Aplankęs 10 tūkst. žmonių Eurobusas baigė kelionę po Lietuvą

Dešimt tūkstančių dalyvių šešiasdešimtyje savivaldybių – tiek dėmesio sulaukė kelionę po Lietuvą baigęs Eurobusas. Paskutinė jo stotelė – Kaunas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2014, 12:10 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 2:24 PM

„Eurobusui netrūko lankytojų nei didmiesčiuose, nei mažesniuose miesteliuose. Iš gyventojų atsiliepimų matome, kad tiesioginis bendravimas su žmonėmis padėjo sklaidyti nepagrįstas abejones dėl būsimos valiutos“, – sakė Eurobuso sutiktuvėse dalyvavęs finansų viceministras Algimantas Rimkūnas.

Turo metu surengta 180 susitikimų su gyventojais – po tris kiekvienoje Lietuvos savivaldybėje. Eurobusas paprastai sustodavo pagrindinėse miestų ir miestelių aikštėse.

Vidutiniškai vieno renginio metu sulaukta nuo 30 iki 80 įvairaus amžiaus lankytojų. Gausiausiai dalyvių buvo Panevėžio, Vilniaus ir Šiaulių savivaldybėse. Aplankytos ir mažesnės vietovės – vos po kelis šimtus gyventojų turintys Kriukai, Jankai.

Euro simbolika papuoštas mikroautobusas su apmokytų specialistų komanda per vienuolika savaičių nuvažiavo daugiau nei 11 tūkst. kilometrų. Turo metu specialistai betarpiškai teikė gyventojams rūpimą informaciją apie būsimą Lietuvos valiutą. Šalia Eurobuso vyko viktorinos, interaktyvūs žaidimai, kuriuose savo žinias ir gebėjimus galėjo išbandyti ir jaunimas, ir vyresnio amžiaus žmonės.

Eurobuso kelionės metu daugiausia klausimų sulaukta apie pinigų keitimo procedūras. Vyresnio amžiaus žmonės rūpinosi savo pensijos išraiška eurais, o jaunesniems rūpėjo informacija apie paskolas, sudarytų sutarčių stabilumą. Buvo ir tokių lankytojų, kurie tikėjosi, jog būtent Eurobuso komanda jiems iškeis santaupas. Specialistams tai buvo puiki proga dar kartą priminti, kad litai į eurus nebus keičiami nei gatvėje, nei namuose, todėl apie tokias paslaugas siūlančius asmenis reikėtų nedelsiant informuoti policiją.

Eurobusas – tik viena iš daugelio visuomenę apie būsimą Lietuvos valiutą informuojančių priemonių. Nuo rugsėjo visoje tęsiamas informacinių seminarų apie eurą ciklas. Iki gruodžio pradžios Finansų ministerijos specialistai kartu su kitų institucijų atstovais kiekvienoje šalies savivaldybėje planuoja surengti mažiausiai 70 seminarų gyventojams ir tiek pat verslo atstovams. Iki lapkričio vidurio surengti 47 seminarai – daugiau nei keturiasdešimtyje Lietuvos miestų ir miestelių.

Spalio pabaigoje startavo ministerijos koordinuojama šalies viešųjų bibliotekų lankytojams skirta programa „Euro panorama“. Tiesioginės transliacijos kas antrą ketvirtadienį vyksta iš nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, o į artimiausią biblioteką atėję lankytojai gali internetu užduoti klausimus už euro įvedimą atsakingų institucijų atstovams.

Finansų bei Švietimo ir mokslo ministerijų inicijuotame projekte „Euro lyga“ nacionalinį euro testą sprendė 23 tūkst. šalies moksleivių, geriausiai pasirodžiusių mokyklų auklėtiniai susikaus gruodžio mėnesį vyksiančiame antrajame etape apskričių centruose. O sausio pabaigoje bus aiškūs geriausiai apie naująją Lietuvos valiutą išmanantys šalies mokiniai.

Remiantis rugsėjį atliktomis Eurobarometro apklausomis, Lietuvos gyventojų informuotumas apie eurą per penkis šių metų mėnesius išaugo daugiau nei 20 procentų - nuo 50 proc. balandį iki 70 proc. rugsėjį. Parama euro įvedimui nuo pavasario padidėjo 1 procentiniu punktu – iki 47 proc. Nepritariančiųjų yra 49 proc. apklaustųjų.

Euras Lietuvoje įvedamas nuo 2015 m. sausio 1 dienos. Lietuva taps devynioliktąja euro zonos nare.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.