Už euro įvedimo įstatymo pažeidimą – pirma tūkstantinė bauda

Priežiūros institucijos, tikrinančios, ar verslininkai nepažeidžia Euro įvedimo įstatymo, paskyrė pirmąją tūkstantinę baudą. Už pakartotinį pažeidimą – kainų nenurodymą dviem valiutom – tūkstančio litų bauda nubausta įmonė „Skaitmeninis pasaulis“.

Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

2014-10-14 11:07, atnaujinta 2018-01-27 10:39

Ši įmonė, kaip ją pavadino Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) direktorius dr. Feliksas Petrauskas, pirmoji kamikadzė, po tikrinančios institucijos įspėjimo neištaisiusi klaidos.

„Skaitmeninis pasaulis“ - Kaune įsikūrusi ir Vilniuje padalinį turinti įmonė, pardavinėjanti skaitmenines technologijas. Ji nenurodė dvigubų kainų - kainų litais ir eurais. VVTAT vadovo teigimu, pažeidimas padarytas dukart - po pirmojo įspėjimo, kuris įmonei buvo surašytas rugsėjo 15-ąją, klaida neištaisyta, todėl antrąkart - rugsėjo 24-ąją - nustačius tą patį pažeidimą įmonė nubausta tūkstančio litų bauda.

„Skaitmeninio pasaulio“ direktorius Vytautas Sakalas pateikia kitokią versiją.

V.Sakalas portalui lrytas.lt teigė, jog įspėjimas ir bauda įmonei buvo skirta tą pačią savaitę. „Faktas, kad per tiek laiko neįmanoma pakeisti programinės įrangos. Mūsų raštiškame atsakyme inspektoriams buvo parašyta, kad baudžiama internetinė parduotuvė www.neriba.lt buvo sukurta 2004 metais. Todėl jos programinė įranga yra pasenusi, o šiuo metu dirbama ją keičiant nauja“, - aiškino „Skaitmeninio pasaulio“ direktorius.

Anot jo, buvo įsipareigota kainas ir litais, ir eurais nurodyti ne vėliau nei per du mėnesius. Tačiau įmonės atstovai išgirdo, jog įstatymas išimčių nenumato.

„Į tai, kad mūsų įmonė valdo šešias elektronines parduotuves, ir kitose, vėliau įkurtose, kainos buvo nurodytos dviem valiutom gerokai anksčiau nei kad įsigaliojo tą įpareigojantis padaryti įstatymas, nebuvo atsižvelgta“, - teigė V.Sakalas.

Parašas po memorandumu nesustabdo

Nuo prasižengimų nesustabdo ir prisijungimas prie Geros verslo praktikos memorandumo.

Per rugsėjį iš įmonių, kurių atstovai padėję parašus po minėtu memorandumu, dešimt pažeidė Euro įvedimo įstatymą.

Tai „Čili pica“ Vilniuje, „Raseinių komunalinės paslaugos“, „Audrita“, „Franki vyninė“ Vilniuje, „Fortima“, „Amber food“ Vilniuje, „Hyper Maxima“ Kaune, knygynas „Pegasas“ Kaune, „Norfos mažmena“ Kaune, „Rimi Lietuva“ Mažeikių rajone.

Visos šios įmonės įspėtos.

Anot Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos viršininko Renaldo Čiužo, tarp pažeidimų – netinkamu kursu konvertuotos kainos, klaidingas apvalinimas ar kainos nenurodytos dviem valiutom.

Pasirašant memorandumą planuota, kad iš 40 tūkst. Lietuvoje veikiančių ūkio subjektų prie memorandumo prisijungs 20 tūkstančių. Tačiau šiandien tą padarė tik 2 tūkst. įmonių.

Pažeidėjų ne tiek jau daug

Iš viso per rugsėjį patikrinta 3540 ūkio subjektų, kuriuose stebėta, ar tinkamai nurodomos kainos litais ir eurais. Pažeidėjų ne tiek ir daug: prekybos ir paslaugų teikimo vietose nustatyti 265 pažeidimai.

„Jei tokį lygį išlaikysime, manysime, kad tarp visų Baltijos valstybių, kurios įsivedė eurą, atrodysime gana gerai“, - sakė F.Petrauskas.

Vidutiniškai per dieną inspektoriai aplanko 160 ūkio subjektų.

Rugsėjį 50 proc. pažeidimų sudarė kainos, kurios nurodytos ne litais ir eurais, o tik viena valiuta. Pagal pažeidimų dažnumą antroje vietoje – 31 proc. - prasižengimai netinkamai suapvalinus kainas. 14 proc. pažeidimų padaryta dėl pritaikyto netinkamo euro kurso, likę 5 proc. - neaiškiai ir klaidinančiai nurodžius kainas.

Pagal pažeidimų skaičių „pirmauja“ Vilniaus, Kauno, Klaipėdos apskritys, pareigingiausi verslininkai – Alytaus, Tauragės, Marijampolės ir Telšių apskrityse.

Rugsėjį 37,74 proc. pažeidimų užfiksuota ne maisto prekių ir paslaugų srityje. Pažeidimai viešojo maitinimo įstaigose sudarė 13,58 proc., maisto ir gėrimų prekybos vietose – 13,21 proc., grožio paslaugų teikimo vietose – 10,94 proc.

Tačiau pastebima, jog daugėja pažeidimų sveikatos ir pašto paslaugų srityse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.