Pramonės pulsas ir šiemet gana dažnas

Statistikos departamento duomenimis, sausį pramonės produkcija per metus išaugo 7,5 proc.

 Nuo pakilimą išgyvenančio statybų sektoriaus sėkmės itin priklausoma kasybos ir karjerų eksploatavimo veikla tęsia pernykštį dviženklį sprintą.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 Nuo pakilimą išgyvenančio statybų sektoriaus sėkmės itin priklausoma kasybos ir karjerų eksploatavimo veikla tęsia pernykštį dviženklį sprintą.<br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 23, 2018, 12:08 PM, atnaujinta Feb 23, 2018, 5:59 PM

Nuo pakilimą išgyvenančio statybų sektoriaus sėkmės itin priklausoma kasybos ir karjerų eksploatavimo veikla tęsia pernykštį dviženklį sprintą – jos produkcija šoktelėjo beveik ketvirtadaliu.

O svarbiausiai šalies eksportuotojai – apdirbamajai gamybai (atmetus rafinuotų naftos produktų gamybą) – savo produkciją pavyko padidinti net 9,4 proc.

Energingą apdirbamosios pramonės šakų startą šiemet, pirmiausia, lemia palankios makroekonominės aplinkybės Lietuvoje ir ypač eksporto rinkose.

Euro zona – kertinė mūsų eksporto kryptis demonstruoja naujas aukštumas fiksuojančius tiek verslo, tiek gyventojų lūkesčių rodiklius, aktyvėjančią investicijų paklausą ir kylantį namų ūkių vidaus vartojimą. Tai reiškia gausesnius užsakymus mūsų eksportuojančioms veikloms.

Išoriniai rizikų židiniai pramonės raidai: prastesnė nei šiuo metu prognozuojama Vakarų rinkų, o ypač Euro zonos plėtra, ar Šiaurės šalių nekilnojamojo turto rinkos sunkusis nusileidimas ir jo neigiamas poveikis kai kurioms nuo šios rinkos reikšmingai priklausomos Lietuvos pramonės šakoms.

Vis tik šiemet, Europos centriniam bankui tebetęsiant kiekybinį skatinimą, šių rizikų pasireiškimo tikimybė nėra aukšta. Kiti barjerai, galintys neigiamai paveikti pramonės plėtros potencialą – gamybos veiksnių ribotumas. Verslo įmonės vis linksniuoja darbo rinkos įtampas ir didėjantį kvalifikuotų bei tam tikros srities specialistų trūkumą, kaip kertinį plėtros trikdį.

Dėl to kylantys atlyginimai – yra rimtas testas Lietuvos verslo konkurencingumui, nes prekių ir paslaugų savikaina nuolat ir sparčiai kyla, o kokybės ar našumo progresas nespėja paskui.

Be to, Lietuvoje fiksuojamas rekordiškai aukštas kapitalo panaudojimo lygis. Įmonėms privalu investuoti ir modernizuoti gamybą daug didesniais mastais, kad pavyktų išvengti šių ribojimų.

Apibendrinant, jei apdirbamosios gamybos įmonėms pavyks išlikti konkurencingoms ir palaikyti tokią produkcijos plėtrą, kokią stebime dabar, būsime priversti gerinti savo BVP prognozę šiems metams. Šiuo metu galiojanti mūsų komandos BVP augimo prognozė 2,8 proc.

Indrė Genytė-Pikčienė yra Luminor banko Ekonominių tyrimų departamento vyriausioji analitikė

 

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.