Perėjimas prie euro: dažniausiai skundžiamos maitinimo įstaigos

Nuo rugsėjo pradžios Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba gavo per 150 paklausimų, susijusių su euro įvedimu. 39 proc. vartotojų kreipėsi pranešdami apie kainų padidinimą ar galimai neteisingą perskaičiavimą į eurus viešojo maitinimo įstaigose – restoranuose ir kavinėse. 16 proc. paklausimų susiję su kainų skelbimu plataus vartojimo prekių parduotuvėse, 14 proc. – grožio ir sporto paslaugų teikimo vietose (kirpyklose, sporto klubuose) veikla.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-29 16:06, atnaujinta 2018-01-29 06:22

„Gyventojus raginame būti aktyviais ir pranešti pastebėjus galimus Euro įvedimo įstatymo Lietuvos Respublikoje pažeidimus. Visi vartotojų pranešimai yra perduodami priežiūros institucijoms ir per tris darbo dienas yra atliekami patikrinimai prekybos ir paslaugų vietose. Rugsėjo mėnesį vykdomų patikrinimų rezultatai bus paskelbti spalio viduryje, taip pat viešai bus paskelbtas ir pažeidėjų sąrašas“, – sakė VVTAT direktorius Feliksas Petrauskas.

Specialistai iš 17 priežiūros institucijų tikrina, ar prekybos ir paslaugų teikimo vietose kainos yra nurodytos dviem valiutomis, ar perskaičiuojant kainas pritaikytas 3,4528 lito už 1 eurą kursas, ar kainos suapvalintos pagal apvalinimo taisykles, ar nurodytos kainos eurais ir litais yra aiškiai suprantamos ir neklaidinančios vartotojų.

Aktyviausi sostinės ir pajūrio gyventojai

Per rugsėjį VVTAT tarnyba daugiausia paklausimų, susijusių su euro įvedimu, sulaukė iš Vilniaus (55 proc.) ir Klaipėdos apskričių (30 proc.).

„Daugiausia vartotojų skundų susiję su kainų padidinimu (52 proc.) bei kainų litais ir eurais skelbimu (25 proc.). Kainas padidinusių įmonių paprašėme pagrįsti prekių ir paslaugų brangimą. Dažniausi motyvai yra padidėjusios didmeninės kainos, pabrangusios žaliavos, padidėję atlyginimai. Savo ruožtu norime paskatinti gyventojus rinktis tik tuos paslaugų ir prekių pardavėjus, kurie yra prisijungę prie Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumo, savo prekybos bei paslaugų teikimo vietas yra pažymėję specialiu ženklu „Perskaičiuota sąžiningai“, nepiktnaudžiauja euro įvedimu kaip pretekstu padidinti kainas ir jas perskaičiuoja sąžiningai laikydamiesi įstatymų“, – sakė VVTAT vadovas.

Už neteisingą kainų perskaičiavimą ir skelbimą ūkio subjektams numatytos sankcijos – nuo įspėjimo iki 10 tūkst. litų baudos. Iš viso numatoma atlikti per 30 tūkst. patikrinimų prekybos ir paslaugų teikimo vietose, patikrinimai atliekami visose Lietuvos savivaldybėse.

Prisijungė tūkstantis

Jau beveik tūkstantis ūkio subjektų, kartu turintys per 6 tūkst. prekių ir paslaugų teikimo vietų, prisijungė prie LR ūkio ministerijos inicijuoto Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumo ir viešai deklaravo nesinaudosiantys euro įvedimu kaip pretekstu didinti prekių ir paslaugų kainas. Prie memorandumo ūkio subjektai savo prekybos ir paslaugų vietas žymi specialiu ženklu „Perskaičiuota sąžiningai“.

Vos pasirašę memorandumą verslo atstovai teigė, kad objektyvių priežasčių branginti prekes ir paslaugas gali būti ne viena. Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas tuomet prognozavo, kad euro įvedimas kainoms gali atsiliepti 0,2-0,4 procentinio punkto. Tačiau tikino, jog be pagrindo kainos nekils.

„Niekas į kainas nežiūrėjo per padidinamąjį stiklą, kaip žiūri dabar“, - pasirašius memorandumą sakė Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Šalies įmonės, verslo atstovai, savivaldybės prisijungti prie memorandumo iki euro įvedimo dienos – 2015-ųjų sausio 1-osios – galės savanoriškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.