„Islamo valstybė“ ketina įsivesti savo valiutą

„Islamo valstybė“ (ISIS) nori įsivesti savo valiutą ir planuoja vėl sugrįžti prie gryno aukso ir sidabro monetų – dinarų, rašo JK portalas „Mail Online“.

Dinarai.<br>AFP nuotr.
Dinarai.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-12 10:46, atnaujinta 2018-01-21 17:22

Vidurio Rytų teroristinė grupuotė aiškiai siekia įsivesti savo islamišką valiutą kaip sudėtinę sukurpto kalifato stiprinimo dalį.

Teigiama, jog kovotojai nori grąžinti į apyvartą originalų dinarą, kuris yra senoji ankstyvojo islamo valiuta, ir religiniai vadovai Mosulo ir Irako Ninevės provincijos mečetėse aiškiai paskelbė jos sugrąžinimą.

Dinarus, kurie kažkada buvo kaldinami išimtinai iš aukso ir sidabro, šiandien naudoja įvairios šalys, tačiau monetos yra kaldinamos iš kitokių lydinių pagal originalus.

Tačiau akivaizdu, kad džihadistų grupuotė ketina sugrįžti prie originalių auksinių ir sidabrinių monetų, kurios pirmą kartą išleistos į apyvartą 634-aisiais mūsų eros metais valdant kalifui Utmanui (Utmanas ibn al-Afanas, kitaip dar Osmanas ibn Afanas buvo vienas iš pirmųjų Mahometo šalininkų ir jo žentas, trečiasis musulmonų kalifas –Red.).

Originalus islamiškas dinaras buvo auksinė moneta, svėrusi 4,3 gramo. Sidabrinė moneta, žinoma kaip islamiškas dirhamas, svėrė 3 gramus.

Abi monetos buvo apvalios formos, vienoje jos pusėje paprastai būdavo įspaustas islamiškas įrašas, o kitoje – kaldinimo data ir šalies valdovo atvaizdas.

Nors ISIS dar oficialiai nepatvirtino, kad įveda savo valiutą, socialiniai tinklai kaista nuo pranešimų, kad vadovaujantys religiniai veikėjai neseniai pranešė apie tokius planus per pamaldas Mosule ir Ninevės provincijoje.

Tikimasi, kad teroristinė grupuotė nori naudoti nepriklausomą valiutą savo kontroliuojamose teritorijose kaip karo su Vakarais elementą.

Naujoji valiuta gali būti įsivesta per keletą artimiausių savaičių. Įprastinius dinarus ir liras (Irako ir Sirijos pinigus – Red.) numatoma keisti į auksinius dinarus ir sidabrinius dirhamus.

Praėjusį mėnesį paaiškėjo, kad „Islamo valstybė“ tiesiog šluoja sau pinigus tarsi lapus – per dieną ji uždirba apie 1 milijoną JAV dolerių vien tik iš juodojoje rinkoje parduodamos naftos.

Grupuotė išgauna naftą užgrobtoje teritorijoje tarp Sirijos ir Irako ir parduoda ją kontrabandininkams. Nemažą dalį pajamų – po keletą milijonų dolerių per mėnesį ISIS kovotojai gauna iš turtingų donorų, prievartaudami turtą ir vykdydami kitokią nusikalstamą teroristinę veiklą, pavyzdžiui, apiplėšdami bankus. Ne mažiau kaip 20 mln. dolerių grupuotė vien šiais metais gavo kaip išpirkas už pagrobtus žmones.

Priminsime, kad „Islamo valstybė“ susikūrė 2006 metais Irake susijungus vienuolikai radikalių islamo grupuočių, vadovaujant vietiniam „Al Qaeda“ padaliniui. Šiuo metu jai vadovauja irakietis Abu Bakr Al-Baghdadi. Kaip jau minėta, grupuotė veikia daugiausia Sirijos ir Irako teritorijoje. Šiandieną „Islamo valstybė“ yra pusiau reali kvazivalstybė, valdoma pagal šventojo islamo įstatymo – šariato taisykles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.