TILS susitikimas su verslininkais: aiškinosi, nuo ko prasideda skaidrus verslas

Skaidrumo ir antikorupcijos ekspertai – „Transparency International“ Lietuvos skyrius (TILS) – kasmet rengia didžiausių Lietuvoje veikiančių įmonių skaidrumo tyrimą. Praėjusiais metais atliktas tyrimas rodo, kad iš 49 vertintų stambiausių Lietuvos verslo kapitalo įmonių, kas trečia tapo skaidresnė. Verslo organizacijų atstovų teigimu, svarbiausia yra bendradarbiavimas su antikorupcijos specialistais ir bendrų instrumentų skaidrumui gerinti kūrimas.

   Anot V.Sutkaus (dešinėje), skaidrumas – vienas iš sėkmingo verslo garantų.<br> Organizatorių nuotr.
   Anot V.Sutkaus (dešinėje), skaidrumas – vienas iš sėkmingo verslo garantų.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2018, 11:50 AM

Skaidrumas yra svarbus ne tik viešajame, bet ir privačiame verslo sektoriuje. Visos įmonės turi imtis priemonių tam užtikrinti. Skaidrumas – vienas iš sėkmingo verslo garantų“, – pažymėjo Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus.

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovo Sergejaus Muravjovo teigimu, kiekvienoje įmonėje skaidrumas prasideda nuo vadovų pozicijos antikorupcijos ir skaidrumo klausimais.

„Be abejo, norint sukurti etiškesnę ir skaidresnę įmonės darbo kultūrą, svarbu turėti aiškias taisykles, aptartas su darbuotojais ir surašytas įmonės elgesio kodekse. Saugūs ir veikiantys pranešimų kanalai, karštosios linijos, yra puikus būdas pirmiems iš darbuotojų sužinoti apie galimus piktnaudžiavimus ir negeroves įstaigos viduje.“

S. Muravjovas taip pat primena, kad šiuo metu kiekviena įmonė gali pati įvertinti, ar pakankamai dėmesio skiria skaidrumui – tam yra TILS sukurtas vertinimo(si) įrankis: https://www.skaidrumas.lt/imones/isivertink. Pagrindinės vertinimo sritys yra įmonės sąžiningumo politika, organizacinis skaidrumas ir finansinis skaidrumas.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas V. Sutkus ragina nepamiršti, kad pagrindinis verslo įmonių interesas yra paties verslo sėkmė, todėl visa, kas nėra tiesiogiai susiję su verslo procesais, yra antriniai prioritetai. „Verslininkai negali būti visų sričių ekspertai, kiekvienas įmonės vadovas visų pirma rūpinasi savo įmonės veiklos pelningumu ir sėkme, todėl džiaugiamės, kad galime konsultuotis ir ieškoti bendrų skaidrumo vertinimo įrankių. Korupcijos prevencija ir skaidrumo didinimas yra vienareikšmiškai svarbus momentas verslo sektoriuje.“, – pabrėžė V. Sutkus.

Jis taip pat pažymėjo, kad pastaruoju metu Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), plečia savo veiklos sferą ir ateityje numato intensyviau domėtis ne tik fizinių, bet ir juridinių asmenų veiklos teisėtumu. Tai, kad verslo ir skaidrumo bei antikorupcijos ekspertų dialogas yra svarbus, pabrėžia ir TILS vadovas. Pasak jo, nėra vieno skaidrumo ar korupcijos išgyvendinimo recepto. Reikia individualiai rasti tinkamiausią kiekvienai įstaigai, įmonei, asociacijai bei konsultuotis.

„Suprantu, kad verslui svarbu būti efektyviam. Vertinant skaidrumą naudojantis mūsų kurtu įrankiu, siūlau galvoti, kurios klausimyno dalys jūsų verslui kenkia ar trukdo, o kurios padeda gerinti savo veiklos kokybę“, – pastebi S. Muravjovas.

TILS atliktame tyrime praėjusių metų duomenimis iš 49 vertintų stambiausių Lietuvos verslo kapitalo įmonių, 17 pagerino savo rezultatus. Per paskutinius trejus metus Lietuvoje įmonės tapo skaidresnės: bendras jų rezultatas 2014 m. buvo 22 balai, o 2017 m. – 32 balai iš 100 galimų. Bendras skaidrumo lygis tarp didžiausių Lietuvos bendrovių pakilo 10 balų.

„Man regis, verslas vis labiau supranta skaidrumo ir antikorupcijos prevencijos svarbą. Jei prieš keletą metų mums atliekant pirmąjį privataus sektoriaus skaidrumo tyrimą, kai kurie verslai grasino teismais, tai dabar vis daugiau įmonių vadovų noriai viešai pateikia daugiau informacijos apie savo įmonės veiklą. Verslo asociacijos taip pat supranta, kad jos gali paraginti savo narius veikti skaidriau“, – reziumavo S. Muravjovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.