Manote, jog esate taupūs? Pasitikrinkite, kam dar švaistote

Cigaretės

Manote, jog esate taupus? Yra daugybė dalykų, kuriems išlaidaujate.<br>123rf nuotr.
Manote, jog esate taupus? Yra daugybė dalykų, kuriems išlaidaujate.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 26, 2014, 6:50 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:18 PM

Cigaretės

Rūkymas ne tik žalingas, bet ir brangiai atsieinantis įprotis. Jei surūkote pakelį per dieną (apie 10 Lt), sumos, kurias išleidžiate cigaretėms gali sudaryti net 222 tūkst. litų sąskaitą per penkiasdešimt metų. Nepamirškite pridėti įvairių medicinos išlaidų, kurios dėl jūsų žalingo įpročio gali sudaryti nemažą sumą. Tyrimai rodo, jog dažnai rūkantiems žmonėms tikimybė susirgti plaučių vėžiu padidėja net 24 procentais.

Išmetami maisto likučiai

Pripažinkime, mūsų visuomenė dažnai išmeta daugybę nesugedusio maisto. Vieni didžiausių maisto švaistytojų yra amerikiečiai, kurie išmeta net ketvirtadalį įsigyto maisto ar gėrimų. Norėdami sutaupyti, įsiminkite, jog išmesti šviežio maisto likučius yra didžiulis pinigų švaistymas.

Mokesčiai bankui

Egzistuoja daugybė įvairiausių mokesčių bankui, kurie, jei neatsargiai elgsitės,  gali sudaryti nemažą sumą. Mokesčius bankui sudaro pavėluota sumokėti suma už kreditinės kortelės naudojimąsi, mokesčiai pinigus išsiimant iš bankomato ir pan.

Lieknėjimo piliulės

Įvairios riebalus deginančios priemonės ne tik kenkia sveikatai, bet ir kainuoja nemažai. Pradėkite sportuoti ir sutaupykite. Tai šiltuoju metų sezonu galite daryti visiškai nemokamai lauke.

Šildymo sąskaitos

Gyvenimas nekokybiškai pastatytuose gyvenamuosiuose namuose ar daugiabučiuose gali atsieiti nepigiai, ypač per šildymo sezoną. Nors daug priemonių, kaip sutaupyti gyvenant tokiuose namuose nėra, bent jau galite pasirūpinti, jog brangi šiluma liktų jūsų namuose, juos susandarindami.

Paskaitų praleidinėjimas

Jei studijuojate valstybės nefinansuojamoje vietoje, įsiminkite, jog praleisdami paskaitas švaistote savo pinigus. Kai kurios specialybės universitetuose gali būti įkainotos net iki 30 tūkst. litų per metus. Nešvaistykite pinigų ir mėgaukitės studijų metais, kol dar nepajutote sunkios dirbančio žmogaus realybės.

Prekės degalinėse ar nedidelėse parduotuvėse

Jei skubate ar keliaujate, apsipirkimas nedidelėse kaimyninėse parduotuvėse ar degalinėse atrodo patogus, tačiau ar įsigytos prekės vertos jų kainos? Tokios parduotuvės paprastai užkelia kainas, tad pirkiniai atsieis kur kas brangiau, nei tokie pat prekybos centre.

Loterijos

Ar žinote, jog egzistuoja didesnė tikimybė būti nutrenktam žaibo, negu laimėti loterijoje? Jei loterijoms išleidžiate dideles sumas, vertėtų savo azartą patenkinti sumažinant išlaidas ir perkant pigesnių loterijų bilietus.

Maistas, kurio galite pasigaminti

Kas dieną įvairios parduotuvės ir kavinės siūlo daugybę maisto produktų ir gėrimų, kuriuos galima lengvai ir pigiai patiems pasigaminti namie. Apskaičiuokite, kiek namie išleistumėte puodeliui kavos, ir palyginkite su jo kaina kavinėje.

Grąžinami daiktai

Tingėti yra brangu. Neretai pasitaiko, jog išleidžiate nemažai pinigų daiktams, kuriuos įsigyjate, vėliau norite grąžinti, tačiau dėl tingumo to taip ir nepadarote.

