikėtų šią užduotį atlikti?“.<br>V.Balkūno nuotr.
Itin produktyvūs žmonės neklausia „Kaip man įvykdyti šią užduotį?“. Jie klausia „Kaip reikėtų šią užduotį atlikti?“.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2016, 6:27 PM, atnaujinta May 21, 2017, 8:49 AM

Įdėmiau pažvelgus į itin sėkmingus žmones galima įžvelgti tai, kas jie yra iš tikrųjų, kodėl jie tarsi paženklinti ir svarbiausia, kodėl tokie sėkmingi bei produktyvūs.

Matydami sėkmingą žmogų užčiuopiate tik viešųjų ryšių blizgučius, bet jų pasiaukojimo ar indėlio tame – jokio.

Kokia jų produktyvumo paslaptis?

1. Jie susitelkia minutėms, o ne valandoms

Dauguma žmonių savo kalendoriuje suskirsto dieną į pusantros valandos. Labai sėkmingi žmonės žino, kad kiekviena diena turi 1 440 minutes ir kad nėra nieko svarbesnio už laiką. Pinigus galima prarasti ir vėl uždirbti, bet niekada nesusigrąžinsi laiko. Legendinis olimpinis gimnastas kartą yra pasakęs: „Iki šiol aš minutė į minutę laikausi grafiko. Turi pasirūpinti minutėmis taip, kad jos rūpintųsi tavo gyvenimu“.

2. Jie susitelkia tik vienam dalykui

Itin produktyvūs žmonės žino, kokia jų svarbiausia užduotis, todėl dirba jai kiekvieną rytą be pertraukų vieną–dvi valandas. Kas darys didžiausią įtaką tikslų siekimui? Ko reikia pasiekti, kad būtum paaukštintas, pripažintas? Štai kam kiekvieną rytą turite skirti dėmesį.

3. Jie nenaudoja „reikia atlikti“ sąrašų 

Meskit lauk „reikia atlikti“ sąrašą; geriau kalendoriuje sudarykite planą. Pamatysite, kad 41 % „reikia atlikti“ darbų niekada taip ir nebus atlikti. Visi šie neatlikti darbai kelia stresą ir nemigą, kuo pasirūpina Zeigarnik efektas (iš angl. Zeigarnik Effect) dar vadinamas nebaigto veiksmo efektu. Tai psichologinis efektas, teigiantis, kad nebaigtas veiksmas yra geriau įsimenamas negu baigtas. Jį atrado ir aprašė Bluma Zeigarnik, 1927 m.). Itin produktyvūs žmonės užsirašo viską kalendoriuje ir paskui dirba bei gyvena kalendoriaus ritmu.

4. Jie naudoja užrašus

Richard Branson – vienas žymiausių šio meto britų verslininkų, milijardierius, vienos garsiausių pasaulio verslo grupių „Virgin Group“ įkūrėjas, vadovas ir ekstremalių pojūčių bei nuotykių mėgėjas. Jis yra sukaupęs 4,2 mlrd. JAV dolerių turto ir ne kartą sakęs, kad nebūtų sukūręs „Virgin“ be paprasčiausių užrašų, kuriuos jis nešasi kur tik eitų.

Visada turėkite užrašų knygelę ir viską užsirašykite. Tai milijoną eurų kainuojanti pamoka, kurios Jūsų nemoko verslo mokykloje. Itin produktyvūs žmonės išlaisvina savo protus užrašinėdami į jų galvas šovusias mintis.

5. Jie tikrina elektroninius laiškus tik kelis kartus per dieną

Itin produktyvūs žmonės netikrina elektroninių laiškų ištisą dieną. Jie neatsakinėja į kiekvieną vibraciją ar puola žiūrėti, kas įsiveržė į jų pašto dėžutę. Vietoj to jie skiria laiko greitai ir efektyviai elektroninių laiškų peržiūrai. Kai kurie tam laiko skiria tik kartą per dieną, o kitiems – tai rytas, pietūs ir vakaras.

