Patarė, kaip įstoti į nemokamą vietą aukštojoje mokykloje

Valstybės finansuojama vieta universitete ar kolegijoje ne kiekvienam pasiekiama. Šiemet reikalavimai dar griežtesni. Jos trokštantys abiturientai ar kiti stojantieji šiemet ir kitais metais turės išpildyti tris svarbias sąlygas. Ir tai dar ne viskas. Reikalavimų, o ir lengvatų daugės ir kitais metais.

Vilniuje vyksta Studijų paroda.
Vilniuje vyksta Studijų paroda.
Vilniuje vyksta Studijų paroda.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniuje vyksta Studijų paroda.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniuje vyksta Studijų paroda.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniuje vyksta Studijų paroda.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aida Murauskaitė

2017-02-03 10:56, atnaujinta 2017-04-10 22:22

Pretenduojantieji į nemokamą studijų vietą ir siekiantieji stipendijų, pagal švietimo ir mokslo ministrės įsakymą, turės būti išlaikę tris valstybinius egzaminus, jei nori studijuoti universitete, ir du valstybinius egzaminus, jei ketina studijuoti kolegijoje. Šiemet aukštesnė aukštesnė stojimo kartelė: 3 balai stojant – į universitetą, 1,6 balo – į kolegiją.

Maksimalus stojamasis balas pelnomas išlaikius keturis valstybinius egzaminus. Nors į konkursinį balą galima įtraukti metinį pažymį, šiemet jo vertė jau mažesnė nei pernai, tad kur kas vertesni egzaminų įvertinimai.

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMABPO) vadovas Pranas Žiliukas patarė: geriau, jei esi išlaikęs keturis brandos egzaminus, aišku, valstybiniu lygiu. Antras dalykas: sudarant pasirinkimų sąrašą, jei svarbu finansinė pusė, pirmais numeriais surašyti valstybės finansuojamas vietas, o tik pabaigoje mokamas vietas.

P.Žiliukas patarė pasinaudoti konkursinio balo skaičiuokle LAMABPO puslapyje. Rezultatą palyginus su pernykščio priėmimo rezultatais bus galima prognozuoti šiemetinę sėkmę.

„Taip pat stebėkite darbo rinką, kokios specialybės paklausios, tarkitės su tėvais, seserimis, broliais, bet sprendimą priimkite patys“, – sakė P.Žiliukas.

Švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas sakė, kad Lietuva eina link nemokamo mokslo: „Finansavimo nemažina, o stojančiųjų mažėja, tad prieinamumas auga“.

Trys sąlygos

Šiemet kiekvienas stojantysis, pretenduojantis į nemokamą studijų vietą, privalo būti išlaikęs lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą, be jo jaunuolis negautų ir atestato. Stojant į universitetą, būtina būti išlaikiusiam valstybinį egzaminą, į kolegijas – pakanka ir mokyklinio.

„Jei nepavyktų išlaikyti valstybinio, galima pretenduoti į kolegijas. Žinoma, visuomet galima po metų išlaikyti jį dar kartą“, – sakė LAMABPO atstovė Odeta Kardauskė, pristačiusi naujoves Studijų parodoje, vykstančioje Vilniuje.

Antroji sąlyga – nuo 2015 metų turi būti B1 lygiu išlaikytas užsienio kalbos egzaminas, tai gali būti valstybinis ar tarptautinis užsienio kalbos egzaminas.

„Gali būti įskaityti tarptautiniai užsienio kalbos egzaminai. Jų sąrašas skelbiamas LAMABPO puslapyje teisės aktų skiltyje. Svarbu atkreipti dėmesį, tarptautinio egzamino rezultatas neįrašomas į brandos atestatą. Duodamas sertifikatas. Stojant jį reikia nuskenuoti ir prisegti kartu su kitais dokumentais“, – ką reikės padaryti pildant elektroninį prašymą studijuoti, aiškino O.Kardauskė.

Ji pabrėžė, kad tarptautinis Aiesec egzaminas turi ribotą galiojimo terminą – dvejus metus. Visi kiti galioja neribotą laiką. Tinkami išvardyti LAMABPO puslapyje.

Šiemet ir kitais metais laukia naujas reikalavimas tų, kurie pretenduos į nemokamą studijų vietą. Turi būti išlaikytas matematikos valstybinis egzaminas stojant į visas studijų programas, išskyrus menus.

Nuo 2018 metų pretenduojantiems įstoti į humanitarinių mokslų studijų programas, reikia matematiką būti išlaikiusiam bent 16-35 balais – patenkinamu lygiu.

Stojantiesiems į fizinius, socialinius, biomedicinos, technologijų mokslus reikės gauti ne mažiau nei 36 taškus.

Yra ir lengvatų

Dar viena naujovė – šiemetiniai stojantieji įgyja galimybę sukaupti papildomų balų.

Papildomi balai skaičiuojami už tarptautinių olimpiadų ir konkursų laimėjimus. Tarkim, laimėjusieji pirmą vietą gali pelnyti 2,5 balo, antrą – 1,5, trečią – 1 balą. Taip pat lengvatų įgyja ir šalies olimpiadų laimėtojai.

Tų, kas grūdinosi mokydamiesi ginti tėvynę, taip pat yra gera žinia.

Papildomai gauti pusę balo gali baigusieji bazinius karinius mokymus ar privalomąją karo tarnybą.

Daugiau balų gali sukaupti ir būsimieji pedagogai. Stojantieji į švietimo ir ugdymo programas privalo laikyti motyvacijos vertinimo testą, už tai skiriami 1 arba 2 balai. Motyvacinio testo nelaikiusieji negali pretenduoti į nemokamas ugdymo studijas.

Nuo 2018 metų bus dar dvi galimybės gauti papildomų balų. Parengusieji brandos darbą ir gavę ne mažiau nei devynetą, gali gauti 0,25 balo. Darbas turi būti parengtas iš tų sričių, kurių balai skaičiuojami sudarant stojimo į pasirinktą studijų programą konkursinį balą.

Tie pat, ketvirtį balo, galima gauti už savanorišką veiklą, ne trumpesnę nei trys mėnesiai. Tačiau ne už bet kokią savanorišką veiklą bus skiriamas ketvirtis balo. Ji turi būti atlikta vienoje iš organizacijų, kurių sąrašas skelbiamas Jaunimogarantjos.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.