VATESI išdavė licenciją statyti ir eksploatuoti atliekų atliekyną

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) išdavė licenciją VĮ Ignalinos atominei elektrinei statyti ir eksploatuoti trumpaamžių mažai ir vidutiniškai radioaktyvių atliekų atliekyną (toliau – atliekynas). 

Ignalinos atominė elektrinė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ignalinos atominė elektrinė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2017, 2:06 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 2:11 PM

 

Ši licencija leidžia pradėti atliekyno statybas pagal suderintą techninį projektą, kurio sauga pagrįsta. Pradėti eksploatuoti atliekyną VĮ Ignalinos atominė elektrinė galės įrodžiusi, kad visi technologiniai įrenginiai veikia tinkamai ir gavusi VATESI leidimus.

 

Atliekyne bus priimamos ir tikrinamos radioaktyviųjų atliekų pakuotės, atvežtos iš kitų Ignalinos AE atliekų tvarkymo įrenginių. Dalis radioaktyviųjų atliekų (konteineriai su panaudotomis jonų mainų dervomis bei konteineriai su stambiagabaritėmis atliekomis) bus galutinai sutvarkomos atliekyne. Radioaktyviųjų atliekų pakuotės bus dedamos į atliekyno rūsius, o užpildyti rūsiai uždaromi (t.y. uždengiami gelžbetonio plokšte, kuri dengiama molio sluoksniu ir daugiasluoksne danga iš smėlio, molio, žvyro, skaldos, akmenų ir augalijos sluoksnių). Atliekyno ekploatacijos (užpildymo) metu bus vykdoma radionuklidų išmetimų kontrolė ir stebėsena, o po jo uždarymo – atliekyno priežiūra.

 

Ignalinos atominės elektrinės teritorijoje visos ir į šį atliekyną padėtos radioaktyviosios atliekos turi būti sutvarkytos taip, kad gyventojai ir aplinka būtų apsaugoti nuo žalingo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio.

 

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija paraišką dėl licencijos statyti ir eksploatuoti trumpaamžių mažai ir vidutiniškai radioaktyvių atliekų atliekyną gavo 2015 m. gegužės mėn.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.