6. Jie bet kokia kaina vengia susirinkimų

Susirinkimai yra visiems žinomi laiko žudikai. Prasideda jie vėlai, susirenka netinkami žmonės, kurie vapalioja niekus ir užtrunka ilgai. Kai tik galite, ištrūkite iš susirinkimo ir pats jų renkite labai mažai. Jei visgi jį organizuojate, jis turi būti trumpas ir tikslus.

Sėkmingi ir labai sėkmingi žmonės skiriasi tuo, kad labai sėkmingi sako „ne“ beveik viskam. Atminkite, kad šiandien turite tik 1 440 minutes. Neišbarstykite jų taip lengvai.

7. Jie vadovaujasi 80/20 taisykle

Ši taisyklė žinoma kaip Pareto principas, kuris reiškia, kad 20 proc. pastangų duoda 80 proc. rezultatų, o likę 80 proc. pastangų – tik 20 proc. rezultatų. Super produktyvūs žmonės žino, kokie veiksmai sukuria geriausius rezultatus. Tad juos ir atlikite, kitus – ignoruokite.

8. Jie beveik viską deleguoja

Itin produktyvūs žmonės neklausia „Kaip man įvykdyti šią užduotį?“. Jie klausia „Kaip reikėtų šią užduotį atlikti?“. Žodį „aš“ ar „man“ jie beveik visada eliminuoja. Itin produktyvūs žmonės neturi problemų su kontroliavimu ir jie nėra mikro vadovai.

9. Jie prisiliečia tik vieną kartą

Kiek kartų atverčiate tą patį laišką ar kokią nors sąskaitą ir paskui vėl atidedate, kad galėtumėte vėliau vėl sugrįžti? Kiek kartų skaitote elektroninį laišką, o paskui uždarote jį palikdami savo pašto dėžutėje, kad vėliau vėl atsiverstumėte? Itin sėkmingi žmonės prie šių išvardintų dalykų stengiasi prisiliesti „tik vieną kartą“. Kas tai bebūtų, tačiau tai užima tik kokias penkias ar dešimt minučių. Tai sumažins įtampą, nes nereikės vėl ir vėl mintyti tų pačių dalykų ir bus žymiai efektyviau, nes nereikės ateityje vis perskaitinėti ir pervertinti įvairių dokumentų.

10. Jų rytas prasideda nuo įprastos rutinos

Dauguma ryte savo kūną lepina vandeniu, sveikais pusryčiais, lengvais pratimais, o savo protus puoselėja medituodami arba melsdamiesi, skaitydami įkvepiančią literatūrą, laikraštį.

11. Energija yra viskas

Niekaip nepadidinsite minučių skaičiaus per dieną, bet galite sukaupti savo energiją, dėmesį, susitelkimą ir produktyvumą. Itin sėkmingi žmonės nepraleidžia pietų, miego, pertraukų, idant padarytų daugiau, daugiau ir daugiau. Maistas jiems – degalai, miegas – atsigavimas, o pertraukos – galimybės pasipildyti, kad galėtum atlikti dar daugiau.

Pabaigai

Nebūtina būti verslininku, olimpiečiu, milijardieriumi (gal ir nenorite jais tapti), bet žinodami jų paslaptis galite per trumpesnį laiką nuveikti daugiau ir gal tai padės nepersidirbti, o po to jaustis sugniuždytam.

„Ar aš save laikyčiau sėkmingu žmogumi? Nemanau. Žinote, sėkmė man visada siejosi su visišku atsitiktinumu, kitaip tariant, „atsidūrimu laiku ir vietoje“. „Sėkmingo žmogaus“ sąvoką aš labiau siečiau su darbštumu, atkaklumu, bet ne su tokiu padriku dalyku kaip sėkmė. Aš savo kelią į viršų užsidirbau sunkiu darbu, bemiegėmis naktimis ir didžiuliu užsispyrimu. To su atsitiktinumu netapatinčiau. Reikia dirbti ir labai norėti, tik tada galėsi save vadinti sėkmingu.“ teigia verslo konsultantas, nemokamasadresas.lt steigėjas Romualdas Mačiulis.

Remtasi „entrepreneur.com“ ir „Nemokamas adresas LT“ medžiaga

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.