Pakėlę minimalią algą verslininkai nusprendė didinti ir kainas

Priekaištai valdžiai

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Oct 2, 2014, 1:25 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 9:00 PM

Nuo spalio 1 dienos minimali mėnesio alga išaugo 35 litais - iki 1035 litų, arba 300 eurų, rašo „Lietuvos rytas".

Darbdaviams teks suktis, nes toks atlyginimo kėlimas kainuos beveik 50 litų už kiekvieną darbuotoją.

Šimtai inspektorių jau šiandien akylai stebi kainas ir grasina bausti tuos, kurie euro įvedimo išvakarėse išdrįs jas padidinti.

Priekaištai valdžiai

„Valstybė pasielgė nesąžiningai. Minimalią algą padidino, bet uždraudė kelti kainas. Kaip tai įmanoma suderinti? Kodėl valdžia to nepagalvojo?“ - piktinosi valymo paslaugų įmonės „Vitaresta“ vadovė Rasa Janušienė.

Valymo specialistai jau apskaičiavo, kad dėl minimalios algos pakėlimo paslaugas turės branginti 2,8 procento. Ir tai jie padarys artimiausiu metu.

„Kitaip pasielgti negalime. Vidaus rezervų nėra, o iki kitų metų palikti senas kainas irgi neturime galimybių“, - tvirtino „Vitarestos“ direktorė.

R.Janušienė nesibaimina, kad pabranginus paslaugas gali užpulti inspektoriai, kontroliuojantys, kad euro įvedimo išvakarėse verslininkai nedidintų kainų: „Paslaugas branginame ne dėl euro.“

Pagailo verslininkų

Į minimalios algos padidinimą skaudžiausiai reaguoja smulkusis ir vidutinis verslas, paslaugų teikėjai. Mat šios srities darbuotojams dažniausiai mokama būtent tokia alga.

Nors minimali alga pakilo tik 35 litais, darbdaviui tai kainuos 46 litus.

„Darbuotojui teks mokėti 20 litų, valstybei - 26. Tokia aritmetika.

Man gaila verslininkų, kurie turi pasižadėti nekelti kainų, tačiau atlyginimus didinti privalo“, - kalbėjo Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Danguolė Pranckėnienė.

Suskaičiavo, kiek kainuos

Galvą ypač skauda tiems verslininkams, kurie yra įdarbinę daug darbuotojų.

Pavyzdžiui, „Vitarestoje“ dirba daugiau kaip 700 žmonių, o darbo užmokestis šioje bendrovėje sudaro 80 procentų paslaugų savikainos.

Valymo paslaugų įmonė jau apskaičiavo, kad minimalios algos pakėlimas kas mėnesį jai papildomai kainuos 30 tūkstančių litų.

„Kai kuriems prekybininkams gal tai būtų menkniekis, bet mums tai dideli pinigai“, - skundėsi R.Janušienė.

Numatytos sankcijos

Verslo įmonės šiuo metu gauna laiškus su pasiūlymais pasirašyti vadinamąjį Geros valios memorandumą. Jame pasižadama nedidinti kainų iki euro įvedimo 2015 metų sausio 1-ąją.

Be to, Euro įvedimo įstatymas numato, kad netinkamai perskaičiavus prekių ar paslaugų vertę iš litų į eurus ar nesilaikant kitų įstatymo reikalavimų, grės įspėjimai ir baudos.

„Taigi verslininkams teks susiveržti diržus arba tiesiog numoti ranka į įstatymo nuostatas ir rizikuoti“, - svarstė Buhalterių ir auditorių asociacijos vadovė D.Pranckėnienė.

Teks rasti pinigų

Didinti minimalią mėnesio algą iki 1035 litų rugsėjo pradžioje nutarė valdančiosios koalicijos politinė taryba.

Lietuvoje minimalią algą gauna daugiau kaip 200 tūkst. dirbančių žmonių.

Išankstiniais skaičiavimais, dėl minimalios algos didinimo valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų lėšų poreikis (su socialinio draudimo įmokomis) šių metų spalio--gruodžio mėnesiais bus apie 5 mln. litų, o 2015 metais - daugiau kaip 20,4 mln. litų.

Premjeras A.Butkevičius anksčiau yra teigęs, kad savivaldybės ir institucijos papildomų lėtų atlyginimams didinti šiemet privalės rasti savo biudžetuose, nes persvarstyti nacionalinio biudžeto neketinama.

Didėjanti minimali alga koreguoja ir įmokas. Pavyzdžiui, daugiau teks mokėti už verslo liudijimus, privalomąjį sveikatos draudimą. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.