Atostogų nuotraukos – ne tik asmenukių albumui, bet ir skundams

Ką daryti, jei nuvykę atostogų gaunate ne tai, ko tikėjotės, ne tai, ką žadėjo turizmo operatorius ar kelionių agentūra. Žodžiu, ne tai, už ką sumokėjote pinigus. Jei vaizdas viešbutyje nė iš tolo neprimena to, kurį matėte turizmo paslaugų pardavėjo rodytame kataloge? Dėl ko vartotojų teisių gynėjams skundžiasi nuvilti poilsiautojai?

Jei problemos nepavyko išspręsti, siūlytina neatitikimus fiksuoti - filmuoti, fotografuoti. Šita medžiaga pravers reikalaujant kompensacijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jei problemos nepavyko išspręsti, siūlytina neatitikimus fiksuoti - filmuoti, fotografuoti. Šita medžiaga pravers reikalaujant kompensacijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Jul 11, 2014, 6:05 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:19 AM

Šiais metais Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnyba gavo per 20 skundų dėl kelionių organizatorių teikiamų paslaugų. Dažniausiai vartotojai (du ketvirtadaliai) skundėsi dėl išsamios informacijos nesuteikimo (tarkim, apie apgyvendinimo sąlygas, papildomus mokesčius). Ketvirtadalis skundų buvo dėl viešbučių kokybės (tarkim, netvarkomi kambariai, teritorija, neatitiko viešbučio aprašymas ir realybė).

„Dažniausiai vartotojų skundai dėl turizmo paslaugų yra pagrįsti. Tačiau nagrinėdami vartotojų ginčus pastebime, kad vartotojai, pasirašydami turizmo paslaugų teikimo sutartis, neperskaito sutarties sąlygų ir nežino kaip tinkamai pateikti pretenzijas. Atsižvelgdami į tai teikiame informaciją apie pretenzijų pateikimo tvarką“, – sakė Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Maisto produktų, turizmo ir rekreacinių paslaugų departamento Turizmo ir atlygintinų medicininių paslaugų skyriaus vedėja Solveiga Kuzienė.

Vartotojai, turistinės kelionės metu susidūrę su problema, nedelsdami turi kreiptis žodžiu į kelionių organizatoriaus atstovą, o jei problemos nepavyksta išspręsti, būtinai reikia parašyti pretenziją raštu ir įteikti ją kelionių organizatoriaus atstovui, pasiliekant sau kopiją su parašu, kad pretenzija buvo gauta.

Jei problemos nepavyko išspręsti, siūlytina neatitikimus fiksuoti – filmuoti, fotografuoti. Šita medžiaga pravers reikalaujant kompensacijos.

Jeigu sutartis vykdoma ne pagal turisto lūkesčius, kelionės organizatorius, atsižvelgdamas į konkrečias aplinkybes, privalo teikti turistui visokeriopą pagalbą ir paramą. Jeigu už netinkamą sutarties vykdymą atsako kelionės organizatorius arba asmuo, kurio pagalba jis naudojasi, tai visas išlaidas, susijusias su papildomos pagalbos ir paramos teikimu turistui, apmoka pats kelionės organizatorius.

Nepavykus pretenzijų išspręsti kelionės metu, turistas pretenzijas kelionės organizatoriui gali pareikšti raštu per 15 darbo dienų nuo kelionės pabaigos. Kelionės organizatorius privalo turistui raštu atsakyti į pareikštas pretenzijas per 15 darbo dienų nuo pretenzijų gavimo dienos.

„Jei ginčo nepavyksta išspręsti taikiai, vartotojas turi teisę kreiptis į teismą arba į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą“, – patarė S.Kuzienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.