Į euro rinkinius investuoja nešvariai uždirbtus litus?

Į Šiauliuose esantį banką atvykęs estas kolekcininkas 40 kartų stovėjo eilėje, kad galėtų įsigyti 200 lietuviškų eurų monetų rinkinių. Mat, pagal galiojančias taisykles, vienu kartu žmogui galima įsigyti tik 5.

Lietuviškų eurų rinkiniai gundo ir kolekcininkus, ir verslininkus.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Lietuviškų eurų rinkiniai gundo ir kolekcininkus, ir verslininkus.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė („Lietuvos rytas")

Dec 16, 2014, 8:19 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:37 AM

Gruodžio pirmosiomis dienomis pradėtus platinti eurų rinkinius gyventojai šluote šlavė: pirko juos atminimui, Kalėdų dovanoms ir kolekcijoms.

Lietuvos paštas jau mėnesio viduryje buvo pardavęs daugiau eurų rinkinių, negu planavo visam mėnesiui. „Swedbank“ rezultatai taip pat įspūdingi – parduota 90 proc. visų turėtų rinkinių.

Kai kur pasigirdo net spėlionių, kad šitaip mėginama įteisinti nešvariai uždirbtus litus.

Tačiau toks pinigų legalizavimo būdas itin varginantis. Mat vienam klientui parduodami tik penki eurų rinkiniai, kurių vieno vertė ir kaina – 40 litų. Niekas netrukdo stoti į eilę kelis kartus, tačiau sunku tikėtis šitaip išsikeisti dešimtis tūkstančių litų.

Dingo pirmosiomis valandomis

Nors per gruodį Lietuvos paštas planavo parduoti 100 tūkstančių pažintinių eurų metų rinkinių, tačiau jau gruodžio 14-ąją buvo išplatinęs kiek daugiau kaip 115,5 tūkst. rinkinių.

„Kai kuriuose paštuose pirmieji rinkiniai buvo išpirkti vos per keletą valandų.

Jau pirmosiomis dienomis, sulaukę ypač didelio gyventojų susidomėjimo, kreipėmės į Lietuvos banką papildomų rinkinių“, – „Lietuvos rytui“ sakė Lietuvos pašto Tinklo tarnybos direktorė Inga Dundulienė.

Liko dešimtadalis

Tiktai 10 proc. pažintinių eurų rinkinių likę banke „Swedbank“. Iki gruodžio vidurio čia jau išplatinta 180 tūkst. rinkinių, kurių vertė – apie 7,2 mln. litų.

40 proc. „Swedbank“ padalinių parduoti visi turėtieji eurų rinkiniai. Daugiausia eurų monetų rinkinių parduota didžiuosiuose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Šiauliuose, Klaipėdoje ir Panevėžyje.

Pirko ir moksleiviai

Nors SEB banke vos pradėjus platinti lietuviškų eurų rinkinius į eilę rikiavosi kolekcininkai iš Italijos, Vokietijos, Suomijos, Lenkijos, šiame banke pažintinių eurų rinkinių pristigti neturėtų.

Bent jau artimiausiu metu. Mat iš numatytų parduoti 200 tūkst. rinkinių bankas pardavė 105 tūkstančius.

„Kol kas jų turime pakankamai. Itin aktyvūs pirkėjai buvo antrą dieną, kai pradėti platinti rinkiniai. Pirko ne tik kolekcininkai, bet ir moksleiviai, matyt, turėdami ketinimų juos perparduoti.

Tačiau į praėjusios savaitės pabaigą jau buvo matyti ženklų, kad prekyba rimsta“, – kalbėjo SEB banko atstovas spaudai Arvydas Žilinskas.

Palyginti su kitais regionais, dažniau eurų rinkinių teirautasi Vilniaus centre esančiame banko padalinyje – čia neretai šios prekės klausė kolekcininkai iš užsienio. Taip pat keliuose padaliniuose Kaune ir centrinėje būstinėje Panevėžyje.

A.Žilinskas daro prielaidą, kad pastarajame mieste pažintinius eurų rinkinius aktyviai pirko turgaus prekeiviai.

Pastaruoju metu eurų rinkinių bankuose dažnai teiraujasi pensininkai.

Kaupia pinigus grąžai

Atrodo, kad rinkinių bus pristigta ir DNB banke.

Čia iš 144 tūkst. vakar buvo parduoti 104 tūkstančiai.

„Jei rinkinių kuriame nors skyriuje šiandien nėra, kitą dieną tikrai jų atveš“, – ramino banko atstovas Andrius Vilkancas.

Anot jo, pradėjus platinti rinkinius keliskart į eilę stojo smulkiojo verslo atstovai, iš anksto eurus pirkę tam, kad pirmosiomis sausio dienomis turėtų smulkių monetų grąžai.

Ypač tuo išsiskyrė Klaipėda. Vilniuje, pasak A.Vilkanco, rinkinius dažniau pirko numizmatai ir tie, kurie juos ketino dovanoti Kalėdoms.

Pažintinio lietuviškų eurų monetų rinkinio vertė yra 11,59 euro, arba 40 litų. Jį sudaro 23 visų nominalų eurų monetos.

Už prekes ir paslaugas atsiskaityti šiomis monetomis tiek Lietuvoje, tiek užsienyje bus galima tik nuo sausio 1-osios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.