Bronis Ropė: karvių skeletai Briuselyje, arba išbrangusio sviesto kaina

Nepaisant to, kad dešimtmečiais neregėta pieno krizė po truputį atsitraukia, dėl sektoriaus ateities sunerimę Europos pieno gamintojai vėl protestuoja Briuselyje. Strasbūre vykstant  Europos Parlamento plenarinei sesijai, Briuselyje prie Europos Komisijos pastato atgabenti karvių skeletai dar kartą atkreipia dėmesį į trapią situaciją ES pieno sektoriuje. 

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2017, 4:52 PM

Komentuodamas pieno gamintojų protesto akciją, kuria reikalaujama įtraukti pieno rinkos reguliavimo priemones į Bendrąją žemės ūkio politiką, EP Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto narys Bronis Ropė pabrėžia: viena po kitos žemės ūkio sektorių sukrėtusios krizės įrodo, kad dabartinė BŽŪP struktūra nėra pakankamai stipri ir nepajėgia efektyviai apsaugoti ūkininkų. 

Anot europarlamentaro, inicijuojant derybas dėl BŽŪP reformos, būtina apsvarstyti galimybę įtraukti į ją pasiteisinusias ir efektyvias priemones, pavyzdžiui, laikino savanoriško pieno gamybos mažinimo programą, įsijungiančią, pradėjus kristi žaliavos supirkimo kainoms. 

Europos pieno taryba, kuriai priklauso ir Lietuvos pieno gamintojų asociacija, reikalauja Europos Komisijos įtraukti į sekančio finansinio laikotarpio Bendrąją žemės ūkio politiką pieno rinkos krizių valdymo instrumentą. Šį pasiūlymą Europos pieno taryba grindžia savo suformuluota Rinkos atsakomybės programa (Market Responsibility Programme), paremta savanoriško kompensuojamo laikino gamybos mažinimo principu, sektoriuje pasirodžius pirmiesiems krizės požymiams. 

Būtent šiuo pasiūlymu rėmėsi laikinosios Europos Komisijos priemonės, aktyvuotos krizei pieno sektoriuje įsisiūbavus (kuomet už savanorišką laikiną pieno gamybos mažinimą gamintojams buvo kompensuojama). Tikėtina, kad būtent ši laikina priemonė padėjo suvaldyti sektorių nustekenusią krizę ir sureguliuoti žaliavinio pieno kiekius bei pasiekti, kad pieno gamintojams mokamos kainos priartėtų prie gamybos savikainos. Įsitikinę šios priemonės veiksmingumu bei kritikuodami Europos Komisijos vykdomą intervencinių pirkimų metodiką, Europos pieno tarybos nariai reikalauja pradėti diskusijas dėl minėtos rizikos valdymo priemonės įtraukimo į sekančio laikotarpio Bendrąją žemės ūkio politiką. Šį siūlymą protestuotojai išsakė susitikime su ES Komisaro Filo Hogano bei Europos Komisijos pirmininko Žano Klodo Junkerio kabinetų atstovais. 

Plenarinės Europos Parlamento sesijos Strasbūre metu kaip tik diskutuojama apie Europos Sąjungos biudžetą ir tikslingą jo paskirstymą. Anot europarlamentaro B. Ropės, prekybos centruose šoktelėjusios sviesto ir kitų pieno produktų kainos dar nereiškia, kad sektoriuje įsivyravo stabili situacija, todėl, palaikydamas pieno gamintojų kovą už išlikimą, B. Ropė ragina Europos Komisijos atstovus ir kitus BŽŪP formuotojus apsvarstyti galimybę įtraukti krizių prevencijos priemones į būsimąją politiką, siekiant efektyviai užkirsti kelią krizėms dar prieš joms įsibėgėjant. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.