Verslo konsultantas S. Damulevičius: verslas siekia susigrąžinti Lietuvos talentus

Verslo konsultantas Saulius Damulevičius pagalbos ranką skirtingo svorio verslininkams tiesia jau ketverius metus. Patyrusio specialisto klientų sąraše – ne tik stambiausios Lietuvos verslo bendrovės, bet ir įtakingi užsienio verslai, kuriuos jis reguliariai konsultuoja sprendžiant skirtingas problemas ar planuojant plėtrą. S. Damulevičiaus teigimu, Lietuvoje vyraujančios sąlygos – ypač palankios verslui kurti, tačiau didžiausia problema tampa neslopstanti emigracija. 

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2017, 1:07 PM, atnaujinta Dec 4, 2017, 1:11 PM

Savo įžvalgomis apie Lietuvoje vyraujantį verslo klimatą ir jaunimo turimą potencialą S. Damulevičius dalijosi jaunimo verslumą skatinančiame projekte „Youth Empowered“. Patyręs verslo konsultantas noriai papasakojo apie savo asmeninę patirtį bei pažėrė vertingų pastebėjimų apie Lietuvos rinką. 

- Pats esate verslo konsultantas. Kaip ir kada prasidėjo jūsų karjera?

- Mano karjera konsultacijų srityje prasidėjo lygiai prieš 4 metus, atėjus dirbti į verslo konsultacijų bendrovę „Strategy Labs“. Prieš tai kelerius metus dirbau nekilnojamojo turto finansavimo, investicijų ir finansų valdymo srityse. Ten įgytus analitinius ir organizacinius gebėjimus norėjau pritaikyti tiesiogiai sprendžiant įvairias verslo problemas. 

Karjeros pradžia pralenkė visus mano lūkesčius. Vos pasirašęs darbo sutartį išvykau valdyti projekto Siera Leonėje, vienoje skurdžiausių pasaulio valstybių. Tuomet vos per 4 mėnesius į vietinę rinką sėkmingai įvedėme naują mobilaus ryšio operatorių. Man tai buvo pirmas tokio lygio konsultacinis projektas ir kartu pirma pažintis su Afrikos rinka. Be to, turėjau išmokti dirbti su nauja komanda (be manęs iš Lietuvos vyko dar 3 verslo analitikai) daugiakultūrėje aplinkoje – be kitų subrangovų ir vietinių darbuotojų, kliento įmonėje dirbo žmonės iš Rusijos, Ukrainos, Nyderlandų, Jordanijos, Švedijos bei Indijos. Tikrai nesitikėjau, kad per tokį trumpą laiką įgausiu tiek naujos patirties.

- Kas ir kodėl šiandien dažniausiai kreipiasi į verslo konsultantus?

- Mūsų klientai – daugiausia stambių ir vidutinių Lietuvos įmonių vadovai ir savininkai. Įmonių profilis įvairus – nuo pirmaujančios telekomunikacijų bendrovės iki stambaus prekybos tinklo ir nuo privataus kapitalo fondo iki nišinių produktų gamyklos. Didelę pajamų dalį taip pat sudaro projektai užsienyje bei paslaugos viešajam sektoriui.

Kodėl pažangios, pirmaujančios įmonės kreipiasi į verslo konsultantus? Paprastai kalbant, mūsų klientai ieško objektyvaus, nešališko, kruopščia analitika paremto sprendimo jų verslo klausimams spręsti. Be abejo, tokios įmonės pačios turi verslo plėtros, pardavimų, finansų ir investicijų valdymo specialistus ar net jų padalinius. Tačiau konkrečiai verslo problemai išspręsti netikslinga atitraukti darbuotojus nuo kasdieninių darbų. O mes dirbame koncentruotai, panaudojame savo patirtį, žinias bei inovatyvias analitines metodologijas, ir per kelias savaites randame reikiamus atsakymus. Mūsų kompetenciją rodo tai, kad nemaža dalis klientų grįžta su naujais projektais. 

- Kokia yra verslo situacija Lietuvoje – kur esame stiprūs ir kur vertėtų pasitempti?

- Lietuvos ekonomika jau yra atsigavusi po sunkmečio ir pagal BVP augimą vėl išsiveržė tarp Europos Sąjungos lyderių. Verslo plėtrai prielaidas sudaro palyginti aukštas gyventojų išsilavinimo lygis, išvystyta infrastruktūra ir gerėjančios verslo sąlygos. Kita vertus, nerimą dėl ateities kelia demografinės tendencijos, ypač nemažėjanti emigracija. Negalime pasigirti ir modernios ekonomikos poreikius atitinkančia švietimo sistema, orientuota į reikiamų specialistų parengimą ir praktinių įgūdžių, o ne tik žinių, ugdymą.  

Tuo tarpu pagrindinis iššūkis verslui – išlaikyti konkurencingumą tiek vidaus, tiek eksporto rinkose. Tam būtina toliau investuoti į našumo didinimą bei ieškoti būdų, kaip persiorientuoti į aukštesnės pridėtinės vertės prekių ir paslaugų kūrimą. Pavyzdžiui, pasitikdamas ketvirtąją pramonės revoliuciją, Lietuvos verslas galėtų ne tik taikyti automatizacijos sprendimus, bet ir pats juos kurti, pritaikant jau sukauptą patirtį „tradicinėse“ pramonės šakose.

