Verslumo skatinimo specialistas: darbo vietų subsidijavimas yra ne kaštai, o investicijos

Tauragės rajono savivaldybė jau dvejus metus galioja darbo vietų steigimo subsidijavimo tvarka, pagal kurią dalinai kompensuojamos vidutinės, mažos ir labai mažos įmonės darbo vietos steigimo išlaidos, jei visu etatu įdarbinamas Tauragės rajone registruotas asmuo, sukurta darbo vieta bus išlaikyta ne trumpiau kaip 36 mėnesius ir per šį laikotarpį darbuotojų skaičius įmonėje nesumažės.

 „Kyla klausimas ar toks darbo vietų įrangos kompensavimas yra paprasčiausios išlaidos, kurios neturi grąžos ar tokį kompensavimą galima vertinti kaip investicijas“, – sako versliškumo ugdymo ir verslumo skatinimo specialistas Andrius Laucius.<br> 123rf.com nuotr.
 „Kyla klausimas ar toks darbo vietų įrangos kompensavimas yra paprasčiausios išlaidos, kurios neturi grąžos ar tokį kompensavimą galima vertinti kaip investicijas“, – sako versliškumo ugdymo ir verslumo skatinimo specialistas Andrius Laucius.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2017, 11:06 AM

Išlaidų, patirtų naujiems įrenginiams, įrangos, techninės pagalbos priemonėms (neįgaliesiems) ir kitoms darbo priemonėms, priskirtinoms ilgalaikiam materialiajam turtui (vertė didesne nei 500 eurų), reikalingoms darbo vietos funkcionavimui užtikrinti, pirkti, montuoti ir pritaikyti, kompensacijai skiriama iki 3000 eurų už vieną įsteigtą darbo vietą, už dvi įsteigtas darbo vietas skiriama ne daugiau kaip 6000 eurų vienai įmonei per kalendorinius metus.

Kyla klausimas ar toks darbo vietų įrangos kompensavimas yra paprasčiausios išlaidos, kurios neturi grąžos ar tokį kompensavimą galima vertinti kaip investicijas.

Norint atsakyti į klausimą reikėtų atlikti kaštų naudos analizę. Kaštų naudos analizėje visų pirma reikia nusistatyti visas pajamas (naudą) ir visus kaštus susijusius su darbo vietos subsidijavimu. Įdarbintas asmuo ne tik kad gauna pajamas, bet ir sumoka didelius mokesčius kaip gyventojų pajamų mokestis, privalomąjį sveikatos draudimą, „Sodros“ mokesčius bei pridėtinės vertės mokestį į valstybės biudžetus būtent sumokėti mokesčiai ir yra nauda, kurią gali pasidžiaugti, bet kuri valdžia tuo tarpu kaštai atitinka visa suma skirta tais metais kompensuojant įrangą.

Tauragės rajono savivaldybė kasmet subsidijuoja vis daugiau darbo vietų. 2016 metais buvo skirta apie 54 000 eurų, o 2017 metais kompensuota apie 74 000 eurų. Įdarbinti žmonės kuria pridėtinę vertę gaminant prekes ir teikiant paslaugas, jie moka mokesčius ir skatina šalies ekonomiką. Kaštų naudos analizėje padarykime keletą prielaidų, kai asmuo įdarbinamas su minimaliu darbo užmokesčiu ir kai asmuo yra įdarbinamas su Tauragės rajono darbo užmokesčio vidurkiu, kuris siekia apie 680 eurų.

Darbuotojas dirbdamas gauna darbo užmokestį nuo kurio susimoka tiesioginius mokesčius, kaip, pavyzdžiui, gyventojų pajamų mokestį, privalomąjį sveikatos draudimą ar kitus, bet taip pat sumoka ir netiesioginius mokesčius, kaip pridėtinės vertės mokestį ar akcizus pirkdami prekes ir paslaugas. Pirmu atveju, kai asmuo įdarbinamas su minimaliu atlyginimu nauda per sumokėtus mokesčius kaštus atsveria beveik per 3 metus, o kai darbo užmokestis yra vidutinis – nauda dvigubai viršija kaštus per 3 metus. Galima daryti išvadą, kad darbo vietų subsidijavimas ne kaštai, o investicijos, kurios atsiperka ateityje.

Versliškumo ugdymo ir verslumo skatinimo specialistas Andrius Laucius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.