Septyni nereikalingi daiktai, kurių nepirkdami sutaupytume

Skųstis savo per mažais atlyginimais, pensijomis, išmokomis, pašalpomis ar kompensacijomis jau taip įprasta, kad patenkintas savo finansine padėtimi žmogus kelia įtarimų. Tačiau nežiūrint to, visi ir toliau noriai švaistome savo pinigus pirkdami daiktus, kurių mums tikrai nereikia. Nors iki Kalėdų dar toloka, nereikalingų daiktų pirkimo vajus jau prasideda. Ta proga „Business Insider“ pateikė trumpą sąrašą pirkinių, kurie tik tuština piniginę ir užgriozdžia namus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 9, 2014, 4:26 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 10:58 PM

Jei trumpai, patarimų idėja paprasta:

1. Nepirkite daikto, kuriuo per gyvenimą pasinaudosite tik kelis kartus. O gal ir nė karto.

2. Nepirkite nupiginto daikto, jei jo nepirktumėte už visą kainą.

Na, o dabar sąrašėlis.

Drabužiai oficialiems renginiams

Šventiniai vakarėliai ir oficialūs priėmimai – puiki proga apsirengti solidų išeiginį kostiumą, fraką ar specialią vakarinę suknią. Tačiau realiai – kiek kartų gyvenime jums to reikia? Išleistuvės, diplomo įteikimas, artimų solidžių draugų vestuvės, laidotuvės… Aha, daugelis mūsų tokias progas gali suskaičiuoti ant rankų pirštų ir vis tiek perka joms itin brangius bei niekur kitur nepritaikomus drabužius.

Kam to reikia, jei pilna tokius drabužius nuomojančių įstaigų? Net jei įspūdingo kostiumo nuoma kainuos dešimtadalį jo kainos, tai vis tiek apsimokės, bent jau todėl, kad kitą kartą galėsite pasipuošti kitokiu.

Aišku, čia gali praversti ir 14 dienų internetu pirktų drabužių gražinimo terminas, bet tai jau būtų nelabai sąžininga.

Smulki virtuvės technika

O, taip – įvairių sulčiaspaudžių, salotų ruošimo, spragėsių ar ledų gamybos mašinų reklamos aplink mus daugiau negu musių aplink kaimo išvietę. Dažnai net atrodo, kad būtų labai smagu kurį nors šių daikčiukų pasidovanoti sau ar padovanoti artimiesiems. Todėl perka visokius fondiu rinkinius ir tie, kas gali, ir tie, kam tai prabanga.

Tačiau jei kada nors gavote dovanų ar pirkote sau kokį nors naujovišką virtuvės įrenginį, kuris puikiai atlieką kažkokią vieną funkciją, šio patarimo esmę jau žinote.

Nagi, apsidairykite, kur jis dabar? Būtent – savaitę ar dvi pažaidus, visos sulčiaspaudės ir ledų gamybos aparatai, visi stebuklingi per akimirką kopūstą paverčiantis salota peiliai, susigrūda tolimiausiame spintos kampe ir iškilmingai renka dulkes laukdami, kol juos išmes būsimi jūsų buto savininkai.

Aišku, tai nereiškia, kad lietuvis gamins cepelinus be bulvių tarkavimo mašinos, bet dažniausiai vis dėlto virtuvėje apsieiname paprastu peiliu.

Receptų knygos

Jos brangios, gražios, džiuginančios ir kai kada vis dar naudingos. Tačiau išties jos paprasčiausiai paseno. Kiekvienas įsijungęs kompiuterį ar išmanų įrenginį internete ras begalybę visokiausių patiekalų receptų, kurie bus visiškai nemokami. Negana to, prie jų surašyti patiekalus jau gaminusių žmonių atsiliepimai, gerokai sumažins nesėkmės tikimybę.

Tiesa, lietuvių kalba tų receptų internete ne tiek ir daug, tad kiti gali ir pasiginčyti. Bet net atmetus visus įmanomus receptų šaltinius, prisipažinkite – kiek kartų realiai ruošėte patiekalą pagal tas virtuvėje sudėtas, nuo garų ir riebalų pasidengusias keistu dulkių sluoksnių, knygas?

Būtent. O juk kainuoja kiekviena jų tiek, kad savaitę šeimą galima buvo maitinti kepsniais, pagamintais kaip darė mama.

