Neatsargus kasinėjimas, ir štai bauda – 6 tūkst. litų

Panevėžietis, nusprendęs be leidimo pasistatyti tvorą, gavo skaudžią pamoką. Kaldamas į žemę tvoros kuolą kliudė požeminį kabelį. Tik dėl laimingo atsitiktinumo buvo išvengta mirtinos nelaimės.

Vien per šių metų spalį LESTO Lietuvoje užfiksavo 19 požeminių kabelių apsaugos taisyklių pažeidimų, o nuo metų pradžios jau daugiau nei 170.
Vien per šių metų spalį LESTO Lietuvoje užfiksavo 19 požeminių kabelių apsaugos taisyklių pažeidimų, o nuo metų pradžios jau daugiau nei 170.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-12 05:00, atnaujinta 2018-01-21 17:47

Tačiau be elektros liko daugiau nei tūkstantis jo kaimynų. Iš neatsargaus gyventojo reikalaujama padengti pažeisto kabelio remonto išlaidas – maždaug 6000 litų.

Pažeistu kabeliu tekėjo 10 kV įtampos elektros srovė. LESTO darbuotojai kelias valandas ieškojo gedimo vietos ir remontavo sugadintą kabelį. Tuo metu elektra buvo išjungta visam kvartalui.

„Gyventojas darbus atliko neturėdamas leidimų. Kasinėti nedraudžiama, tačiau reikia gauti leidimą atlikti tokius darbus. Taip išvengtume nelaimės“, – sakė LESTO Tinklo valdymo skyriaus vadovas Ervinas Pareigis.

Jis priminė, kad, norint atlikti žemės kasimo darbus, būtinas leidimas, suderintas su savivaldybe ir elektros, vandentiekio, dujų bei kitas komunikacijas prižiūrinčiomis įmonėmis. Tačiau gyventojai kartais vengia biurokratinių procedūrų.

„Dažniau kabelius pažeidžia įmonės, skubėdamos atlikti darbus. Tuomet kyla grėsmė aplinkinių saugumui“, – pasakojo E.Pareigis.

Vien tik šių metų spalio mėnesį LESTO Lietuvoje užfiksavo 19 požeminių kabelių apsaugos taisyklių pažeidimų, o nuo metų pradžios jau daugiau nei 170.

Pernai tokių atvejų iš viso buvo daugiau nei 200, daugiausia Vilniaus mieste.

Tarkime, rugsėjo mėnesį statybvietėje Kalvarijų gatvėje, Vilniuje, driokstelėjo sprogimas.

Bendrovės Panevėžio statybos tresto darbuotojai kasinėdami pažeidė požeminį elektros kabelį. Šalia apšvietimo stulpo plykstelėjo ugnies kamuolys ir pakilo dūmų stulpas. Laimė, žmonės nenukentėjo.

O rugpjūtį tvorą tvėręs Naujosios Vilnios gyventojas požeminį kabelį pažeidė kastuvu. Dėl to daugiau nei tris valandas elektros neturėjo 600 vartotojų, tarp jų prekybos centras „Norfa“. (LR)

Kaip saugiai atlikti kasinėjimo darbus

Jei sklype yra požeminiai elektros kabeliai, saugiai kasti galima ne giliau nei 30 cm, tačiau pirma būtina gauti leidimus.

Pažeidus šiuos reikalavimus kyla grėsmė ne tik nutraukti elektros tiekimą, bet ir gali būti sužaloti arba mirtinai traumuoti kasinėjimo darbus atliekantys žmonės.

Privačiose valdose tokių atvejų dažniausiai pasitaiko pavasarį ir rudenį prasidėjus medžių sodinimo sezonui.

Atkreipkite dėmesį į ženklus. Požeminių kabelių zonos būna pažymėtos perspėjamaisiais ženklais. Jų apsaugos zona – po 1 metrą į abi puses nuo kabelio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.