Premjero įrašai „Facebook‘e“ Finansų ministerijos valdininkams - neįskaitomi

Lietuvos Premjeras Saulius Skvernelis rugpjūčio 9 dieną socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pasiuntė aiškų signalą, kad verslo sąlygos naujais mokesčiais Lietuvoje nebus sunkinamos. 

euras, eurai, pinigai, 500 eurų, minimali alga, atlyginimas, biudžetas<br>M.Patašiaus nuotr.
euras, eurai, pinigai, 500 eurų, minimali alga, atlyginimas, biudžetas<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigitas Leonavičius

Aug 31, 2017, 3:36 PM

„Jokių naujų mokesčių Vyriausybė nesvarsto ir įvedinėti neplanuoja. Taškas.“, - džiugią naujieną verslui, kuris su nerimu laukė naujos mokesčių reformos, pasiuntė Vyriausybės vadovas. 

Smulkusis verslas, individualią veiklą vykdantys ir pašalpų neprašantys žmonės, pamatę tvirtą Premjero poziciją, lengviau atsikvėpė: nuolatinis mokesčių kaitaliojimas, jų didinimas, naujų tvarkų įvedinėjimas, gali paliudyti kiekviena buhalterė, verslui kainuoja. Ne tik pinigus verslui. Naujų tvarkų, mokesčių įvedimas ar pakėlimas, negerinant Valstybės teikiamų paslaugų, kainuoja ir Vyriausybei – reitingus. 

Premjeras tą puikiai supranta, todėl jo įrašas, skirtas visuomenei nuraminti, atsirado tuo metu, kai Seimo Pirmininkas prakalbo palaikantis nauju mokesčių idėją. Gyventojai ir verslas Premjero įrašą pamatė, poziciją išgirdo. Deja, ar tai buvo užsiėmę naujų formulių kūrimu, ar tai mintijimu apie naujų mokesčių įvedimą, bet Premjero pozicijos „Facebook‘e“ neperskaitė ir aiškiai nesuprato Finansų ministerijos klerkai. 

Tik op, ir rugpjūčio 30 dieną tie patys naujų formulių mėgėjai, mokesčių kėlėjai iš Finansų ministerijos Seimo teisės aktų duomenų bazėje „pakabina“ pajamų mokesčio įstatymo pataisas, neva derinti su visuomene (gal ir nederintų, bet pagal biurokratinę tvarką, deja, tai reikia padaryti). 

Tik op, ir naujame projekte dingsta 5 proc. Gyventojų pajamų mokesčio tarifas individualia veikla besiverčiantiems verslininkams. Lieka tik standartinis 15 proc. tarifas (plius 10 procentinių punktų, ponai). Bet kuris verslininkas pasakys, kad jam visiškai nesvarbu, ar didėja jau esantys mokesčiai, ar įvedami nauji, efektas verslui vienodas – MOKESČIAI DIDĖJA. 

Ir tikrai supranti, kad mokesčių reformos gairių įgyvendintojai iš Finansų ministerijos tikrai neskaito premjero įrašų „Facebook‘e“. Gaila, nes verslas skaito ir nesupranta, kodėl Premjeras, kuriuo verslas pasitiki, sako viena, o ministerijos daro savaip.  

Gal ir kiek prisibijodami galimų aistrų dėl mokesčių kėlimo, Finansų ministerijos klerkai sugalvoja, kad mokesčius bus galima sumažinti pritaikius kažkokį mistinį mokestinį kreditą. Neaišku, kodėl pavadino kreditu. Gal, atėjus sunkiems laikams, paprašys jį grąžinti?
 
Tačiau ir vėl tik op, kad nebūtų per daug liūdna apskaičiuoti mokesčius pagal naujas tvarkas, sugalvoja formulių mėgėjai net keletą naujų formulių. Jei pajamų gauni mažiau – paprastesnė mokesčių apskaičiavimo formulė. Jei daugiau – būk geras, sugebėk mandresnę formulę panaudoti. Štai, pavyzdys vienos iš formulių, padėsiančių lengviau ir paprasčiau, kaip skelbia mokesčių administratorius, mokesčius apskaičiuoti ir sumokėti: Pajamų mokesčio kreditas  =  Metinės individualios veiklos apmokestinamosios pajamos * (0,1 – 0,000005* (Metinės individualios veiklos apmokestinamosios pajamos - 10 000) ). Suprask, naudojiesi mokesčių kreditu, mokėk ir apskaičiuoti jį pagal gudrią formulę. 

Tik ar prisiminė naujų tvarkų sumanytojai, kokios eilės bent jau Vilniuje būna prie Mokesčių inspekcijos, kai pavasarį deklaruoja pajamas verslininkai? Kiek burbėjimo ir nepasitenkinimo viešai sulaukia inspektoriai patys užtrukdami deklaracijas užpildyti? Galima tik prognozuoti, kad kredito formulių sužavėti verslininkai eilėse prie VMI pateikti deklaraciją lauks ne nuo 6 valandos ryto, o per naktį. 

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų finansininkė apskaičiavo, kaip keisis mokėtinas pajamų mokestis: jei dirbi pagal individualios veiklos pažymą ir gauni 9 tūkst. € pajamų per metus, dabar, atėmus automatiškai leidžiamus atskaitymus, pritaikius 5 proc. GPM tarifą, sumokėti turėtum 315 € pajamų mokesčio, pagal naują projektą, paskaičiavus ir atėmus taip gražiai skambantį mokestinį kreditą – vėlgi tuos pačius 315 € pajamų mokesčio. O štai jei gauni 20 tūkst. € pajamų per metus, dabar turi sumokėti 700 € pajamų mokesčio (jei tarifas 5 proc.), o pagal projektą su ta linksmesne kredito formule – jau 980 € pajamų mokesčio.  

Pasirodo, jei daugiau gauni pajamų, mokesčiai kyla. Ir naujos tvarkos su linksmomis naujomis formulėmis atsiranda. Ir verslui administracinė našta didėja. Ir eilės prie VMI laukia ilgesnės... O juk nauja mokesčių reforma, ar tik nebuvo žadėta, turėjo mokesčių sistemą padaryti paprastesnę ir aiškesnę? Ar Premjeras įrašus „Facebook‘e“ skelbia tik verslininkams? Turbūt, ne. Tačiau Finansų ministerijos valdininkams Premjero įrašai, pasirodo, neįskaitomi. Bet verslas tiki, kad su rugsėjo pirmąja ir jie įgaus naujų galių suprasti, ką parašo Vyriausybės vadovas.  

O atskiras padėkos žodis turėtų būti skirtas Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijai (Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų nariams), kuri ne tik mato, ką valdžios žmonės Facebook‘e rašo, bet ir įstatymų projektus stebi bei apie juos garsiai pasako. 

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Leonavičius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.