Išsiaiškino, kuriomis dienomis ir valandomis gyventojai skolinasi dažniausiai

Kai kuriomis savaitės dienomis ir valandomis gyventojai labiau linkę skolintis nei kitomis, rodo kredito istorijos sistemos „Mano Creditinfo“ duomenys.

Bankai, lizingai, vartojimo kredito įmonės ir tarpusavio skolinimo platformos didžiausio srauto kredito paraiškų sulaukia pirmosiomis savaitės dienomis, o artėjant savaitgaliui paraiškų lygis ima slūgti. <br>T.Bauro nuotr.
Bankai, lizingai, vartojimo kredito įmonės ir tarpusavio skolinimo platformos didžiausio srauto kredito paraiškų sulaukia pirmosiomis savaitės dienomis, o artėjant savaitgaliui paraiškų lygis ima slūgti. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2017, 12:17 PM, atnaujinta May 23, 2017, 12:27 PM

Bankai, lizingai, vartojimo kredito įmonės ir tarpusavio skolinimo platformos didžiausio srauto kredito paraiškų sulaukia pirmosiomis savaitės dienomis, o artėjant savaitgaliui paraiškų lygis ima slūgti. 

Labiausiai artėjančio savaitgalio įtaka jaučiama bankuose. Daugiau nei 61% kredito paraiškų bankuose užpildoma pirmadieniais – trečiadieniais. Likusias dvi darbo dienas paraiškų lygis yra žemesnis (35% savaitės paraiškų), o savaitgalio paraiškos tesudaro 3% savaitės paraiškų. Tai žemiausias rodiklis lyginant su kitomis finansų įstaigomis. 

„Bankai stiprina pozicijas kreditų teikimo internetu rinkoje. Tačiau, pavyzdžiui, toks produktas kaip būsto kreditas, tebėra gana sudėtingas teikti internetu. Todėl gyventojai eina į bankų skyrius, ten konsultuojasi ir pildo būsto finansavimo paraiškas. Kadangi savaitgaliais dirba ne visi skyriai, matome, kad vartotojai stengiasi pateikti savo paraiškas pirmoje savaitės pusėje”, – sako Andrius Bogdanovičius, kredito biuro „Creditinfo“ generalinis direktorius.   Pirmadienį – trečiadienį didžiausias srautas paraiškų pasiekia ir kitas finansų įstaigas. Per tarpusavio skolinimo platformas pasiskolinti šiomis dienomis nori 55% jų savaitės klientų. Savaitės pradžia aktyvesnė ir smulkių kreditų davėjams, taip pat lizingo ir stambesnio vartojimo kredito įmonėms, kurios pirmadienį – trečiadienį sulaukia po 52% savaitės paraiškų.

„Priešingai nei bankai, tarpusavio skolinimo platformos, lizingo ir vartojimo kredito įmonės praktiškai neturi klientų aptarnavimo skyrių. Nors savaitės pradžia šioms įmonėms irgi aktyvesnė už likusią jos dalį, tačiau paraiškų lygis bėgant savaitei slūgsta tolygiau nei bankuose. Be to, paraiškų lygis ir savaitgalį išlieka gerokai aukštesnis (12–15% savaitės paraiškų) nei bankuose (3%).  Tai natūralu, nes kai gali planšetę ar televizorių buitinės technikos salone išsirinkti savaitgalį ir lizingo sutartį sudaryti per atstumą, sumažėja poreikis to imtis darbo dieną“, – sako A. Bogdanovičius.

Jis priduria, kad į rinką ateinant vis daugiau finansinių technologijų („fintech“) įmonių, bankai ir toliau stiprins vartojimo ir kitų kreditų teikimą internetu bei tokiu būdu mažins savo sąnaudas aptarnaujant klientus gyvai.

Beje, vertinant vartotojų pateiktas paraiškas pagal valandas, pastebima, kad skolintis gyventojai labiau linkę pirmoje dienos pusėje. Bankai ir smulkaus vartojimo kredito įmonės daugiausia paraiškų sulaukia 10–11 val. (12% dienos paraiškų). Paraiškų pikas lizingo ir vartojimo kredito įmones pasiekia 8–9 ir 9–10 valandomis (po 11% paros paraiškų). Didžiausias paraiškų lygis tarpusavio skolinimo platformose – apie 11–12 val. (9% paros paraiškų). 

„Daugumoje sektorių skolinimosi aktyvumas po pasiekto rytinio piko tolygiai mažėja. Išimtis yra bankai, kurie apie 14–15 valandą sulaukia pakartotinio antplūdžio klientų, ketinančių skolintis“, – teigia kredito biuro vadovas.

Paraiškos pateikimas nereiškia kredito suteikimo. Paraiška gali būti atmesta dėl įvairių priežasčių. Iš jų dažniausios yra kliento viršijamos 40% pajamų ir fin. įsipareigojimų „lubos“, nestabilios pajamos, įtempta arba bloga kredito istorija, paraiška pildoma be sutuoktinio sutikimo. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.