Vilnietį suklaidino kainos picerijoje

„Važiuodami su šeima į sodybą užsukome į piceriją, esančią Bendoriuose, Vilniaus rajone. Net apsidžiaugėme pamatę, kokios pigios šeimyninės picos – nekainuoja nė dešimties litų. Ir tik paskutinę minutę suvokėme, kad tikėjomės picą nusipirkti ne už litais, o eurais nurodytą kainą“, - pasakojo į lrytas.lt redakciją paskambinęs vilnietis Bronislovas Z.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-19 16:47, atnaujinta 2018-01-21 02:19

Bronislovą Z. suklaidino tai, kainos eurais buvo įrašytos eilute aukščiau nei kainos litais. Be to, picerijoje kainos litais buvo nurodytos mažesniu šriftu nei kainos eurais. O tai – jau pažeidimas.

Mat, kaip aiškino Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) direktorius Feliksas Petrauskas, pagal galiojantį Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymą, visų paslaugų ir prekių kainos privalo būti nurodomos dviem valiutomis – litais ir eurais. Tačiau tai turi būti padaryta ne bet kaip: litais nurodytos kainos šriftas turi būti didesnis ar tokio pat dydžio kaip ir kainos eurais. Jei kainos nurodytos priešingai, pažeidžiami euro įvedimą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimai.

F.Petrauskas atkreipia dėmesį, jog 2015-ųjų sausio 1-ąją, toks kainų pateikimas, kurį jau šiandien taiko „Maxipica“, bus tinkamas. Mat vos Lietuvoje ėmus cirkuliuoti eurui, pusmetį kainos privalės būti nurodomos dviem valiutomis – eurais ir litais. Tik kaina eurais privalės būti užrašyta didesniu šriftu nei kaina litais. Dar viena galimybė pardavėjams – kainas abiem valiutomis nurodyti vienodo dydžio šriftu.

VVTAT vadovas yra sakęs, jog verslui jokių nuolaidų nebus daroma: jei teisės aktuose nustatyta, kad iki sausio 1-osios kainos turi būti nurodytos vienaip, o rytui išaušus, sausio 1-ąją – kitaip, išimčių nebus daroma. Nesvarbu, ar prekybos vieta – maža kaimo parduotuvėlė, prekiaujanti poros dešimčių pavadinimų prekėmis, ar didžiulis prekybos centras, siūlantis šimtų prekių asortimentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.