Valgymas kavinėse

Neturėtumėte sau drausti pietauti kavinėse, stenkitės paįvairinti savo kasdienybę – gaminkite namie, o valgykite restoranuose ar kavinėse, kai tikrai galite tai sau leisti.

Vanduo buteliukuose

Kam pirkti negazuotą vandenį parduotuvėje, kai savo gertuvę galite pripildyti vandeniu iš čiaupo namie? Jei abejojate vandens iš čiaupo švarumu, galite įsigyti nebrangų vandens filtrą.

Kabelinė televizija

Daug žmonių sutinka, jog kabelinė televizija yra pinigų švaistymas, kai daugybę laidų ar serialų galite žiūrėti internetu. Skaičiuodami savo mėnesio biudžetą, apsvarstykite, ar kabelinės televizijos jums tikrai reikia.

Automobilio pirkimas iš salono

Jei seniai svajojate apie naują automobilį, gerai apgalvokite, ar naujas modelis jums tikrai reikalingas, nes vos tik išriedėsite iš salono, jūsų įsigyto automobilio kaina iškart nukris.

Greitieji kreditai

Jei pasiskolinote iš greitųjų kreditų bendrovės, nevėluokite grąžinti skolos, nes per kelis mėnesius susidariusios palūkanos jūsų piniginę gali kaip reikiant paploninti. Taip pat niekada nevėluokite sumokėti už savo kreditinę kortelę arba įsigykite debeto kortelę.

Garsūs prekių ženklai

Apsipirkdami pamąstykite, ar jums būtina garsios firmos inicialais papuošta prekė. Įsiminkite, jog dažniausiai didžiąją kainos dalį sumokate už garsų prekės ženklą.

Prabangios vestuvės

Jei negalite sau to leisti, nerenkite didžiulės vestuvių puotos, apmąstykite, ar verta išleisti 30 tūkst. litų per vieną dieną.

HDMI kabeliai

HDMI kabeliai yra kur kas pigesni internetine, nei paprastose parduotuvėse.

Dantų higiena

Trys minutės dantų plovimo dukart per dieną gali jums sutaupyti netolimoje ateityje gresiančius tūkstančius už paslaugas odontologui.

Duomenų išnaudojimas

Mokesčiai už viršytus limitus naudojantis telefonu ar internetu gali sukaupti nemenką sumelę. Stenkitės stebėti, kiek išnaudojate mobiliajam telefonui ar internetui, pakeiskite savo mobiliojo ryšio planą. Sutaupyti galite telefone įdiegę įvairias programėles, kurios praneš apie išnaudotą duomenų kiekį ar tą patį padaryti pakeitę telefono nustatymus.

Nauji daiktai

Kam pirkti naujus daiktus, kai jūsų turime senieji dar nesusidėvėjo?

Deimantai

Deimantai amžini, tačiau tai tėra neįtikėtinai brangus akmuo. Tikrų deimantų pasiūla nėra didelė dėl išaugusio padirbtų akmenų skaičiaus. Jei norite pasilepinti, verčiau įsigykite papuošalą iš aukso.

Išmetamos monetos

Yra tokių žmonių, kurie tiesiog išmeta rankinėje ar kišenėse susikaupusias monetas, todėl jog jos daug sveria ir netelpa į piniginę. Tačiau per ilgesnį laikotarpį išmestos monetos gali sudaryti nemenką sumą.

Paslaugos, kurias galite pasidaryti patys

Daugybę mokamų paslaugų galite atlikti patys, tereikia panaršyti „Google“ ar „YouTube“ ir išmokti pasikeisti tepalus savo automobilyje ar pasidaryti manikiūrą.

Studijų kaina

Vienos didžiausių išlaidų – už studijas universitete mokami pinigai. Dažnai žmonės pasirenka tokias specialybes, kurios neatsiperka, tad studijų paskolos grąžinimo laikotarpis nusitęsia.

Pagal businessinsider.com parengė Erika Bružaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?