Dėl euro turgus ištuštės, kitur prašys atsiskaityti kortelėmis

Jau po 25 dienų Lietuva taps dar viena eurozonos nare. Jonavos prekybininkai naujosios valiutos laukia su nerimu, o pirmosiomis sausio dienomis kai kurie Jonavos turgaus prekeiviai ketina nedirbti iš viso.

Prekybininkai pradžioje grąžą iš didelės vertės kupiūrų galės atiduoti ne tik eurais, bet ir litais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prekybininkai pradžioje grąžą iš didelės vertės kupiūrų galės atiduoti ne tik eurais, bet ir litais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Vilčinskienė (JonavosZinios.lt)

Dec 6, 2014, 11:40 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:59 PM

„Bijome, kad pritrūks grąžos eurais, sudėtinga bus ją apskaičiuoti. Dalis prekybininkų iš viso nedirbs, o ramiai pralauks pirmųjų euro dienų karštinę. Kiti ruošiasi prekiauti, tačiau kad turguje bus gerokai mažiau žmonių – tai tikrai taip“, – Jonavoszinios.lt sakė Jonavos turgavietėje maisto produktais prekiaujantys jonaviečiai.

Sujudimas – ir prekybos centruose. Pardavėjos mokomos, kaip reikės dirbti po sausio 1-osios, kaip skaičiuoti atiduodamą grąžą.

„Visiems būtų geriau, jei po sausio pirmosios žmonės bent jau pradžioje atsiskaitytų banko kortelėmis. Neramu ir mums, kad nesuklystume, ir žmonėms – kad neliktų apgauti. Todėl mokėti banko kortele būtų pats geriausias pasirinkimas“, – sakė vieno prekybos centro pardavėjos.

Darbo nutraukti neketina mažesnių parduotuvių savininkai. Įmonės „Raudonas skorpionas“, turinčios Jonavoje ne vieną parduotuvę, savininkas Michailas Zujevas sako, kad euro pradžios laukia su nerimu.

„Iš Latvijos ir Estijos pavyzdžių žinom, kad problemų, nesusipratimų bus. Daugiausiai jų gali kilti dėl grąžos atidavimo. Tačiau darbo nenutrauksim ir dirbsim nuo pirmųjų sausio dienų“, – sakė M.Zujevas.

Priimtas ir verslininkams palankus įstatymas – pradžioje jie grąžą iš didelės vertės kupiūrų galės atiduoti ne tik eurais, bet ir litais.

„Eurų nusipirkę jau turim, tačiau nežinom, ar jų kiekis – pakankamas. Labai sunku įvertinti, kiek jų gali prireikti. Tačiau jei žmogus duos šimtą litų ir pirks, pavyzdžiui, butelį limonado, dalį grąžos jam duosime eurais, dalį – litais. Įstatymas to daryti nedraudžia, ir tai – gerai, nes žmonės parduotuves gali paversti valiutos keityklomis“, – sakė M.Zujevas.

Padidėjusį dėmesį naujai valiutai jaučia ir bankininkai. Pasak banko DNB Jonavos skyriaus vadovo Vytauto Drungilo, jonaviečių susidomėjimas gana didelis.

„Jau nuo pirmadienio, gruodžio 1-osios, platiname eurų rinkinius visuomenei. Mūsų manymu, gana didelį kiekį rinkinių išplatinome per nepilnas dvi dienas.

Vakar gavome dvigubai didesnį kiekį ir jį įsigyti galės visi norintys. Noriu priminti, kad iki naujųjų metų pradžios bankai litus į eurus dar keičia įprasta tvarka, komerciniu kursu. Skubantiems pasikeisti savo turimas santaupas į eurus patogiausiai tai padaryti papildant sąskaitas bankuose, kurios bus pakeistos nemokamai ir automatiškai 2015 sausio 1 d.

Sausio pirmomis dienomis taip pat neskubėkite keisti savo pinigų, nes iš latvių ir estų patirties žinome, kad tuo metu susidaro dideli žmonių srautai. Tuo metu patogiausiai atsiskaitinėti kortelėmis. Pasitikrinkite, ar jūsų kortelė galios sausio mėnesį.

Pasikeisti litus į eurus galėsite iki 2015 birželio pabaigos – laiko tikrai pakankamai. Svarbu, kad ateidami į banką atlikti bet kokias operacijas turėtumėte galiojantį asmens dokumentą – pasą, asmens tapatybės kortelę ar naujo pavyzdžio vairuotojo pažymėjimą. Negalėsime aptarnauti, jei pateiksite tik pensininko ar invalido pažymėjimus. Nepamirškite dokumentų – taip sutaupysite ir savo, ir banko darbuotojų laiką“, – sakė V.Drungilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.