Skaitmeninė revoliucija gamyklose – gamybą keičia paslaugos

– Išskirčiau tris dalykus: tai laikas, per kurį sugebi rinkai pasiūlyti savo produktą; lankstumas reaguojant į rinkos pokyčius ar užsakovų pageidavimus; gebėjimas užtikrinti kokybę. Tiesa, galima minėti ir ketvirtą aspektą, kuris tampa vis aktualesnis – tai informacijos saugumas. 

 Ateityje vis daugiau dalykų pramonėje bus perkelti į virtualią erdvę ir turės savo skaitmeninę kopiją, sakė "Siemens" atstovas.<br> N.Mikulėno nuotr.
 Ateityje vis daugiau dalykų pramonėje bus perkelti į virtualią erdvę ir turės savo skaitmeninę kopiją, sakė "Siemens" atstovas.<br> N.Mikulėno nuotr.
 Ateityje vis daugiau dalykų pramonėje bus perkelti į virtualią erdvę ir turės savo skaitmeninę kopiją, sakė "Siemens" atstovas..<br> N.Mikulėno nuotr.
 Ateityje vis daugiau dalykų pramonėje bus perkelti į virtualią erdvę ir turės savo skaitmeninę kopiją, sakė "Siemens" atstovas..<br> N.Mikulėno nuotr.
 Ateityje vis daugiau dalykų pramonėje bus perkelti į virtualią erdvę ir turės savo skaitmeninę kopiją, sakė "Siemens" atstovas..<br> N.Mikulėno nuotr.
 Ateityje vis daugiau dalykų pramonėje bus perkelti į virtualią erdvę ir turės savo skaitmeninę kopiją, sakė "Siemens" atstovas..<br> N.Mikulėno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-07-14 16:26, atnaujinta 2017-07-14 16:37

– Išskirčiau tris dalykus: tai laikas, per kurį sugebi rinkai pasiūlyti savo produktą; lankstumas reaguojant į rinkos pokyčius ar užsakovų pageidavimus; gebėjimas užtikrinti kokybę. Tiesa, galima minėti ir ketvirtą aspektą, kuris tampa vis aktualesnis – tai informacijos saugumas. 

Šiandien sėkmę rinkoje lemia inovacijų greitis ir gebėjimas prisitaikyti atsižvelgiant į aplinkui vykstančius pokyčius. Jei pavėluoji laiku priimti svarbius sprendimus, tau gresia išnykti. Suomių „Nokia“ ilgą laiką buvo viena geriausių telefonų gamintojų pasaulyje, tačiau nesugebėjo laiku įžvelgti išmaniųjų telefonų ir visos programėlių ekosistemos potencialo bei turėjo pasitraukti iš telefonų rinkos.

Aišku, yra ir gerų pavyzdžių. Suomijoje nuo senų laikų turėjome stiprią popieriaus pramonę, kuri gamino žaliavą laikraščiams, žurnalams ir kitiems spaudiniams. Internetas ir skaitmeninės technologijos taip pat gerokai pakeitė žiniasklaidos sritį, sumažino ledinių tiražus ir popieriaus poreikį atitinkamai. Vis dėlto tokios įmonės kaip „Stora Enso“ ar „UPM-Kymmene“ sugebėjo laiku persiorientuoti. Šiandien pirmoji užsiima kartoninių pakuočių gamyba, antroji – viskuo, kas susiję miškų pramone.

- Jūsų kompanija teikia pramonei skirtus skaitmeninius sprendimus ir daug kalba apie skaitmenizuotas gamyklas. Kokią naudą šie sprendimai suteikia tradicinėms pramonės įmonėms?

– Esame sukūrę platų skaitmeninių sprendimų spektrą, skirtą gamybos įmonėms. Jį sudaro įvairūs duomenų rinkimo ir analitikos sprendimai, vadinamojo daiktų interneto ekosistemos, debesijos platformos. Visi šie sprendimai suteikia galimybę tradicinę gamyklą paversti visiškai skaitmenizuota gamyklą. Tiesa, norėčiau išskirti vieną iš mūsų sprendimų – tai „Mindsphere“ platforma, kuri leidžia integruoti ne tik skirtingus mūsų, bet ir kitų kūrėjų produktus į vieną visumą.

