Skubate įsigyti daugiau pašto ženklų? Ar nepralošite?

„Lietuvos paštas labai įdomiai pradėjo skaičiuoti euro kursą. Pašto ženklo vertė – 0,05 lito, eurais – 0,01 euro. Jei pažiūrėsime vieno cento prasme – tai smulkmena. Bet gali būti, kad žmogus įsigijo tokių pašto ženklų už 100 litų, - kalbėjo į portalą lrytas.lt paskambinęs Mindaugas. - Jei pašto ženklą vertinsime kaip prekę, tuomet po sausio 1-osios galėsime džiaugtis, kad ji atpigo. Tačiau pašto ženklas – lyg banknotas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 4, 2014, 10:53 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 12:16 AM

Mindaugas nesiginčija: Lietuvos paštas kainas konvertuoja teisingai, taip, kaip nurodyta įstatyme. Aritmetinės klaidos nėra, tačiau žmogui ar įmonei, įsigijusiai daugiau pašto ženklų po 5 centus po sausio 1-osios teks skaičiuoti 40 proc. nuostolį.

Matematika paprasta: jei šiandien nusipirkai šimtą pašto ženklų, kurių vertė – 0,05 centai, iki Naujųjų metų gali išsiųsti siuntą, kurios vertė – 5 litai. Po Naujų bus galima naudoti tuos pačius pašto ženklus, tačiau už tą patį šimtą ženklų galėsi išsiųsti tik 3,45 lito vertės siuntą.

Lietuvos pašto atstovė spaudai Aurelija Jonušaitė aiškina, kad apvalinant kainas pašto ženklams galioja tos pačios taisyklės, kaip ir bet kuriai kitai prekei.

„Jeigu po paskutinio skaitmens, iki kurio apvalinama, skaitmuo yra 5 arba didesnis negu 5, prie paskutinio skaitmens yra pridedamas vienetas, jeigu skaitmuo po paskutinio skaitmens, iki kurio apvalinama, yra mažesnis negu 5, paskutinis skaitmuo lieka nepakitęs. Apvalinama iki dviejų skaitmenų po kablelio. Todėl 0,05 ct lygu 0,0144 euro, o suapvalinę gauname 0,01 euro”, - kalbėjo A.Jonušaitė.   Todėl, anot jos, protingiausia būtų įsigytus pašto ženklus išleisti dar iki Naujųjų.

Pašto ženklai su lito nominalais galios iki 2016-ųjų gruodžio 31 dienos, tačiau paštuose nuo kitų metų tokių pašto ženklų įsigyti nebebus galima. Nuo šių metų liepos leidžiami pašto ženklus su dvigubu nominalu – litais ir eurais. Šie galios neribotą laiką. Nuo 2015-ųjų pašto ženklai bus leidžiami tik su vienu nominalu – eurais.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorius dr. Feliksas Petrauskas atkreipia dėmesį, jog pašto ženklai – ne vienintelė prekė, kuri, pirkta už litus, galios ir tuo metu, kai Lietuvos oficialiąja valiuta taps euras.

„Euro įvedimo įstatyme nustatyta, kad keleivių vežimo oro, vandens, geležinkelių ir kelių transportu tolimojo, priemiestinio ir vietinio susisiekimo maršrutais bilietai, kurių nominalioji vertė nurodyta litais, naudojami dvejus metus nuo euro įvedimo dienos taikant perskaičiavimo kursą ir nustatytas apvalinimo taisykles“, - teigė dr. F.Petrauskas.

Jis pridūrė, kad dovanų kortelės, čekiai ir kitos mokėjimo priemonės su nuorodomis į litus, litą pakeitus euru, galios visą nurodytą jų galiojimo laiką. Jų vertė litais reikš pagal perskaičiavimo kursą perskaičiuotą vertę eurais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.