Kas įveiks Registrų centrą apnikusį užkratą

Vos pakrutinus kurią nors dešimtmečius nepajudinama partine perykla ar valstybe valstybėje vadinamą įmonę kaip yla iš maišo ima lįsti ir sunkiai protu suvokiamas pinigų švaistymas, ir neefektyvus valdymas, ir korupciniai viešieji pirkimai.

Registrų centras <br>T.Bauro nuotr.
Registrų centras <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-08-03 11:21

Dar nesibaigė buvusios „Lietuvos geležinkelių“ vadovybės paliktų skalbinių viešinimas, o ką tik paskelbta šokiruojančių faktų ir apie padėtį Registrų centre (RC).

Pirmiausia pripažinta tai, apie ką seniai šnabždėjo patys šios valstybės valdomos įmonės darbuotojai, – joje triūsia daugybė nežinia kam reikalingų, realaus darbo neatliekančių asmenų, besiremiančių partiniu užnugariu arba giminystės ryšiais su RC vadovybe.

Jiems esą netgi specialiai buvo steigiamos viršininkų vietos, į kurias jie nutūpdavo praradę ankstesnį valdišką darbą, o jei jų pareigos būdavo aukšto rango, jie tapdavo ir RC direktoriaus pavaduotojais.

Ilgą laiką niekas nesikeitė netgi prezidentei D.Grybauskaitei pradėjus klibinti nuo 1997-ųjų RC vadovavusio K.Sabaliausko kėdę.

Kai šalies vadovė ėmė reikalauti rotuoti metų metus vienoje vietoje užsisėdėjusius asmenis, dažniausiai jai įtikti stengęsi socialdemokratai kažkodėl tąkart aiškino, kad rotacija RC direktoriui neturėtų būti taikoma.

Šio veikėjo neišvertė iš posto nei neskaidrūs viešieji pirkimai, nei viešųjų ir privačių interesų supainiojimas pasirašant sutartis su įmone, kurioje dirbo jo žmona, nei kaltinimai, kad blogai veikia 40,6 mln. eurų kainavusi Registrų centro diegta elektroninė sveikatos sistema, nei egzotiškos kelionės su viešuosius pirkimus laiminčios įmonės vadovais.

Tik šį pavasarį po nepalankių RC audito išvadų K.Sabaliauskas šalių susitarimu pasitraukė iš pareigų ir jam buvo išmokėta solidi išeitinė kompensacija.

Tuomet prasidėjo farsu virtęs ir iki šiol galutinai nebaigtas naujo vadovo skyrimas.

Konkursą laimėjo buvęs teisingumo ministras advokatas G.Bartkus ir jau dėstė planus, kaip skaidrins Registrų centrą, bet po kelių dienų staiga persigalvojo ir atsisakė pareigų. Liko tik spėlioti, kas atsitiko, – gal žmona neleido, o gal kuri kita instancija tam užkirto kelią.

Į RC vadovo kėdę susiruošė tūpti antrąją vietą konkurse užėmęs ir laikinai jam vadovavęs ilgametis K.Sabaliausko pavaduotojas A.Bagdonavičius, bet ir čia iškilo rimta kliūtis – Seimo Antikorupcijos komisija pradėjo tyrimą, ar skaidriai naudotos elektroninės sveikatos sistemos projekto, už kurį buvo atsakingas šis asmuo, lėšos.

A.Bagdonavičius buvo nušalintas ir nuo laikino vadovavimo RC, o jį liepos pradžioje pakeitė taip pat šios įmonės direktoriaus pavaduotoju dirbęs socialdemokratas V.Valikonis ir jam tuoj pat atsivėrė akys – audito padedamas jis išvydo baisią netvarką savo darbovietėje.

Laikinasis vadovas skubiai pasitraukė ir iš socialdemokratų gretų. Todėl galima įtarti, kad jis gal net pakeitė politinę orientaciją į „valstiečių“, nes premjeras S.Skvernelis pareiškė, kad juo visiškai pasitiki.

Vienaip ar kitaip, V.Valikonis pažadėjo didžiulę įmonės pertvarką. Pirmiausia maždaug 21 proc. bus sumažintas centrinis jos aparatas – planuojama atleisti 113 darbuotojų, iš 15 departamentų palikti 8, o tada vadovų armija sumažėtų iki 21. Gausybės patarėjų ir ekspertų RC visai nereikia – jie visi neteks darbo.

Tai dar tik pirmas išpūsto RC aparato mažinimo etapas. Vėliau ketinama atsisakyti didžiosios dalies padalinių – iš 22 turėtų likti vos 6.

Iš viso RC dirba per 1700 darbuotojų, o žadama jų skaičių sumažinti 20–30 proc. Vadinasi, atleidimas gresia maždaug 350–500 darbuotojų.

Jeigu apie tokį valymą garsiai kalba laikinasis vadovas, vadinasi, tam pritaria šalies valdžia. Ko gero, RC pertvarkos planą ir sukūrė ne jis, o šią įstaigą kontroliuojanti Teisingumo ministerija laiminant Vyriausybei.

Kai kurie faktai badyte badė akis. Pavyzdžiui, vos tris darbuotojus turinčiam Druskininkų padaliniui pastatytas dviejų aukštų pastatas, kuriame nežinia kam įrengti lovomis aprūpinti poilsio kambariai su vonia.

Tokios poilsiavietės – tai tik egzotiškos smulkmenos, palyginti su kitomis abejonių keliančiomis šios įstaigos išlaidomis.

Per pastaruosius dvejus metus RC įsigijo automobilių už 1,3 mln. eurų ir kasmet vien jų parkui išlaikyti ir priežiūrai išleido 2 mln. eurų, bet valstybei pernai sugebėjo sumokėti vos 180 tūkst. eurų dividendų, nors pajamos artėja prie 37 mln. eurų.

Todėl pelningumas nesiekia nė procento.

Prasti ūkininkavimo rodikliai aiškinami ir tuo, kad net 15 proc. šios valdiškos įstaigos darbuotojų siejami giminystės ryšių.

Gal nuo šiol, kaip žada RC laikinasis vadovas ir už jo pečių stovintis premjeras, viskas bus kitaip – baigsis nepotizmas, išskaidrės viešieji pirkimai, neliks nereikalingų darbuotojų? Bet visada slypi pavojus, kad gali nutikti pagal posakį „karalius mirė, tegyvuoja karalius“, – vienos partijos statytinius pakeis kitos žmonės ar jų draugai.

Kita vertus, ar RC – didžiulė išimtis valdiškų įmonių ir įstaigų karalijoje?

Skandalai „Lietuvos geležinkeliuose“, piktnaudžiavimo tarnyba faktai Kauno tardymo izoliatoriuje rodo, kad kur dursi pirštu, ten pataikysi į netvarką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.