Valdžia verslo nerūšiuoja – baudžia ir sąžiningus Pagal įstatymus veikiantį verslą pasivijo milijoniniai mokesčiai už aplinkos taršą

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai (toliau – Rūmai) kreipėsi į Aplinkos ministeriją bei Vyriausybę. Jiems rūpestį kelia aplinkos apsaugos institucijų veiksmai, kuriais siekiama sąžiningai veikiantį verslą apmokestinti du kartus.

 Įmonės už pakuočių tvarkymą mokėjo Pakuočių tvarkymo organizacijai ir „Žaliajam taškui“. <br> A.Srėbalienės nuotr. 
 Įmonės už pakuočių tvarkymą mokėjo Pakuočių tvarkymo organizacijai ir „Žaliajam taškui“. <br> A.Srėbalienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2018, 1:32 PM

Rūmai ragina institucijas peržiūrėti savo sprendimus bei nepermesti 10 mln. eurų viršijančios mokestinės naštos įmonėms, kurios jau buvo sumokėjusios taršos mokesčius.

Praėjusių metų pabaigoje šimtai įmonių, tarp kurių – ir Rūmų narės, gavo laiškus iš aplinkos apsaugos institucijų. Juose raginama sumokėti milijonus eurų taršos mokesčio, nors įmonės jau buvo sumokėjusios už atliekų tvarkymą.

Laiškus gavo pusšimtis įmonių 

Aplinkos ministerijos Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas grasinančius laiškus sumokėti antrą kartą mokestį už aplinkos teršimą išsiuntė 478 įmonėms – viešosios įstaigos „Pakuočių tvarkymo organizacija“ narėms. Bendra mokesčio suma siekia apie 5,29 mln. eurų.

 Tokius pat laiškus VRAAD netrukus ketina išsiųsti ir kitos pakuočių tvarkymo organizacijos – VšĮ „Žaliasis taškas“ – nariams. Juos gaus 1230 įmonių, jos iš viso turės sumokėti apie 5,85 mln. eurų.

Ši istorija ir reikalavimas sumokėti antrą kartą mokestį įmones atsivijo nuo 2013 – 2015 metų. Sąžiningai veikusios įmonės už pakuočių tvarkymą mokėjo ir Pakuočių tvarkymo organizacijai, ir „Žaliajam taškui“. Šios įstaigos įmonėms pateikdavo patvirtinimus, kad atliekos sutvarkytos. Tai jos darė besiremdamos bendovės  „Metrail“ išduotais atliekų sutvarkymą įrodančiais dokumentais.

Panaikino dokumentus

Aplinkosaugos institucijos, kilus abejonių dėl bendrovės „Metrail“ veiklos ir galimų pažeidimų tvarkant atliekas, panaikino jos išduotus dokumentus, patvirtinanęius, kad atliekos sutvarkytos. Ir reikalasujama, kad sąžiningai dirbančios įmonės, kurios naudojosi šių organizacijų paslaugomis. taršos mokestį sumokėtų dar kartą. 

Verslą stebina institucijų, turėjusių prižiūrėti, ar tinkamai sutvarkomos pakuotės ir atliekos, nenoras prisiimti dalį kaltės ir bandymas eiti lengviausiu keliu baudžiant ne pažeidėjus, o sąžiningai veiklą vykdančias įmones.

„Mes nepadarėme jokio pažeidimo ir nėra jokios mūsų kaltės pakuočių atliekų tvarkymo procedūroje. Atlikome visus būtinus veiksmus pagal galiojančius įstatymus ir nustatytą tvarką.

Pasirūpinome pakuočių surinkimu, savarankiškai supresavome jas ir pristatėme į specializuotą įmonę kaip metalo laužą tolesniam perdirbimui, todėl neturime papildomai mokėti mokesčio už aplinkos teršimą metalinės pakuotės atliekomis.

Metalo laužą priimanti įmonė „Metrail“ turėjo Aplinkos ministerijos leidimą šiai veiklai, todėl mes galėjome priduoti šiai įmonei metalo laužą ir gauti atitinkamą pažymą, kuri yra teisėta.

Mūsų bendrovė laikėsi įstatymų ir nustatytos tvarkos, nepadarė jokių pažeidimų, todėl negali būti baudžiama už trečių asmenų veiklą.

Aplinkos apsaugos institucijos eina lengviausiu keliu ir baudžia teisingai savo prievolę įvykdžiusias įmones, o ne tas, kurios galimai pažeidė tvarką“, – sakė Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų narės – bendrovės „Straikas“ direktorius Gintaras Didžiokas.

Teismuose dar ginčijamasi

Rūmų žiniomis, teisminiai ginčai dėl Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento sprendimo panaikinti „Metrail“ išduotus pakuočių atliekų sutvarkymą patvirtinančius dokumentus nėra pasibaigę. Todėl jau vien dėl šios priežasties aplinkosaugos institucijos neturėtų imtis priemonių išieškoti mokestį iš mokesčio mokėtojų.

„Rūmų nuomone, yra akivaizdu, jog reikalaujant iš verslo subjektų, įvykdžiusių savo prievoles, susimokėti taršos mokestį siekiama jiems perkelti finansinius nuostolius, kurie susidarė ne dėl jų kaltės.

Tuo ne tik kad akivaizdžiai pažeidžiami sąžiningai veiklą vykdančių verslo subjektų interesai, tačiau jie dėl tokių veiksmų patiria ir didžiulius finansinius nuostolius“, – sakė Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Leonavičius. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.