Profesionalo patarimai, kaip sutaupyti siunčiant dovanas paštu

Siuntų pervežėjams darbo ypač padaugėja prieš Kalėdas, kai gyventojai skuba perduoti dovanas kituose miestuose gyvenantiems ar emigravusiems draugams ir artimiesiems. Dovanas paštu siunčia net penktadalis lietuvių, rodo šiemet atlikta apklausa. Siuntų gabenimo bendrovės „Omniva LT“, valdančios savitarnos terminalų tinklą Lietuvoje, logistikos vadovas Martynas Tamošiūnas pataria, kaip supakuoti siuntinį, kad jis sėkmingai pasiektų gavėją, ir išvengti papildomų išlaidų.

Kaip pakuoti dovanas, kurias siųsite paštu?<br>V.Balkūno nuotr.
Kaip pakuoti dovanas, kurias siųsite paštu?<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 17, 2014, 12:17 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 12:04 AM

Talpus pakavimas

Ilgą laiką siunčiant daiktus paštu buvo įprasta mokėti už paketo svorį, todėl net ir nedidelių matmenų dovanos siuntimo išlaidos kartais pranokdavo realią jos vertę. Tačiau naudojantis sparčiai populiarėjančiais savitarnos siuntų terminalais, vadinamais paštomatais, siuntėjas moka ne už siuntos svorį, o už dydį. Pasak M.Tamošiūno, pasitelkus vaizduotę galima siuntą supakuoti talpiau ir taip sutaupyti.

„Lietuvos gyventojai labai sumaniai pakuoja rankinį bagažą, kurį galima įsinešti su savimi į lėktuvą. Kai kuriuos talpaus pakavimo principus galima sėkmingai pritaikyti ir siunčiant dovanas paštu. Pavyzdžiui, į tuščiavidurius daiktus – vazas, puodelius, žvakides – galima pridėti tekstilės gaminių ar saldumynų. Siunčiant rūbus, patalynę ar minkštus žaislus, galima naudoti vakuuminius maišelius, kurie leidžia keliskart sumažinti paketo tūrį“, – patarė M.Tamošiūnas.

„Omniva LT“ atstovas taip pat atkreipia dėmesį, kad galima sutaupyti ir renkantis pakuotės formą. Savitarnos terminalų skyreliai yra vienodai ilgi ir platūs, tačiau skiriasi jų aukštis. Tinkamai užpildžius visą spintelės tūrį ir sutalpinus siuntinį į žemą bei pailgą pakuotę, siuntimas kainuos pigiau.

Tvirta pakuotė

Renkantis pakuotę „Omniva LT“ atstovas M.Tamošiūnas patarė atkreipti dėmesį, ar ji pakankamai tvirta ir neplyš nuo per didelio svorio, neatsiklijuos, ar joje esantys aštrūs daiktai nepažeis jos.

„Smulkūs ir nedužūs daiktai – knygos, kompaktiniai diskai, USB laikmenos, rūbai – gali būti siunčiami ir polietileno arba burbuliniuose vokuose, kurie yra gana tvirti, – teigė M.Tamošiūnas. – Didesnius ir aštrius daiktus rekomenduojama siųsti kartoninėse dėžėse. Taip pat geriausia rinktis naujas pakuotes, nes jau kartą naudotos ne visada būna pakankamai tvirtos.“

Supakavus siuntinį, pasak pašnekovo, svarbu nepamiršti sandariai jį apjuosti lipnia juosta. „Plati juosta suteiks papildomo tvirtumo pakuotei, ypač jeigu ji yra sunki. Transportuojant tokią siuntą ji neplyš ir sėkmingai pasieks adresatą“, – pabrėžė M.Tamošiūnas.

Dūžtantys daiktai

„Omniva LT“ atstovas taip pat primena, kad siunčiant dūžtančius daiktus būtina pasirūpinti ir papildoma apsauga.

„Daiktai dažniausiai gadinasi ir dūžta tuomet, kai jie pernelyg laisvai juda dėžėje. Todėl patartina kiekvieną trapų daiktą apsukti burbuline plėvele negailint pakavimo medžiagos. Neturint specialios plėvelės, galima naudoti ir kitas priemones, kurios užpildytų laisvą ertmę, pvz., laikraštinį popierių, putplasčio granules, tekstilę ar polietileninius maišelius. Jei kiekvieno dūžtančio daikto paviršius bus padengtas minkšta medžiaga, kuri jam neleis judėti pakuotėje, dovana gavėją pasieks saugiai“, – pataria M.Tamošiūnas.

Tikslūs gavėjo duomenys

Paskutinis, tačiau nemažiau svarbus žingsnis prieš išsiunčiant dovaną – įsitikinti, kad nurodyti gavėjo bei siuntėjo kontaktiniai duomenys yra teisingi. „Vis dar pasitaiko atvejų, kai gavėjo adresas yra nurodytas netiksliai, o siuntėjo kontaktiniai duomenys apskritai nėra nurodyti. Tuomet grąžinti tokią „pasiklydusią“ dovaną jos siuntėjui būna labai sunku. Kad tokia apmaudi klaida nesugadintų šventinės nuotaikos, ragintume gyventojus prieš išsiunčiant siuntinį, atidžiai patikrinti nurodomus duomenis“, – dažniausias siuntėjų klaidas apibendrino „Omniva LT“ atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.