Šią mūsų platformą galima palyginti su išmaniaisiais telefonais ir jiems skirta programėlių ir paslaugų ekosistema. Pavyzdžiui, šiandien jūs įsigyjate išmanųjį telefoną, kuris tik išėmus jį iš pakuotės gali atlikti pagrindines ryšio funkcijas. Bet jūs jį galite pritaikyti savo reikmėms ir gerokai išplėsti jo funkcionalumą atsisiųsdami įvairių programėlių. Didžiąją dalį šių programėlių sukuria ne pats telefono gamintojas, o kiti kūrėjai.

Pagrindinis „Mindsphere“ pranašumas, kad tai atvira platforma. Šių dienų greitai kintančiame pasaulyje netikiu uždaromis sistemomis. Norint sugebėti laiku reaguoti į rinkos pokyčius ir išlaikyti konkurencinį pranašumą, reikia turėti galimybę naudoti geriausius prieinamus sprendimus. O juos gali pasiūlyti savo srityse besispecializuojančios įmonės. Jų sprendimai ir mūsų platforma padeda sukurti ekosistemą, kuri gali būti vadinamosios ketvirtosios pramonės revoliucijos arba „Pramonė 4.0“ pagrindu.  

- Jei gamintojas nusprendžia eiti skaitmenizacijos keliu, nuo ko jam dažniausiai pasiūlote pradėti?

– Dažniausiai pasiūlau surengti kūrybinę idėjų sesiją. Ji reikalinga tam, kad kartu su klientu išsiaiškintume, kaip klientas mato savo srities ateitį, kokie pokyčiai laukia, ką reikia pakeisti, kad jiems būtų tinkamai pasiruošta. Kartu galime geriau įvertinti, kur ir kaip taikyti skaitmeninius sprendimus.

Mūsų siūlomas skaitmenizuotos įmonės (angl. Digital enterprise) modelis apima ne tik tam tikrus gamybos ar tiekimo sprendimus, bet viso produkto ciklą pradedant nuo jo idėjos, jam pagaminti reikalingų procesų ir sistemų sukūrimo, pačios gamybos ir baigiant tolesne pagaminto produkto priežiūra. Visame cikle renkami duomenys ir atliekama jų analizė, kuri leidžia nuolatos tobulinti ir patį produktą, ir jo gamybos procesą, sudaro galimybes naujiems produktams ir paslaugoms. Šie procesai gali vykti pasitelkus produkto gyvavimo ciklo valdymo įrankius.

Mano minėtomis galimybėmis domisi tiek didelės, tiek mažos kompanijos, veikiančios gamybos srityje ir susiduriančios su dviem iššūkiais. Pirmiausia, kaip užtikrinti efektyvią gamyboje naudojamų įrenginių priežiūrą ir aptarnavimą. Antra, kaip visapusiškai išnaudoti gamybos įrenginius, kad jie atneštų didžiausią vertę. 

Norint gamybos procese pradėti naudoti skaitmeninius sprendimus galima pradėti nuo nedidelių dalykų ir palaipsniui pereiti prie sudėtingesnių sistemų diegimo. Pavyzdžiui, gamykloje galima įdiegti specialius daviklius, kurie padėtų stebėti įrenginių veikseną ir sutrikimus, vėliau ši informacija praverstų sprendžiant, kada atlikti įrenginio priežiūrą ar keisti nusidėvėjusias jo dalis. Tokio tipo sprendimus galima pradėti diegti nuo vieno tūkstančio eurų. Be to, skirtingai negu įgyvendinant plataus masto projektus, kur rezultatų reikia laukti ištisus mėnesius, čia juos galima pamatyti jau po kelių savaičių.

- Ar galite pateikti sėkmingų skaitmenizacijos pavyzdžių iš gamybos srities?

– Šiuo metu nemažai kompanijų investuoja į siauresnio ar platesnio masto skaitmenizacijos sprendimus, tačiau daugelis jų tuo plačiai nesigiria, nes nori išsaugoti konkurencinį pranašumą. Gamybos procesų skaitmenizacija, didieji duomenys, jų analize pagrįsti sprendimai šiandien gali suteikti itin svarų pranašumą.
Bet galiu papasakoti, kaip į vieną metalo gamyklą atėję startuolio, užsiimančio duomenų analitika, kūrėjai paprašė dviejų mėnesių gamybos linijos veiklos ataskaitos. Išanalizavę duomenis jie sukūrė specialų algoritmą ir prie gamybos linijos įrengė įspėjantį indikatorių. Jis suveikdavo prieš įvykstant gedimui ir sustojant gamybos procesui. Gamyklos vadovas tokį sumanymą vertino skeptiškai, tačiau paaiškėjo, kad indikatorius suveikdavo 9 atvejais iš 10 prieš tai, kai gamybos linijoje įvykdavo gedimas. Aišku, už atitinkamą sprendimą startuolio atstovai jau paprašė užmokesčio.