- Kodėl, jūsų nuomone, svarbu ugdyti jaunimo verslumą?

- Verslumu pasižymintis žmogus labiau pasitiki savimi, greičiau pastebi ir pasinaudoja galimybėmis, ryžtingiau siekia užsibrėžto tikslo, nebijo rizikuoti ir prisiimti atsakomybės už savo veiksmus. Šios savybės yra nepakeičiamos pradedant naują verslą. Tačiau verslumo kompetencija gali praversti ir bet kurioje kitoje veikloje, pradedant sportu ir baigiant darbu stambioje korporacijoje.

Žvelgiant kiek plačiau, verslumo įgūdžiai reikalingi ir prisitaikant prie aplinkos pokyčių. O kad nauji pokyčiai versle neišvengiamai artėja rodo tiek užsitęsęs ekonomikos ciklas, tiek suintensyvėjusi išmaniųjų technologijų – dirbtinio intelekto, virtualios ir papildytosios realybės, „blockchain“, daiktų interneto ir kitų – plėtra. Todėl būtina ugdyti verslumo kompetenciją, ypač jaunimo verslumą, nes nuo jo priklausys, kaip Lietuvos verslas pasitiks ir priims besikeičiančias sąlygas – kaip grėsmę ar kaip galimybę.

- Kokios pasekmės gresia, jei jaunuoliai pritrūks verslumo arba jį realizuoti nuspręs svetur? Kokius pokyčius, tendencijas pastebite?

- Sparti emigracija lėmė tai, kad verslui vis sunkiau rasti reikiamas kompetencijas turinčių darbuotojų. Konkurencija darbo rinkoje sąlygoja ir besikeičiantį požiūrį į darbuotoją. Darbuotojas jau nėra „darbgavys“, vykdantis tiesiogines instrukcijas, o įmonės turtas, kuriantis vertę. Todėl naujus darbuotojus siekiama sudominti, daug investuojama į jų gebėjimų ugdymą. 

Mūsų įmonė taip pat susiduria su talentų trūkumu, todėl naujų darbuotojų paieškai skiriame itin daug dėmesio. Dalyvaujame įvairiose programose Lietuvoje, patys vykstame susitikti su lietuviais, besimokančiais užsienyje. Kitose šalyse studijuojančius jaunuolius bandome pritraukti siūlydami įdomų, dinamišką ir iššūkių pilną darbą bei galimybę atskleisti savo žinias tiesiogiai dirbant su aukščiausiais įmonių vadovais. Dauguma supranta, kad užsienyje sunku tikėtis tokio atsakingo darbo ir spartaus karjeros šuolio. O ir gyvenimo kokybė Europos didmiesčiuose neretai neprilygsta Vilniaus aplinkai. Be to, dirbant konsultacijų srityje per gana trumpą laiką galima susipažinti su įvairiais verslo sektoriais ir pamatyti, kokiose srityse esi geriausiais. Šie įgūdžiai yra nepamainomi tolesniuose karjeros etapuose ar nusprendus kurti savo verslą.

- Savo įžvalgomis dalinotės tarptautinėje jaunimo verslumo skatinimo programoje „Youth Empowered“, kurią Lietuvoje rengia jaunimo nevyriausybinė organizacija „Junior achievement“ ir bendrovė „Coca-Cola HBC Lietuva“. Kokius patarimus jaunuoliams davėte?

- Verslumo programoje dalinausi savo įžvalgomis apie darbą įvairiose įmonėse, galimybes ir pavojus siekiantiems „monetizuoti“ savo pomėgius bei poreikį subalansuoti gyvenimą tarp skirtingų norų ir įsipareigojimų. 

Mano nuomone, vienas iš esminių pavojų naujam verslui yra ribotas supratimas apie savo klientų poreikius. Keli draugai susirenka, sugalvoja verslo idėją ir pradeda ją įgyvendinti. Jiems atrodo, kad tai, ką jie daro, būtinai patiks ir kitiems. Tačiau vėliau, investavę daug laiko, o kartais ir pinigų, nusivilia, nes nesulaukia norimo klientų ir „verslo angelų“ dėmesio. Norint išvengti šių spąstų ir didelių nuostolių rekomenduočiau pirmiausia sukurti produkto prototipą ir jį išbandyti realiomis rinkos sąlygomis. 

Taip pat reikia nusiteikti, kad verslo kūrimas pareikalaus daug daugiau energijos, nei iš pradžių tikėjotės. Todėl siūlyčiau rimtai pagalvoti, ar mylimą hobį pavertus verslu neprarasite to, kas jums suteikia atokvėpį ir gyvenimo džiaugsmą. Kita vertus, visi žinome posakį – suraskite mylimą darbą ir jums nebereikės dirbti. Tas gali pavykti ir kuriant savo verslą!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.