Tėvams į darželius tenka nešti net tualetinį popierių

Šveitimo milteliai, langų ir grindų ploviklis, tualetinis popierius. Toks, o dažnai ir ilgesnis, sąrašas higienos priemonių, kurias turi atnešti atžalas į vaikų darželius vedantys kauniečiai. Ar ši rinkliava įteisinta?

Nuskurdę vaikų darželiai prašo tėvų atnešti net pačių netikėčiausių dalykų.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Nuskurdę vaikų darželiai prašo tėvų atnešti net pačių netikėčiausių dalykų.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jun 14, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:12 PM

Vietos vaikų darželyje sulaukę tėvai nustemba sužinoję, jog jiems teks mokėti ne tik už mažylių maistą ir vaikams ugdyti skirtus reikmenis.

Tėvai į darželius priversti tempti net higienos priemones. Kalbame ne apie sauskelnes ar kelis servetėlių pakelius, o apie krepšius valiklių, ploviklių ir šluosčių.

Pedagogai tvirtina, jog daugeliui būtinų prekių jiems trūksta lėšų, o tokią rinkliavą vadina savanoriška tėvų parama.

Prašė nešti brangių priemonių

Nuosavą būstą Vilijampolėje įsigiję kauniečiai Diana ir Tadas labai apsidžiaugė, kai šalia naujų namų esančiame vaikų darželyje atsirado laisva vieta jų keturmetei dukteriai Viltei.

Iki tol mergaitė vaikų darželį lankė Šilainiuose.

„Pirmajame dukros lankytame darželyje rugsėjo pirmąją visi tėvai turėjo atnešti spalvotų pieštukų, flomasterių, popieriaus lapų, akvarelės, žirkles, klijų.

Naujame darželyje iš karto į rankas buvo įbruktas sąrašas, kuriame, be piešti ir kurti rankdarbius skirtų reikmenų, buvo išvardytos maždaug dešimties pavadinimų higienos priemonės“, – pasakojo Viltės motina.

Moterį nustebino, jog buvo nurodyta atnešti tualetinio popieriaus, drėgnų stalo šluosčių, laminuotos grindų dangos ir indų ploviklio, kilimų, langų, tualetų ir kriauklių valiklio, kempinių.

Auklėtoja mergaitės tėvams lyg tarp kitko užsiminė, kad priemonės būtų ne pačios pigiausios, o geresnės kokybės. Už jas kauniečiai sumokėjo arti šimto litų, o maždaug po trijų mėnesių auklėtoja vėl paprašė nupirkti higienos prekių.

„Dukra kartą pasakojo, kad matė, kaip auklėtoja iš darželio paėmė ritinėlį tualetinio popieriaus ir įsidėjo į krepšį, kurį nešėsi į namus. Auklėtojai apie tai nieko nesakėme, nes nenorėjome, kad į mūsų dukrą būtų žiūrima kreivai“, – kalbėjo Diana.

Nustebino valiklių kiekis

Penkiamečio Roko tėvai sakė, jog vaikas lanko jau trečią vaikų darželį. Visuose juose buvo prašoma paramos, tačiau skirtingai.

„Centre esančiame darželyje pinigai įvairioms piešimo priemonėms ir higienos reikmenims buvo renkami į fondą. Pirmus metus per mėnesį mokėdavome po 5, antrus – po 10 litų.

Dainavoje esančiame darželyje, kurį sūnus lankė metus, turėjome nupirkti flomasterių, pieštukų, guašo. Auklėtoja net buvo nurodžiusi pirkti gana brangius reikmenis, kad jie kuo ilgiau laikytų. Tualetinio popieriaus ar muilo tame darželyje pirkti neturėjome“, – pasakojo Roko motina.

Šįmet berniukas lanko kitą miesto centre esantį darželį. Jame visi tos grupės vaikams ugdyti būtini reikmenys perkami bendrai. Tėvai turi kas mėnesį sumokėti po 5 litus. Higienos priemones Roko tėvai neša du kartus per metus pagal netrumpą sąrašą. Jie taip pat turi atnešti po kelias pakuotes popierinių ir bent po du medžiaginius rankšluosčius.

