Valdžia pamiršo artimųjų slaugomus neįgaliuosius?

Senjorai neslepia kartėlio. Senatvės pensijas valdžia jiems atiduos, jei tik giltinė neužsuks į namus anksčiau, nei valstybės skolos dalelę nešantis paštininkas. Tačiau apie tai, kad bus grąžintos ir sumažintos išmokos už ligonių priežiūrą bei slaugą, net nekalbama.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Dec 6, 2014, 8:15 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 8:19 PM

Pirmosios pensijų išmokos - dabar

Pensininkai, vartydami rankose Sodros atsiųstus laiškus, neslepia nuoskaudų. Tai, ką valstybė iš jų pasiskolino sunkmečiu – 2010-2011 metas, grąžins taip pat per dvejus metus. Tik be jokių palūkanų.

Nuo šių metų gruodžio iki 2016-ųjų pabaigos, kas ketvirtį senjorams bus perverdama po dalį skolos. Ji padalinta į devynias dalis, tad vieniems vienkartinė išmoka sukasi apie 50 litų, kitiems – apie 180 litų.

Tačiau apkarpyta senatvės pensija, kurios vyresnio amžiaus žmonėms per 2010-2011 metus buvo nesumokėta 450 mln. litų, kaip ir tie 557 mln. litų, negrąžintų dirbusiems pensininkams, - dar ne viskas, ką sunkmečiu iš žmonių pasiėmė valstybė.

Apkarpė ir paramą

„Man – neramu. Kodėl negirdėti jokių kalbų apie tai, kad valstybė pensininkams grąžins pinigus už ligonių slaugą ir priežiūrą? Juk ketverius metus, iki pat 2013-ųjų, tos išmokos buvo sumažintos 15 proc. Ar valdžia apie jas pamiršo?“, - nuoskauda pasidalino 69 metų klaipėdietis Antanas Vasiliauskas.

Jis seniai neteko darbingumo, tad gauna 501 litą invalidumo pensijos. Kadangi jam, neįgaliajam, reikia ir priežiūros, už tai Sodra perveda 180 litų. Šie pinigai – tai vadinamoji tikslinė išmoka.

„Tokių neįgaliųjų, kurie yra pensijinio amžiaus, nėra daug. Juk valdžia galėtų nutarti ir grąžinti tai, ką paėmė sunkmečiu iš neįgaliųjų, pirmiausia tiems, kurie gauna mažesnę nei 525 litai invalidumo pensiją“, - svarstė A.Vasiliauskas. Mažino tikslines kompensacijas

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovų, slaugos ir priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslinės kompensacijos – tai valstybės parama, skiriama neįgalių asmenų specialiesiems poreikiams tenkinti.

Tai papildomos lėšos, kurios mokamos kartu su senatvės, šalpos ar netekto darbingumo pensija.

Neįgaliųjų specialieji poreikiai tenkinami ne tik finansinėmis, bet ir techninės pagalbos priemonėmis bei socialinėmis paslaugomis. Jos yra tikslinės ir mokamos tik tuo metu, kai yra būtinos.

Konstitucinis teismas yra nustatęs, kad visų socialinių išmokų dydžiai yra nustatomi atsižvelgiant į valstybės biudžeto galimybes.

2010-2013 m., vadovaujantis Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinuoju įstatymu buvo mokamos 15 proc. sumažintos slaugos bei priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslinės kompensacijos.

Anot ministerijos atstovų, tai – ne valstybės skola, - sumažintos išmokos nebus kompensuojamos. 2010-2013 metais jos buvo mokamos mažesnės, atsižvelgiant į valstybės galimybes. Šiemet tikslinės išmokos yra tokio pat dydžio, kokios buvo iki sunkmečio.

Pernai, 2013-aisiais, šioms išmokoms mokėti buvo skirta 487,6 mln. litų. Šias išmokas gauna apie 96 tūkst. neįgaliųjų, iš jų pensinio amžiaus – apie 70 tūkst.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.