„Global Lithuanian Leaders“ vadovė: „Nebėra „mes“ ir „jie“, „Lietuva“ ir „pasaulis“ – viskas tapo bendra“

„Šiandien karjera – ne vertikalus kilimas į viršų (koordinatorius – departamento vadovas – kompanijos vadovas), bet horizontalus tobulėjimas tam tikroje srityje.

Šiandien, ypatingai didelėse užsienio korporacijose dirbantys žmonės nebijo padaryti pertraukos savo karjeroje tam, kad nuspręstų, ko jie nori pasiekti savo profesiniame gyvenime. <br> J.Stacevičiaus nuotr.
Šiandien, ypatingai didelėse užsienio korporacijose dirbantys žmonės nebijo padaryti pertraukos savo karjeroje tam, kad nuspręstų, ko jie nori pasiekti savo profesiniame gyvenime. <br> J.Stacevičiaus nuotr.
„Naujausi moksliniai tyrimai apie ateities darbą ir rinkos tendencijas atskleidžia, jog žmonės vis dažniau ir vis drąsiau keičia savo profesiją, yra linkę eksperimentuoti su savo karjera“, – teigia daugiau nei tūkstantį narių vienijančio tinklo „Global Lithuanian Leaders“ (GLL) vadovė Kotryna Stankutė-Jaščemskienė, kuri gegužės 9 d. dalyvaus KTU „Santakos“ slėnyje vyksiančioje konferencijoje „Karjera ateities darbo rinkoje“.<br> Įmonės nuotr.
„Naujausi moksliniai tyrimai apie ateities darbą ir rinkos tendencijas atskleidžia, jog žmonės vis dažniau ir vis drąsiau keičia savo profesiją, yra linkę eksperimentuoti su savo karjera“, – teigia daugiau nei tūkstantį narių vienijančio tinklo „Global Lithuanian Leaders“ (GLL) vadovė Kotryna Stankutė-Jaščemskienė, kuri gegužės 9 d. dalyvaus KTU „Santakos“ slėnyje vyksiančioje konferencijoje „Karjera ateities darbo rinkoje“.<br> Įmonės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 10, 2017, 1:33 PM

 Naujausi moksliniai tyrimai apie ateities darbą ir rinkos tendencijas atskleidžia, jog žmonės vis dažniau ir vis drąsiau keičia savo profesiją, yra linkę eksperimentuoti su savo karjera“, – teigia daugiau nei tūkstantį narių vienijančio tinklo „Global Lithuanian Leaders“ (GLL) vadovė Kotryna Stankutė-Jaščemskienė, kuri gegužės 9 d. dalyvaus KTU „Santakos“ slėnyje vyksiančioje konferencijoje „Karjera ateities darbo rinkoje“. 
 
K. Stankutės-Jaščemskienės teigimu, šiandien, ypatingai didelėse užsienio korporacijose dirbantys žmonės nebijo padaryti pertraukos savo karjeroje tam, kad nuspręstų, ko jie nori pasiekti savo profesiniame gyvenime. 

„JAV ar kitose išsivysčiusiose pasaulio šalyse šiandien vis mažiau nuostabos kelia kompanijų darbuotojų ir net aukštas pareigas užimančių asmenų sprendimas pusmečiui ar metams palikti savo postus ir padirbėti, pavyzdžiui, baristais ar baristėmis“, – pažymėjo GLL vadovė.
 
Gegužės 9 d., antradienį, K. Stankutė-Jaščemskienė kartu su Lietuvos mokslininku Arminu Ragausku, „CityBee“ vadovu Luku Yla, „Factobotics“ vadovu Justinu Katkumi ir KTU vykdomuoju direktoriumi Pauliumi Artštikiu dalyvaus renginio metu vyksiančioje diskusijoje „Akistata su ateitimi. Koks mūsų vaidmuo ją kuriant ir jai ruošiantis?“. Diskusiją tiesiogiai bus galima stebėti KTU „Facebook“ paskyroje.

Visu greičiu į paaukštinimą! 

Pašnekovės teigimu, globaliame pasaulyje Lietuva taip pat yra matoma, pastebima. Lietuvos diaspora pasaulyje yra labai didelė ir gana organizuota: verslininkai, mokslininkai, menininkai buriasi į įvairias organizacijas, tinklus. 

