Bankai išsiilgę klientų - būsto paskolos vis patrauklesnės

Lietuvos banko apklausti komerciniai bankai teigia jaučiantys didėjančią paskolų paklausą ir nurodo švelninantys skolinimosi sąlygas. Šiemet tikimasi, kad paskolų verslui ir gyventojams portfeliai augs nuosaikiai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2014, 1:47 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:15 AM

„Bankai jaučia didėjančią verslo kreditavimo paklausą apyvartiniam kapitalui, investicijoms, susiliejimams, įsigijimams ir restruktūrizacijai finansuoti. Anot bankų, gerėjančios būsto rinkos perspektyvos ir didėjantis vartotojų pasitikėjimas per pastarąjį pusmetį pamažu didino ir būsto paskolų paklausą“, – naujausius Lietuvos banko apklausos rezultatus komentuoja Virgilijus Rutkauskas, Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento Makroprudencinės analizės skyriaus vyriausiasis ekonomistas.

Apklausoje dalyvavę bankai tikisi, kad paskolų ir indėlių portfeliai šiemet augs panašia sparta – vidutiniškai apie 3 proc. 2015 m. turėtų išsilaikyti artimos šiems metams tendencijos, tačiau paskolų portfelis didės šiek tiek lėčiau.

Antrus metus iš eilės didesnė dalis apklaustų bankų tikina, kad skolinimo verslui sąlygas švelnina: įmonėms paskolos suteikiamos ilgesniam terminui, didinamos paskolų ar kredito linijų sumos.

Apklausos rezultatai rodo, kad tam įtakos turėjo gerėjantys lūkesčiai dėl bendros ekonomikos situacijos, didėjanti konkurencija tarp bankų ir gausėjančios pinigų sumos bankuose.

Tačiau apie pusė visų apklaustų bankų atsargiai vertino rizikingesnių paskolų teikimą, ir, pasak bankų, tokioms paskoloms taikomos maržos šiek tiek padidėjo.

Dalis apklaustų bankų teigė švelninę ir būsto paskolų sąlygas – mažino vidutines paskolų maržas.

Dauguma respondentų tikisi, kad per kitą pusmetį būsto ir kitų namų ūkių paskolų paklausa šiek tiek padidės, tačiau tokių paskolų teikimo sąlygos nesikeis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?