Euras padidins mokesčius už automobilių stovėjimą

Valdžia tikina, kad Lietuvoje įvedus eurą kainos nekils. Tačiau už automobilių statymą miestuose teks mokėti šiek tiek brangiau.

Kitais metais susimokėti už automobilių statymą smulkiausiais euro centais nepavyks, nes aparatai jų nepriims.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Kitais metais susimokėti už automobilių statymą smulkiausiais euro centais nepavyks, nes aparatai jų nepriims.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Nov 13, 2014, 8:45 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 3:20 PM

Kad ir nedaug, tačiau automobilių stovėjimas nuo Naujųjų metų brangs dabartinius tarifus litais suapvalinus iki dešimčių euro centų.

Mat miestuose automobilių stovėjimą apmokestinančios įmonės negali automatiškai litų perskaičiuoti į eurus, nes šalyje įrengti automobilių statymo automatai nepriima 1, 2 ar 5 euro centų monetų.

Be to, pakeistame Rinkliavų įstatyme numatyta, kad jei valstybės ar vietinė rinkliava mažesnė nei 10 eurų, jos dydis nustatomas dešimčių euro centų tikslumu.

Vilniuje kainos pakils

Automobilių stovėjimą apmokestinus eurais labiausiai nuskriausti liks vilniečiai ir sostinės svečiai.

Pavyzdžiui, dabar brangiausioje, mėlynojoje, zonoje mašinos stovėjimas 10 minučių kainuoja litą, valandą – 6 litus (atitinkamai 0,29 ir 1,74 euro).

Eurais stovėjimo rinkliava už 10 minučių suapvalinta iki 30 euro centų, tačiau už valandą mėlynojoje zonoje jau teks mokėti 1,8 euro.

Vadinasi, mėlynojoje zonoje valandai pastatęs automobilį jo savininkas permokės apie 21 lietuvišką centą.

Nors ir nedaug, tačiau į didžiąją pusę suapvalintas rinkliavos tarifas didės ir kitose Vilniaus vietose.

Leis ilgiau stovėti

Klaipėdos savivaldybė nusprendė būti sąžininga ir į didžiąją pusę iki dešimčių euro centų suapvalinusi rinkliavos dydį atitinkamai pailgino mašinos stovėjimo laiką.

Dabar uostamiestyje už valandą mokamas litas. Kitąmet tai kainuos 30 euro centų, tačiau automobilį bus galima palikti 2 minutėmis ilgiau.

Tiesa, tik dviem minutėmis mašinos stovėjimo laikas pailgintas ir tose vietose, kuriose valanda pabrangs 3 euro centais.

14 centų per valandą

Automobilių stovėjimas kiek atpigs tik Palangoje. Čia jis bus apmokestintas tik nuo kitų metų gegužės vidurio.

Tose kurorto vietose, kur iki šiol už valandą reikėjo mokėti 2 arba 3 litus, suapvalinus iki dešimčių euro centų rinkliava šiek tiek padidės.

Tačiau Vytauto gatvėje prie kurhauzo ir arčiausiai jūros esančiose vietose, kuriose valanda kainavo 6 litus, tarifas bus mažesnis.

Mat vietoj tikslios sumos – 1,74 euro – bus reikalaujama 1,7 euro. Taip poilsiautojai sutaupys beveik 14 lietuviškų centų per valandą.

Ragina nesipelnyti

Feliksas Petrauskas

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorius

„Vyriausybės nutarimu patvirtintame Nacionaliniame euro įvedimo plane bei Lietuvos visuomenės informavimo apie euro įvedimą ir komunikacijos strategijoje nustatyta, kad valstybės institucijos teisės aktais ar sutarčių šalys tarpusavio susitarimu galės nustatyti naujus rinkliavų, baudų ir kitų įmokų dydžius.

Tačiau nustatydamos juos valstybės institucijos gali tik minimaliai nutolti nuo tų dydžių, kurie būtų gaunami perskaičiuojant pagal neatšaukiamai nustatytą euro ir lito perskaičiavimo kursą.

Euro įvedimas neturi tapti priežastimi padidinti rinkliavų, baudų ir kitų įmokų.

Todėl raginame savivaldybių įmones nepasinaudoti euro įvedimu kaip priežastimi padidinti rinkliavas ir teikiamų paslaugų kainas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.