Šiuo atveju įdomu ne tik tai, kad gamybos linijos skaitmenizacija ir duomenų analitika padėjo geriau nustatyti gedimus. Sprendimą pasiūlė įmonė, nesusijusi su naudojamos įrangos tiekėju. Tai rodo, kad atsiranda vis daugiau naujokų iš IT srities, kurie pasitelkia duomenų rinkimą ir skaitmenines technologijas kurdami naujus įrankius ar programinę įrangą. Kadangi „Mindsphere“ yra atvira platforma, ji leidžia į vieną ekosistemą sujungti skirtingų gamintojų įrangą ir ją naudoti su skirtingų programinės įrangos kūrėjų sprendimais, taip gamybos įmonės gali pasiekti geriausią rezultatą.

- Ar pramonės skaitmenizacija reiškia tik geriau funkcionuojančius gamybos konvejerius?

– Papasakosiu apie kitą pavyzdį. Suomijos įmonė „Konecranes“, kuri gamina įvairios paskirties kranus, į Aalto universitetą atgabeno ir sumontavo kraną. Jis buvo nuskanuotas ir sukurtas erdvinis jo modelis virtualioje erdvėje. Tai leidžia mokslininkams analizuoti įvairius krano veikimo parametrus, daryti pakeitimus virtualiame modelyje, išbandžius šiuos pakeitimus juos perkelti į realų modelį.

Ateityje vis daugiau dalykų pramonėje bus perkelti į virtualią erdvę ir turės savo skaitmeninę kopiją. Taip įvairius produktus bus galima išbandyti dar prieš tai, kai pradedamas jų gamybos procesas. Pakeitimus taip pat bus galima atlikti gamybos proceso metu. Visa tai sutrumpina laiką, per kurį galutinis produktas gali būti pristatytas rinkoje.

Kitas svarbus aspektas – tai individualizuota gamyba. Skaitmeniniai sprendimai leidžia individualizuoti masinę gamybą ir atpiginti atsižvelgiant į skirtingus poreikius pagamintus produktus. Pagal šį modelį veikia automobilių gamintojai, kurie pirkėjui leidžia pasirinkti iš įvairių automobilio komplektacijų jį užsisakant. Ateityje panašių galimybių pasirinkti atsiras vis įvairesnėse srityse – personalizuotų produktų pasiūlys vis daugiau gamintojų.

- Kokią įtaką ateityje tai gali turėti pačioms gamyboms įmonėms? Kurių sričių įmonės aktyviausiai diegia skaitmenizacijos sprendimus?

– Dirbame su kompanijomis iš įvairių sričių, kurios užsiima įvairaus tipo masine gamyba, veikia maisto pramonėje, farmacijoje, logistikoje. Kai kurios industrijos yra konservatyvesnės, kitos yra lankstesnės. Vienas įmones diegti inovacijas skatina konkurencija, kitas – ateities veiklos vizija. 

Progresyviausios kompanijos galvoja apie tai, kaip iš produktų pardavėjų tapti paslaugų teikėjais. Naujos mūsų ir kitų sprendimus pramonei kuriančių bendrovių technologijos padeda skaitmenizuoti tradicinius gamybos ir produktų tiekimo procesus. Ši realaus ir virtualaus pasaulių sinergija suteikia pagrindą atsirasti naujiems paslaugų modeliams.

Bet viskas prasideda nuo to, kad gamybos įrengimų aprūpinimo išmaniomis technologijomis, kurios padeda rinkti įvairius duomenis. Šią informaciją galima naudoti tobulinant gamybos procesus, produkto kūrimo ir gamybos etapus, užtikrinant tolesnę eksploatacinę priežiūrą. Šiandien gamintojas gali stebėti visą savo produkto gyvavimo ciklą ir taip padidinti savo veiklos efektyvumą, pagerinti produktų kokybę ir galiausiai įgyti svarbų konkurencinį pranašumą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.