Vonios druskos ir žvakės

Ne tik druskos. Gražiai supakuoti egzotiškus maudynių malonumus žadantys aliejukai, muiliukai ir aromatai tiesiog traukia mūsų pinigus prieš šventes. Taip, tai estetiška, patraukli, universali ir teoriškai naudinga dovana. Deja, tik teoriškai.

Realybėje absoliuti dauguma tokių daiktų taip ir guli neišpakuoti lentynose, kol vieną dieną juos tiesiog išmetame. Graži emocinė vertė, tačiau ar ne pigiau būtų tiesiog atvirutė?

Žvakės? Na, jei tai aktualus interjero dekoracijos elementas, greičiausiai ją pirkome patys. Tačiau ar kas beprisimena, kada jas išties buvo uždegę? Net norint sukurti romantišką atmosferą visiškai pakanka paprastų pigiausių žvakučių, kurių namie visą laiką atsiranda lyg ir savaime.

Elektriniai darbo įrankiai

Vyras be grąžto, atsuktuvo ir replių išties negali savęs vadinti namo šeimininku. Tačiau ar tai reiškia, kad jam bus reikalingas tas šlifavimo diskas, tekinimo staklytės, ekscentrinis poliruoklis, kniedijimo įrenginys ar koks elektrinis oblius?

Pirkti specializuotus elektrinius darbo įrankius kurių gyvenime prireiks tik kartą ar du yra ir brangu, ir labai neracionalu – jie juk užima tokią brangią mūsų buto erdvę.

Vėlgi, tais retais atvejais, kai šiuolaikiniam vyrui panyžta rankos kažką nuveikti ir nepadeda net išsidrėbimas prieš televizorių, kur kas protingiau reikiamus įrankius tiesiog išsinuomoti. Neįprasta, bet paskaičiavus logiška.

Vaikų žaislai

Siaubas! Čia tai patarimas – kaipgi nepirkti vaikui žaislo? Ne, tai neįmanoma – juk vaikams žaislai yra būtinesni negu oras, pusryčiai ir vonia kartu sudėjus!

Mes ir nepatariame vaikų palikti be dovanos ar neduoti jam žaisliukų. Tiesiog praktika rodo, kad kokį brangų, įdomų ar gerą žaidimą vaikui benupirksime, jis žais juo dvi savaites, o po to vėl norės naujo. Tai normalu.

Deja, nebūdami tiek turtingi, kad kas dvi savaites savo vaikams dovanotume naujus žaislus, savo dabartine dovana iš esmės tik išsinuomojame dvi savaites ramybės sau ir laimės savo vaikui.

Tačiau naujas jūsų vaikui žaislas gali būti kaip tik tas, kurie jau yra pasenęs jūsų pažįstamo vaikui. Tad vietoj to, kad pirktumėme, galime tiesiog apsikeisti. Vienas pirkinys –dvigubai ilgiau laimingi du vaikai. O pridėjus daugiau vaikų?

Taigi, jei vietoj daželiuose rengiamų varžybų, kieno vaikui Kalėdų senis iš maišo ištrauks prabangesnį daiktą, galėtume prieš šventes apsikeisti žaislais, kurie po eglute įgys labai daug naujų spalvų.

Labai gera nuolaida

Būtent nuolaidos. Nes kai parduotuvėje sustojame ir pradedame apžiūrinėti kažkokį daiktą ant kurio prisegta ryški kortelė „80 proc. nuolaida“, domimės ne daiktu, o būtent nuolaida. Ir jei jį nusipirksime, pirksime ne daiktą, o nuolaidą.

Bet juk ta nuolaida tėra ryškiaspalvė kortelė, už kurią sumokėta net pati mažiausia suma yra suma išmesta be reikalo.

Visi pasaulyje esantys parduodami daiktai dalinami tik į dvi kategorijas – reikalingi ir nereikalingi. Kategorijos „su nuolaida“ nėra. Todėl protingai ir taupiai elgiamės tik nepirkdami to nukainoto daikto, kurio nepirktume už visą kainą. Taškas.

Ir jokių ten „gal pravers“. Nes nereikalingam daiktui iš šios frazės dera tik žodelis „gal“, o jam išleistiems pinigams visuomet derės žodis „pravers“.

Štai tiek patarimų davė „Business Insider“. Esame tikri, kad iš savo patirties galite patarti kur kas daugiau. Šaunu būtų, kad tai ir padarytumėte komentarų skyrelyje – netikėta būtų jį panaudot pagal paskirtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.