Pirkėjai spaudžia litus ir šildymui, ir šventėms

Lapkričiui įsibėgėjus, kai jau pamirštos Vėlinės, prekybininkai gyvena Kalėdų laukimu. Tam yra priežasčių: paskutinį rudens mėnesį sulėtėja apyvarta, susitraukia ir sumos, kurias pirkėjai palieka kasininkėms.

Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Nov 11, 2014, 9:12 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 8:08 PM

„Norfos“ prekybos tinkle lapkritis pagal apyvartą – labai vidutinis mėnuo. Jis nusileidžia pelningiausiems vasaros mėnesiams ir gruodžiui.

Tiesa, lapkritis dar pranoksta pirmuosius metų mėnesius, kai po didžiųjų metų švenčių ir atsiskaitę už šildymą pirkėjai kur kas santūriau krauna prekes į krepšelius parduotuvėse.

Ar žmonės lapkritį pradeda taupyti šventėms? Prekybininkai spėja, jog pirkėjai tampa kuklesni dėl prasidėjusio šildymo sezono. Mat vartojimo įpročius paveikia pirmosios sąskaitos už šildymą.

Spalio pabaigoje prekybininkai tikisi lengviau atsipūsti: prekyba įsibėgės ir keliskart spartesnė išliks iki metų pabaigos.

Užgrius Kalėdų rūpesčiai

Pasak „Rimi“ atstovės Giedrės Bielskytės, nuo lapkričio trečios savaitės žmonės pradeda po truputį rūpintis Kalėdų dovanomis, namų puošimu, tad daugiau įsigyja žaislų, knygų, kosmetikos ir kūno priežiūros prekių, kalėdinių papuošalų, taip pat ir eglučių.

„Jau gruodžio pradžioje planuoti mėgstantys pirkėjai, naudodamiesi įvairiomis nuolaidomis ir specialiais pasiūlymais, stengiasi įsigyti ilgiau galiojančių maisto prekių, kurios tinka šventiniams patiekalams ruošti.

Šviežių produktų paklausa tampa didesnė paskutinėmis dienomis prieš šventes“, – kalbėjo prekybos tinklo „Iki“ atstovas Andrius Petraitis.

Laimę bando loterijoje

Prekybininkai, remdamiesi kelerių metų patirtimi, jau ruošiasi, ko reikės daugiau patiekti į parduotuves. Gruodį prasidėjus adventui padidėja įvairių rūšių žuvies ir jos gaminių pardavimas.

Taip pat smarkiai išauga pakavimo popieriaus, dovanų maišelių, atvirukų, šakočių, tortų, saldumynų, virtuvės įrankių, skirtų maisto gamybai, pardavimas.

Prekybininkams reikės pasirūpinti ir didesnėmis loterijos bilietų atsargomis, mat jie – paklausi švenčių dovana. Be to, ne tiek daug kainuojanti.

Latvius paveikė euras

Kad žmonės pradėjo labiau taupyti, prekybos tinklas „Maxima“ pastebėjo jau šių metų rugsėjį.

Tai prekybininkus nustebino, mat pirmąjį rudens mėnesį vartojimas išlikdavo stabilus ir netgi augdavo.

Įmonė tai sieja su pasikeisiančia valiuta: gali būti, kad vartojimas sumažėjo šalyje oficialiai paskelbus apie patvirtintą euro įvedimą nuo ateinančių metų sausio 1 dienos.

Tokia pat padėtis buvo ir Latvijoje oficialiai paskelbus apie naujos valiutos įvedimą.

Tiesa, spalį žmonės pirko ir vartojo šiek tiek daugiau, nors taupyti nesiliovė. Lapkritį „Maxima“ augimo nesitiki, nebent kuklių 1–2 proc., palyginti su praėjusių metų tuo pačiu mėnesiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.