Naujųjų metų nakčiai vis dėlto geriau turėti grynųjų pinigų

Kuo geriau valiutos pokyčiams pasiruošti norintiems gyventojams patariama į sąskaitas padėti grynuosius pinigus, tačiau tuo pačiu neužmiršti, kad keičiantis valiutai galimi elektroninių mokėjimų sutrikimai. Todėl Naujųjų nakties atsiskaitymams geriau turėti grynųjų eurų arba litų.

Reikėtų prisiminti, kad litai eurais taps 00 val. 00 min. Lietuvos laiku, į dangų kylant fejerverkams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Reikėtų prisiminti, kad litai eurais taps 00 val. 00 min. Lietuvos laiku, į dangų kylant fejerverkams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 9, 2014, 12:55 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:53 PM

„Paskutinei šių metų dienai ir nakčiai pasiruošti turėtų tie, kurie Naujus metus pasitiks ne namie. Jei Naujų metų naktį ketiname mokėti kavinėje, restorane ar taksi, derėtų turėti grynųjų litų arba eurų, nes pereinant prie naujosios valiutos galimi laikini nesklandumai atsiskaitant mokėjimo kortelėmis“, – pažymi SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė.

Anot jos, ta pati taisyklė galioja ir naujametę naktį keliausiantiems ar pramogausiantiems užsienyje.

„Reikėtų prisiminti, kad litai eurais taps 00 val. 00 min. Lietuvos laiku. Svečioje šalyje tai gali būti visai kita valanda. Maždaug tuo metu galimi sutrikimai atsiskaitant Lietuvos bankų išduotomis kortelėmis kavinėse, degalinėse ar kitose vietose“, – sakė SEB atstovė.

Remiantis preliminariais SEB banko skaičiavimais, gyventojų turimos grynųjų pinigų atsargos, kurios šiuo metu vidutiniškai siekia 1,9 tūkst. litų vienam žmogui, yra didesnės, negu galima išleisti įprastoms vartojimo išlaidoms per likusias tris savaites iki euro įvedimo ir dvi savaites po to, kai už prekes dar bus galima atsiskaityti ir litais, ir eurais. Todėl ketinantiems grynuosius litus pasikeisti į eurus padedant juos į sąskaitą, siūloma nedelsti.

Jei grynaisiais pinigais sukauptas santaupas gyventojai padės į terminuotųjų indėlių sąskaitas, atsižvelgę į terminuotųjų indėlių sutarčių sąlygas, daugeliu atveju galės pinigus pasiimti nemokėdami grynųjų pinigų paėmimo mokesčio, pažymi bankininkė.

J.Varanauskienė taip pat siūlo neleisti santaupų daiktams, kurių išties nereikia.

„Nors daugelis žmonių sako ketinantys litų atsikratyti pirkdami daugiau dovanų, neverta skubėti išleisti grynųjų litų perkant nereikalingus daiktus. Pinigus bus galima išsikeisti ir vėliau bankų ir pašto skyriuose, kredito unijose, Lietuvos banko kasose. Žinoma, geriau ne pirmomis metų savaitėmis, kai, tikėtina, klientų šiose vietose bus daugiau, o jų aptarnavimas užtruks ilgiau“, – pažymi ji.

Gyventojams taip pat siūloma mokesčių mokėjimo neatidėti gruodžio 31 dienai, nes paskutinę metų dieną pinigai iš banko į banką bus pervedami trumpiau.

Nuo eilių parduotuvėse išsivaduoti siūloma pirmas dvi metų savaites planuojant tik pačius būtiniausius pirkinius.

„Remiantis kaimynų patirtimi, pirmas dvi savaites po naujų metų – dviejų valiutų cirkuliavimo laikotarpiu – prekybos vietose buvo didesnės eilės. Spūsčių išvengti pavyktų, jei gyventojai nebandytų metų pradžioje likusių grynųjų litų iškeisti į eurus prekybos vietose, neplanuotų daug ir didelių pirkinių, daugiau atsiskaitytų mokėjimo kortelėmis. Situaciją palengvintų atskiros kasos tiems, kas moka kortele“, – sako J. Varanauskienė, pridurdama, kad visi nesklandumai – tik laikini.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar žinome kur slėptis karo atveju?