„Mūsų šalis yra atvira naujovėms, mūsų talentai prieinami visiems – šiandien turėdamas „LinkedIn“ profilį, gali sulaukti pasiūlymo iš bet kuriame pasaulio kampelyje veikiančios įmonės, – sakė GLL vadovė. – Nebėra „mes“ ir „jie“, „Lietuva“ ir „pasaulis“ – viskas tapo bendra.“ 
K. Stankutės-Jaščemskienės nuomone, karjeros Lietuvoje pranašumas – daugiau atsakomybių greičiau „judančiose“ įmonėse, kas leidžia greičiau kilti karjeros laiptais ir sparčiau tobulėti. 

„Didelėse užsienio korporacijose paaukštinimo, tobulinimosi procesai gali užtrukti ilgai, ne vienerius metus. Tuo tarpu Lietuvoje darbuotojas, kuris yra kompetentingas, atsakingas, aktyvus, strategiškai, kūrybiškai ir kritiškai mąstantis, gali labai greitai tapti komandos, padalinio ir visos kompanijos vadovu“, – įsitikinusi GLL vadovė. 

Trys TAIP: požiūris, žinios ir įgūdžiai
 
K. Stankutė-Jaščemskienė, ieškodama naujo komandos nario, tikisi atrasti tris esminius dalykus: teisingą požiūrį į darbą, žinias ir įgūdžius: „Pirmąjį sunku pakeisti, bet įgūdžių ir žinių darbuotojui galima suteikti per tam tikrą laiką bet kurioje darbovietėje: nesvarbu, ar žmogus būtų ką tik pradėjęs dirbti, ar einantis pareigas jau kurį laiką. Man visų svarbiausias – žmogaus požiūris.“ 

Pašnekovės nuomone, darbdaviui labai sunku skatinti kūrybinį ir kritinį darbuotojo mąstymą, iniciatyvumą, atsakingumą, komandinio darbo įgūdžius, jeigu žmogus jų neugdė mokykloje ir universitete, todėl pagrindinis dėmesys švietimo sistemoje turėtų būti skiriamas būtent šiems aspektams.  

Jos teigimu, sparčiai daugėja įmonių, siekiančių, kad būsimas komandos narys atitiktų bendrovės vidinę kultūrą: „Išskirtinį dėmesį tam skiria tarptautinės kompanijos. Vidinė kultūra taip pat labai svarbi startuoliams ir juose dirbančioms komandoms.“

Jaunimas nori jaustis pasaulio dalimi

K. Stankutei-Jaščemskienei prieš pusmetį teko lankytis Anglijoje, Kembridže, vykusioje Pabaltijo konferencijoje, kurią organizavo ten studijuojantys lietuviai, latviai ir estai. 

Susitikimo metu GLL vadovė atliko apklausą, kuria siekė sužinoti, ko išsilavinęs jaunimas tikisi iš savo ateities darbdavių. 

Apklausos rezultatai atskleidė, jog darbo vietoje jaunimui svarbiausia: prasminga veikla, kuri galėtų daryti pokytį, lankstumas, galimybė augti ir tobulėti, konkurencingas atlyginimas, skaidrumas, įvertinimas, įkvepianti aplinka, galimybė dirbti su tarptautiniais projektais ir jaustis pasaulio dalimi.

Tobulėjimas galimas tik per dalinimąsi 

K. Stankutė-Jaščemskienė įsitikinusi, kad žmogiškųjų savybių (ypatingai kūrybinio ir kritinio mąstymo, – red. past.) svarba, ieškant naujo darbuotojo, išliks po 5, 10 ir daugiau metų. 

„Tuo tarpu įgūdžiai, darbo pobūdis keisis drastiškai. Kiekvienais metais atsiranda vis daugiau naujų technologijų, kurias reikia perprasti, įvaldyti ir mokėti su jomis dirbti“, – svarstė GLL vadovė.
 
KTU organizuojamoje konferencijoje ir jos metu vyksiančioje diskusijoje dalyvausianti K. Stankutė-Jaščemskienė mano, kad tokie renginiai, skirti karjeros valdymui, yra labai vertingi ir jų reikėtų kuo daugiau ir įvairesnių. 

„Tik bendraudami, dalindamiesi patirtimi, girdėdami vieni kitų patirtis ir istorijas, galime tobulėti, suprasti su kuo viena ar kita profesija yra „valgoma“ ir bent jau savo galvoje „pasimatuoti“ ar darbas vienoje ar kitoje įmonėje, organizacijoje, leistų save realizuoti“, – teigė GLL vadovė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?