Skrydžių vadovai: ar įmanoma eksportuoti jų mokymų paslaugas?

Dažnai tarptautiniuose forumuose kalbama apie tai, kad paslaugų eksportas gali šalies ekonomiką pakelti į kur kas aukštesnį lygį. Tačiau kaip tai padaryti? Receptų tam dar niekas neišrašo. 

Skrydžių treniruoklis.
Skrydžių treniruoklis.
Daugiau nuotraukų (1)

Vidmantas Kairys

Sep 12, 2016, 7:40 AM, atnaujinta May 13, 2017, 9:54 AM

Bankinių paslaugų centrai Lietuvoje jau yra sukurti. Atrodytų, kad  atsiranda reali galimybė ir Lietuvoje įsteigti skrydžių vadovų mokymų centrą. Juolab kas mūsų šalis nuo seno tituluojama aviacijos šalimi.

Tai perprato ir mūsų kaimynai skandinavai. Norvegai, švedai, danai, kurie turi įsteigę „Entry point Nord“ mokymo centrą, teikia paslaugas ne tik savo reikmėms. Per gana trumpą laiką jie tapo šios srities lyderiais pasaulyje.

Papildomą verslo nišą jie įžvelgia ir Baltijos šalyse. Bet jų žvilgsnis krypsta ir Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS), Ukrainos, kitų Rytų bei Vidurio Europos rinkas.

Mokymų padalinys būtų įsteigtas Vilniuje. Kone visą infrastruktūrą turi valstybės įmonė „Oro navigacija“, greta jos - daug žinių ir įrangos turintis Antano Gustaičio aviacijos institutas.

Sudėjus draugėn „Entry point Nord“ tarptautiškumą ir globalumą, „Oro navigacijos“ patirtį, A.Gustačio aviacijos instituto dėstytojų žinias bei mokymų bazę, gautųsi tvirtas darinys, kuriam galima būtų rengti skrydžių vadovus Baltijos valstybėms ir kitoms į Rytus nuo Lietuvos esančioms šalims.

Tai būtų puikus pavyzdys, kai valstybės įmonė nepasiriboja vien savo egzistencija, bet bando kurti mini klasterį, kuris jau sugeba parduoti ir mokymų paslaugas.

Galbūt jau netolimoje ateityje Kazachstane, Azerbaidžane ar Estijoje sutiksime skrydžių vadovą, kuris didžiuodamasis rėš, kad jo aviacijos studijų startas buvo kartu su skandinavais, tačiau Vilniuje.

Vidmantas Kairys yra viešosios įstaigos „Oro navigacija“ generalinio direktoriaus patarėjas, Baltijos FOEB projekto vadovas Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.