Vytautas Bakas: valstybė pajėgi įvertinti „Leo LT“ žalą

Tyrimą dėl verslo grupių įtakos politikai atlikusios Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas sako, jog Lietuva dabar yra pajėgi įvertinti jau panaikinto nacionalinio investuotojo į Visagino atominę elektrinę „Leo LT“ padarytą žalą valstybei ir priversti kaltininkus ją atlyginti.

 Vytautas Bakas.<br>D.Umbraso nuotr.
 Vytautas Bakas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2018, 12:32 PM

Vytautas Bakas ketvirtadienį sakė, kad valstybė gali tirti „Leo LT“ sukūrimą ir susigrąžinti patirtą žalą.

„Šiandien, manau, valstybė yra pajėgi įvertinti tą žalą ir pateikti sąskaitas, kad ta žala būtų atlyginta. Tie, kurie atsakingi už šį sandorį“, – Seime žurnalistams teigė NSGK pirmininkas.

Anot jo, „Leo LT“ istoriją turėtų tirti teisininkai, energetikai ir ekonomistai.

„Valstybė yra pajėgi suburti stipriausių teisininkų, energetikų ir ekonomistų komandą bei įvertinti to sandorio sudarymo aplinkybes“, – tvirtino V. Bakas.

NSGK trečiadienį patvirtino tyrimo dėl verslo grupių įtakos politiniams procesams bei sprendimų priėmėjams išvadas. Jose rašoma, kad valstybės ir „Vilniaus prekybos“ skurta „Leo LT“ valstybei galėjo atnešti nuostolių ir įmonės sukūrimo istoriją būtina tirti iš naujo.

Trečiadienį V. Bakas teigė, jog koncerno „MG Baltic“ sandoriai ir „Leo LT“ istorija valstybei galėjo padaryti „ne vieną šimtą milijonų eurų žalos“, todėl ją bus bandoma susigrąžinti.

Komiteto išvadose teigiama, kad naujos atominės elektrinės (AE) Lietuvoje statybų projektas jau pačioje jo pradžioje buvo neskaidrus, todėl teisėsauga turi įvertinti galimus nusikaltimus ir žalą valstybei, jai kartu su privačia verslo grupe „VP Market“ (dabar „Vilniaus prekyba“) kuriant „Leo LT“ ir vėliau jį panaikinant.

Komitetas siūlo Vyriausybei ir Generalinei prokuratūrai iš naujo patikrinti „Vilniaus prekybos“ sandorius su valstybe, kai verslo grupės valdoma bendrovė VST išsimokėjo dividendus iš pelno ir taip padengė įsigijimo išlaidas.

Konservatorių ir liberalų Vyriausybė bei „Vilniaus prekybos“ įmonė „NDX energija“ 2009 metų gruodį susitarė dėl pastarosios pasitraukimo iš „Leo LT“ už 680 mln. litų kompensaciją. Vienintele „Leo LT“ akcininke liko valstybė, o įmonė netrukus po to buvo likviduota.

„Toks sprendimas kelia abejonių dėl to, kad valstybė išmokėdama 680 mln. litų, neįvertino dividendų, kuriuos privatus investuotojas išsimokėjo valdydamas Vakarų skirstomuosius tinklus, pajamų, kurias gavo tikėtina manipuliuodamas VST turto verte, nevykdė įsipareigojimų pagal sutartį“, – rašyta NSGK išvadų projekte, tačiau galutinėse išvadose šio sakinio nebeliko. 

„Vilniaus prekyba“ atmeta jai mestus kaltinimus. Anot bendrovės, jeigu nebūtų „Leo LT“ projekto, „NDX energija“ būtų išsimokėjusi dividendus ir toliau valdžiusi VST.

„Nesutinkame, kad dėl „Leo LT“ projekto valstybei buvo padaryta žala. Vyriausybė tiek kurdama, tiek jį išardydama buvo pasisamdžiusi kvalifikuotus patarėjus, teisininkus ir vertintojus. Jie preciziškai įvertino tiek likviduojamo, tiek ir įnešamojo turto vertes bei visas su tuo susijusias rizikas ir pasekmes. Būtų naivu galvoti, kad mes kaip nors galėjome padaryti įtaką tiek jiems, tiek Vyriausybei tokio dydžio projekte“, – teigiama BNS atsiųstame „Vilniaus prekybos“ komentare.

Autorius: Pranciškus Vaišvila

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.