Pašiepė verslininkų godumą: „Sveiki atvykę į Vilnių. Atiduokite pinigus“

Vilniaus senamiestis traukia ne tik turistus – čia apstu maitinimo įstaigų, parduotuvių, taksi vairuotojų ir išmaldos prašytojų, siekiančių išpešti kuo daugiau pinigų iš turistų. Tai atsispindi karikatūrų parodoje.

Karikatūrų autoriams užkliuvo sostinės restoranų savininkų siekis pasipelnyti iš turistų.
Karikatūrų autoriams užkliuvo sostinės restoranų savininkų siekis pasipelnyti iš turistų.
Paroda „Sveiki atvykę į Vilnių. Atiduokite pinigus“ surengta viename sostinės kiemelių.
Paroda „Sveiki atvykę į Vilnių. Atiduokite pinigus“ surengta viename sostinės kiemelių.
Dailininkai ironizuoja ir savanaudišką suvenyrų pardavėjų išradingumą.
Dailininkai ironizuoja ir savanaudišką suvenyrų pardavėjų išradingumą.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 27, 2018, 9:24 PM

Netoli Aušros vartų esančiame vidiniame kiemelyje surengtos karikatūrų parodos-konkurso „Welcome to Vilnius. Give us your money“ (liet. „Sveiki atvykę į Vilnių. Atiduokite pinigus“) autorių darbai humoristiškai ir šmaikščiai atkreipia visuomenės dėmesį į aktualias socialines ir verslo etikos problemas Vilniuje.

Parodos metu dalis surinktų lėšų atiteks socialines paslaugas teikiančiai organizacijai „Caritas“.

Apgaudinėja turistus

„Gyvenu Vilniaus senamiestyje ir kasdien jame, kaip ir daugelyje kitų didmiesčių, matau, kaip restoranų ir kitų maitinimo įstaigų savininkai į rankas turistams bruka meniu su didesnėmis patiekalų kainomis, o pardavėjai ir taksi vairuotojai už prekes bei paslaugas prašo mokėti daugiau, nei už tai mokėtų sostinės gyventojas.

Sostinės gatvėse taip pat apstu ir pinigų prašytojų, kišenvagių, sukčių, įžūliai siekiančių pasinaudoti turistais.

Šios socialinės problemos jau daug metų neišsprendžia nei teisės aktai, nei viešosios tvarkos prižiūrėtojai“, – teigė vienas parodos rengėjų Giedrius Guntorius.

Anot jo, parodos-konkurso „Sveiki atvykę į Vilnių. Atiduokite pinigus“ dalyviai siekė į šias problemas pažiūrėti kitu aspektu – humoristiškai ir šmaikščiai atkreipti į jas dėmesį ir skatinti visuomenę teikti pasiūlymus joms spręsti.

Rodo 50 karikatūrų

„Džiaugiuosi, kad kelerius metus brandintą idėją šiais metais pavyko įgyvendinti. Ypač daug dėmesio skiriame išmaldos prašytojams, benamiams.

Vidiniame kiemelyje, kuriame surengta paroda, taip pat išklijuoti informaciniai lipdukai apie socialines paslaugas teikiančią organizaciją „Caritas“, kuriai bus pervesta ir dalis lėšų už lankytojų įsigytas karikatūristų darbų kopijas“, – teigė G.Guntorius.

Vilniaus karikatūrų parodoje-konkurse „Sveiki atvykę į Vilnių. Atiduokite pinigus“ – humoristiniai, linksmi piešiniai, šaržai, koliažai, kuriuose užkoduotos švietėjiškos, pažintinės žinutės.

Sostinės Senamiesčio vidiniame kiemelyje netoli Aušros vartų eksponuojama 50 karikatūristų darbų, kuriuos sukūrė 15 autorių.

Humoras – universali kalba

„Parodos tema buvo itin naudinga, nes darbų autoriai galėjo pasisemti naujų įgūdžių ir praktinės patirties dalyvaudami parodoje netradicinėje vietoje ir kartu prisidėti prie Vilniaus garsinimo.

Senamiesčio kiemelyje vykstanti karikatūrų paroda – dar viena turistų traukos zona, šaunus ir malonus akiai akcentas Vilniaus svečiams ir gyventojams“, – sakė Nacionalinės karikatūristų asociacijos „Humor Sapiens“ pirmininkas Šarūnas Jakštas.

Jo teigimu, yra šalių, kuriose karikatūrų parodos apie turizmą vyksta reguliariai, o tokias parodas finansiškai remia ir palaiko valstybinės, visuomeninės organizacijos, turizmo institucijos, verslininkai.

„Humoras – universali, visame pasaulyje be vertėjų suprantama bendravimo forma. Kartais viena karikatūra gali pasakyti kur kas daugiau nei didelis straipsnis ar televizijos reportažas“, – įsitikinęs Š.Jakštas. („Sostinė“)

Vilniaus karikatūrų paroda-konkursas „Sveiki atvykę į Vilnių. Atiduokite pinigus“ iki rugsėjo 1 d. veiks Aušros Vartų g. 15 namo vidiniame kieme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.