„Neįsivaizduoju, kaip darželio personalas sunaudoja tokį kiekį valiklių“, – stebėjosi kaunietė.

Tėvai patys siūlosi remti?

Darželio „Aušrinė“ vedėja ir Kauno ikimokyklinių įstaigų asociacijos prezidentė Audronė Trumpickienė tikino, jog tėvams pateikiami prekių sąrašai – atgyvena. Esą tėvai tai daro savanoriškai.

„Yra labai daug tėvų, kurie mano, jog darželiuose jų vaikams trūksta ir to, ir ano. Tėvų komitetai dažnai nusprendžia, kad reikia remti darželį ir jį remia. Mūsų darželyje tėvai vaikus papildomai aprūpina tik dailei skirtomis priemonėmis.

Kadangi darželį lanko 270 vaikų, visa kita įstengiame nupirkti iš ugdymui skirtų pinigų ir tėvų pervedamų 2 proc. pajamų mokesčio. Jeigu tėvai mano, jog reikia, į grupę atneša drėgnų servetėlių ar kitų higienos priemonių“, – sakė A.Trumpickienė.

Darželio „Daigelis“ direktorė Ilona Šerniuvienė tvirtino, jog tėvai ikimokyklinę įstaigą lankantiems vaikams perka pieštukus, flomasterius, kitus mažiesiems ugdyti būtinus reikmenis.

„Esame sudarę sutartį su viena lietuviškas higienos priemones gaminančia įmone. Ji pateikia sertifikatus, todėl žinome, kad prekės yra kokybiškos. Visas valymo priemones perkame patys, iš tėvų joms neprašome nė lito“, – sakė darželio vadovė.

Paramos prašo ne iš visų

Darželio „Dobilėlis“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui Asta Belevičienė tikino, jog pinigų, kuriuos darželiui sumoka tėvai ir valstybė, pakanka metodinėms priemonėms, žaislams nupirkti.

„Kitoms reikmėms pagal galimybes prašome tėvų paramos. Tie, kurie turi iš ko, nuperka tualetinio popieriaus ir kitų priemonių, iš neišgalinčių, o tokių šeimų tikrai netrūksta, neprašome nieko“, – kalbėjo darbuotoja.

Vaikų darželio „Ežiukas“ vadovė Irma Žilinskienė tikino, jog įstaiga viskuo apsirūpinti stengiasi iš vaikams ugdyti skirtų pinigų ir papildomai tėvų atnešti nieko neprašo.

„Verčiamės iš to, ką turime, nors padėtis nėra lengva. Neįsivaizduoju, kad tėvai būtų labai patenkinti, jeigu iš jų reikalautume nešti į darželį įvairius reikmenis, o savanoriškai tai daryti norinčių taip pat nėra daug“, – sakė darželio vedėja.

Pirkti neverčia

Antanas Bagdonas

Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas

„Darželį lankančių vaikų tėvai moka ne vien už mažylių maitinimą. Vaikų, ugdomų pagal ikimokyklinio ugdymo programas, tėvai už kiekvieną darželyje praleistą vaiko dieną moka po 2 litus, o ugdomų pagal priešmokyklinę ugdymo programą moka 1 litą per dieną. Per mėnesį mažylio ugdymo sąlygų tenkinimo mokestis vidutiniškai siekia 40–42 litus, priešmokyklinukų – perpus mažiau.

Šie pinigai skirti vaiko ugdymo reikmėms ir kitoms darželio grupės išlaidoms.

Pinigų ne visada pakanka, todėl darželiai prašo tėvus geranoriškai juos paremti tais reikmenimis, kurių labiausiai trūksta.

Jokios prievartos dėl paramos darželiams nėra ir negali būti. Negirdėjau nė vieno atvejo, kad tualetinio popieriaus ar flomasterių į darželį neatnešusių tėvų vaikas būtų iš jo išmestas ar su juo netinkamai elgiamasi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras