Ar pagrįstas nerimas, jog D. Trumpas trukdys Lietuvai eksportuoti į JAV?

Pasaulinė verslo rizikos valdymo bendrovė „Coface“ pateikė savo vertinimus, kaip Donaldo Trumpo išrinkimas JAV prezidentu gali paveikti ekonomiką.

Populistiniais pažadais besisvaidžiusio D. Trumpo atėjimas į valdžią neturėtų padidinti rizikos šioje rinkoje.<br>„Reuters“ nuotr.
Populistiniais pažadais besisvaidžiusio D. Trumpo atėjimas į valdžią neturėtų padidinti rizikos šioje rinkoje.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2016, 8:40 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 10:42 PM

Bendrovės ekonomikos ekspertų teigimu, ūmai išaugęs politinis neapibrėžtumas per metus šalies BVP sumažins 1,5 proc.

Šis praradimas nepriklausys nuo to, ar naujasis valstybės vadovas imsis įgyvendinti prieštaringai vertinamus rinkimų pažadus.

„Coface“ situacijos analizėje pabrėžiama, kad, nors Senate daugumą sudaro D. Trumpo partijos kolegos – respublikonai, naujajam prezidentui nebus lengva imtis permainų.

Daug respublikonų atvirai kritikavo populistinius D. Trumpo pažadus, todėl dabar JAV senatas gali tapti saugikliu, stabdysiančiu nepamatuotas reformas.

Anot ekspertų, norint įvertinti D. Trumpo politikos įtaką ekonomikai, pirmiausia reikia apsvarstyti, ar jo pažadai yra realistiniai.

„Coface“ pateikia keletą pavyzdžių iš D. Trumpo rinkimų programos ir imasi prognozuoti, ar jie bus įgyvendinti.

Vertinime teigiama, kad iš tiesų gali sumažėti verslo ir privačių asmenų apmokestinimas, nes tam pritaria ne tik išrinktasis prezidentas, bet ir nemažai Senato respublikonų. Teigiama, kad dėl tokios politikos per 20 metų JAV valstybės skola išaugs iki 80 proc. BVP.

Pažadą smarkiai kilstelti minimalųjį atlygį ekonomistai vertina kaip nerealų, nes jis drastiškai sumažintų JAV verslo konkurencingumą.

Taip pat gana skeptiškai vertinami protekcionistiniai D. Trumpo pažadai pasitraukti iš tarptautinių laisvosios prekybos susitarimų ir drastiškas imigracijos į Jungtines Valstijas stabdymas. Tokių sprendimų žala JAV bendrovėms ir sudėtingos išėjimo iš tarptautinių susitarimų procedūros neleis lengvai įgyvendinti pažadų.

„Coface“ vadovas Lietuvoje Mantvydas Štareika sako, kad Lietuvos eksportas į JAV neturėtų nukentėti dėl naujos prezidento administracijos.

„Atvirkščiai, manyčiau, kad artimiausiais metais Lietuvos eksportas į JAV augs. Tai nutiks ne dėl politinių aplinkybių, bet dėl gerėjančio mūsų bendrovių įdirbio šioje rinkoje.

Rusijos embargas mūsų verslininkus paskatino ieškoti rinkų visame pasaulyje, taip pat JAV. Šios pastangos jau duoda vaisių ir mūsų eksporto geografija plečiasi.

JAV yra viena iš rinkų, kur laukiama nuosaikaus augimo“, – sakė „Coface“ vadovas Lietuvoje.

M. Štareika taip pat ramina į JAV eksportuojančias bendroves, kad populistiniais pažadais besisvaidžiusio D. Trumpo atėjimas į valdžią neturėtų padidinti rizikos šioje rinkoje: „Bent jau artimiausioje perspektyvoje verslo įsipareigojimų nevykdymo rizika Jungtinės Valstijose išliks labai nedidelė.“

10 metų Lietuvoje veikianti verslo rizikos valdymo bendrovė „Coface“ yra to paties pavadinimo grupės dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.