Karščių pasekmės: kai kurios kainos turguje gali šokiruoti

Dėl karščių turguje miško gėrybių kainos šį savaitgalį pašoko iki vasarai neįprastų aukštumų, tačiau daržovės ir vaisiai dėl didelės pasiūlos dar nebrangsta.  

Kalvarijų turguje pilna šviežių vaisių ir daržovių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kalvarijų turguje pilna šviežių vaisių ir daržovių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Aug 3, 2014, 9:20 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:55 PM

Vasarą pirkti daržoves ir vaisius prekybos centre yra nuodėmė, nes turguje jos skanesnės, įvairesnės ir šviežesnės. Tiesa, ne visada pigesnės. Taip kalba savaitgalio rytą sostinės Kalvarijų turgavietėje sutikti pirkėjai.

Iš tiesų jau nuo pat ankstyvo ryto Kalvarijų turgus buvo pilnas žmonių. Žmonės skubėjo ateiti anksčiau, kol dar nekaršta.

Šviežių vaisių ir daržovių pasirinkimas džiugina akį. Tai Lietuvoje norėtųsi matyti kiekvieną metų savaitgalį.

Pasiimkite metalinių monetų

Traukiame prie ilgo prekystalio, nukrauto „žolėmis“. Šimtas gramų aisbergo ar paprastų salotų kainuoja po litą. Po tiek pat mokėsite už ryšulėlį šviežių krapų, kalendrų, petražolių, šviežiam agurkų rauginimui skirtų žolių rinkinį. Pundelis baliziliko ar šviežių laiškinių svogūnų kainuoja apie 1,5 lito, ryšulėlis ridikėlių ir nedidelių morkyčių – 2-2,5 lito. Šimtas gramų rukolos salotų kainuoja 2 litus. Tiek pat mokėsite už špinatus.

„Kai taip karšta salotos prastai auga, reikia labai daug laistyti“, - pasakoja pardavėjos. Kad salotos per karštį neišdžiūtų, pardavėjos ant jų purškia vandenį.

Šiomis dienomis turguje daug pirmųjų pas ūkininkus išaugintų pomidorų ir agurkų. Anksčiau turguje vyravo šiltnaminės daržovės, atvežtos iš Lenkijos. Dabar kilogramas lenkiškų pomidorų kainuoja iki 3 litų. Lietuviški - paprastesnių veislių pomidorai taip pat kainuoja apie 3 litus. Už 5 litus galima nusipirkti slyvinių, geltonų kitų „naminių“ pomidorų. Dideli pomidorai - Jaučio širdys - kainuoja po 7 litus, o Juodasis princas net 10 litų.

Pigiausi agurkai turguje iš didelių šiltnamių. Kilogramas kainuoja po 2-2,5 lito. Norintys nusipirkti traškesnių, skanesnių, įvairesnių rūšių agurkų, pavyzdžiui, Rodničiok veislės, už kilogramą mokės 4-5 litus.

Pardavėjai sako, kad pigesnių agurkų jau nebus. Tai ženklas norintiems juo rauginti žiemai.

Atsirado alyvinių obuolių

Kilogramas lietuviškų bulvių Kalvarijų turguje šeštadienį kainavo nuo 0,8 iki 1,2 lito.

Nemažos žemėtos morkos parduodamos po 2,5 lito, svogūnai ir burokėliai kainuoja po 2 litus už kilogramą. Brangiau kainuoja brokoliai, kalafiorai ir šparaginės pupelės. Už juos prašoma po maždaug 5 litus.

Turguje jau atsirado šviežių lietuviškų obuolių. Kilogramas didelių alyvinių obuolių kainuoja po 4 litus, mažesnių po 2,5 lito. Apie tris litus kainuoja ir pirmosios lietuviškos kriaušės.

Didelės importinės „vengriškos“ slyvos kainuoja po 3-4 litus. Tiek pat mokėsite už atvežtines paprikas.

Turguje jau baigėsi žirniai, užtat atsirado pupų. Kainos labai skirtingos vieni 5 litų prašo už kilogramą, o kiti – už litrą.

Miško gėrybės pabrango

Dėl karščių gerokai sumažėjo miško gėrybių pasirinkimas. Kilogramas nelabai gražių, padžiūvusių voveraičių kainuoja apie 30 litų, perkant litrą prašoma po 8-10 litų. Kitokių grybų turguje nėra.

„Labai karšta – grybai neauga“, - aiškina pardavėjai, paklausti, kodėl per porą savaičių voveraitės pabrango dvigubai.

Vos kelios močiutės pardavinėja pačių rinktas mėlynes. Jų gausu tik pas perdavinėtojus, kuriems mėlynes atveža iš supirkimo punktų. Litras mažiau susitrynusių mėlynių kainavo 9 litus, perkant iš močiučių, kurios uogas į turgų atneša pačios, mokėsite apie 12 litų.

Krepšelis sodo aviečių kainuoja 8 litus (miško aviečių nėra), gervuogių – nuo 8 iki 10 litų. Kilogramas juodųjų serbentų kainuoja 4-5 litus.

Kilogramas mažesnių šilauogių dabar kainuoja 12 litų. Tai mažiausia kaina šiais metais. Didesnės uogos sveriamos po 14 litų.

Ieškokite naminio maisto

Apsilankius turguje siūlau pasidairyti, ką pardavinėja pakampėse stovinčios močiutės, siūlančios savo sodų gerybių. Čia galima rasti ir rūgštynių, rabarbarų, mėtų, įvairių spalvų cukinijų, kaimiškų kiaušinių, aštriųjų pipirų, česnakų, agrastų, pigesnių iš aplink Vilniuje esančių sodų ir kaimų atvežtų įprastų daržovių.

Turguje pas ūkininkus taip pat galima rasti retesnių daržovių, prieskoninių žolių ir salotų – kaliaropių, mangoldų, pankolio šaknų, čiobrelių, peletrūno, mairūno, rozmarino, saldžiųjų svogūnų.

Daug kas klausia, kaip atskirti tikrą ūkininką nuo perpardavinėtojo. Atsakymas paprastas – ūkininkas šalia savo agurkų ar pomidorų tikrai nepardavinės bananų ar citrinų. Pirkite pas tuos, kurie pardavinėja tik kelių rūšių vaisius ir daržoves ir nėra apsikrovę daugybe dėžių iš didmeninių bazių.

Pietietiškos išvaizdos vyrukai jau kuris laikas turguje prekiauja arbūzais. Jie perpjauti atrodo geriau, nei pardavinėjami prekybos centruose, yra kur kas saldesni. Tačiau šie esą specialiai į Lietuvą vežami graikiški arbūzai ir brangesni. Kilogramas kainuoja 3,5 lito.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.