Nyki perspektyva Rusijai – dar šešeri stagnacijos metai su V. Putinu

Dabartinis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ruošiasi laimėti kovą vyksiančius rinkimus ir dar vienai kadencijai likti šalies vadovo poste. Iki pat 2024-ųjų. Šalies ekonomikai tai reiškia dar šešerius metus nykaus augimo.

 Rusijos prezidentas V.Putinas ruošiasi dar vieniems rinkimams į šalies vadovo postą.<br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
 Rusijos prezidentas V.Putinas ruošiasi dar vieniems rinkimams į šalies vadovo postą.<br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
 Rusijos rublis pastaruoju metu stabilus.<br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
 Rusijos rublis pastaruoju metu stabilus.<br> „Reuters“/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 1, 2018, 9:17 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 2:19 PM

„Nesitikiu jokių žymių ekonominių ir užsienio politikos pokyčių. V.Putino rinkimų platforma, jei tokios apskritai esama, tai – stabilumas arba, sakant tiksliau, jokių pokyčių“, – sakė analitikų įmonės „IHS Markit“ ekonomistė Lilit Gevorgyan.

Rusijos ekonomika po Vakarų sankcijų ir stipriai smukusių naftos kainų, kurios 2015 m. šalies ūkį nutempė į recesiją, ėmė taisytis. Rublis – stabilus, infliacija – rekordinėse žemumose, nedarbas mažėja. Tačiau buvusio KGB agento perrinkimas dar vienai prezidento kadencijai reikštų, kad Maskva nesiims įgyvendinti reformų, kurios leistų ekonomikai išnaudoti visą jos potencialą, rašo cnn.com.

Per 18 metų, kiek V.Putinas valdo Rusiją, šalis nepajėgė sumažinti savo priklausomybės nuo naftos ir diversifikuoti ekonomikos.

Rusija pasaulyje išgauna daugiausia naftos, o pramonėje dominuoja valstybei priklausančios įmonės.

„Rūpesčių kelia tai, kad ekonomikoje nėra jokios dinamikos. Tai – ne ta aplinka, kurioje gali tikėtis inovacijų ir verslumo“ , – teigė „ Atlantic Council“ vyresnysis bendradarbis Andersas Åslundas.

Tarptautinis valiutos fondas prognozuoja, kad Rusijos ūkis per metus vidutiniškai kils 1,5 procento. Ir taip bus penkerius metus. Jei naftos kainos vėl smuks, augimas bus dar menkesnis.

L.Gevorgyan įsitikinusi, kad Rusija turi kovoti su korupcija ir nepotizmu bei mažinti politinę įtampą. Taip būtų galima pritraukti daugiau užsienio kapitalo. „Problema yra ta, kad V.Putinas šiems tikslams pasiekti turėjo dvi kadencijas, tačiau per tą laiką nebuvo daug padaryta“, – sakė ji.

Pastaraisiais metais Vakarų paskelbtos sankcijos atbaidė užsienio investuotojus. Gero nedavė ir Rusijoje klestinti biurokratija, nestabilumas ir korupcija. 2017 m. pirmąjį pusmetį tiesioginės užsienio investicijos Rusijoje siekė 14 mlrd. JAV dolerių. Palyginti su ankstesniais metais, tai rodo atsigavimą, tačiau, ispanų banko „Santander“ pastebėjimu, investicijų lygis – itin menkas, palyginti su šalies ekonominiu potencialu.

„Nepakanka kliautis valstybės investicijomis ar investicijomis įmonių, kurios iš esmės yra valstybinės“, – atkreipė dėmesį „Berenberg“ banko Europos regiono ekonomistas Carstenas Hesse.

Politiniai manevrai apribojo galimybę rusiškoms įmonėms imtis verslo užsienyje. Pavyzdžiui, dėl rugsėjį kilusių dvejonių dėl saugumo JAV nacionalinio saugumo departamentas nurodė visoms valstybinėms įstaigoms pašalinti Maskvoje veikiančios „Kaspersky Lab“ sukurtas kibernetinio saugumo sistemas.

Santykiai gali atšilti dėl šių metų birželį ir liepą Rusijoje vyksiančių FIFA pasaulio futbolo čempionato. C.Hesse spėja, kad vardan renginio sėkmės V.Putinas demonstruos svetingumą ir malonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.