Kaip apvalinti kainas?

Kaip 50 eurų pavertus į litus gauti 173,05 lito? Pamačiusi tokius skaičius nustebo portalo lrytas.lt skaitytoja, kuri naudojasi banko „Swedbank“ elektronine bankininkyste. To paties banko internetinės svetainės tinklapyje nurodyta, kad 50 eurų konvertavus į litus, suma turi būti 172,64 lito.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-10 11:55, atnaujinta 2018-01-21 21:42

„Norėdama išgryninti 50 eurų, nuvykau į netoliese esantį „Swedbank“ filialą. Naudojausi bankomatu, nes žinojau, jog paslauga teikiama nemokamai. Grįžusi namo nusprendžiau internetinėje bankininkystėje pasitikrinti sąskaitos likutį. Pasirodo, vietoj 172,64 lito sumokėjau 173,05 lito. Smulkmena, tačiau pasirodo, jog ne tik prekybininkams, bet ir patiems bankams nebereikia laikytis fiksuoto lito/euro konvertavimo kurso, kuris turėtų būti 3,45280 lito. Mano atveju tai – menkniekis, tačiau per dieną Lietuvoje ne aš viena keičiu pinigus“, - rašo lrytas.lt skaitytoja.

Tačiau „Swedbank“ atstovas Saulius Abraškevičius paaiškino, jog jau šiandien nereikėtų vadovautis skaičiuoklėje rodomais skaičiais.

„Padėdami klientams, parengėme litus į eurus konvertuojančią skaičiuoklę, kuri padeda susivokti, kiek paslaugos nuo sausio 1 d. kainuos eurais. Tačiau kol kas nei vienas bankomatas ar verslo subjektas neoperuoja kursu, kuris bus nuo sausio 1 dienos, kai euras kainuos 3,45280 lito“, - komentavo S.Abraškevičius.

Kaip apvalinti kainas?

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorius dr. Feliksas Petrauskas aiškina, jog paslaugų ir prekių kainos apvalinamos pagal paprastą matematinę taisyklę: jeigu, konvertavus sumą, trečiasis skaičius yra iki 5, antras skaičius nesikeičia. Tuo atveju, kai trečiasis skaičius lygus penkiems ar yra už jį didesnis, prie ketvirtojo pridedamas vienetas.

Pardavėjai ir paslaugų teikėjai, siekdami, kad eurais mokėtinos sumos labiau priartėtų prie litais mokėtų sumų ir nebūtų pažeistas sutarčių ir finansinių priemonių tęstinumas, kainas gali perskaičiuoti ir apvalinti iki trijų ar keturių skaitmenų po kablelio, o iki dviejų skaitmenų po kablelio gali apvalinti tik apskaičiavę galutinę mokėtiną arba apskaitoje parodomą pinigų sumą. „Daugiau nei 300 inspektorių visoje Lietuvoje kontroliuoja, ar kainos yra perskaičiuotos sąžiningai ir neklaidina vartotojų. Gavę pranešimą apie galimą pažeidimą, inspektoriai privalo jį ištirti per tris darbo dienas“, - apie eurui besiruošiančios rinkos priežiūrą pasakoja F.Petrauskas.

Jis ragina apie galimai nesąžiningai perskaičiuotas kainas pranešti vartotojų teises ginančioms institucijoms. Ypatingą dėmesį vartotojų asociacijos skiria Lietuvos regionams, kur stebi, ar teisingai perskaičiuotos ir nurodytos kainos. Taip pat apie pastebėtus pažeidimus galima paskelbti svetainėje www.pranesu.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.